ENNEN JA NYT

Helsingin Konservatorion tehtävänä on antaa esittävän ja luovan säveltaiteen opetusta ja edistää musiikkielämän yleistä kehittämistä maassamme.

Helsingin Konservatorio on yksityinen, säätiön ylläpitämä musiikkioppilaitos, jossa annetaan varhaisiän musiikkikasvatusta musiikkileikkikoulussa,
taiteen perusopetuksen musiikin laajan oppimäärän mukaista opetusta musiikkiopistossa sekä opetusta aikuisoppilaille, joilla on harrastuksena tavoitteellinen musiikin opiskelu. Konservatoriossa voi myös suorittaa musiikkialan ammatillisen perustutkinnon (muusikko tai pianonvirittäjä), joka on toisen asteen ammatillista koulutusta.

Helsingin Konservatoriossa on myös Avoin Konservatorio, joka tarjoaa musiikinopetusta niille, jotka jäävät taiteen perusopetuksen ulkopuolelle, kuten aikuisille (taitotasoon katsomatta), yrityksille tai täydennyskoulutusta tarvitseville.

Samassa rakennuksessa Helsingin Konservatorion kanssa toimii myös toinen oppilaitos Metropolia Ammattikorkeakoulun musiikin koulutusohjelma.

Musiikinopetusta vuodesta 1922

Helsingin Konservatoriolla on pitkät perinteet. Helsingin Suomenkielisen työväenopiston johtaja Zachris Castrén ja Helsingin yliopiston musiikkitieteen dosentti ja Helsingin Suomalaisen lyseon laulunopettaja Armas Launis päättivät vuonna 1922 perustaa Helsingin kansankonservatorion. Ensimmäisen toimitilan virkaa teki Elannon ”henkilökunnanhuoneisto” Siltasaarenkadulla. Perustajayhteisöiksi kutsuttiin Helsingin kaupungin Suomenkielinen työväenopisto, Työväen Sivistysliitto, Kansanvalistusseura ja Alfred Kordelinin säätiö.

Neljä vuotta myöhemmin perustettiin Sivistysjärjestöjen Kansankonservatorion Säätiö ylläpitämään oppilaitosta, jonka tarkoituksena oli "antaa pätevää musiikinopetusta pyrkien siten herättämään säveltaiteen harrastusta ja edistämään sen viljelyä eritoten vähävaraisissa kansankerroksissa ". Oppilaitoksen silloisen 'liikemerkin' (yllä) suunnitteli Akseli Gallén-Kallela. Vuosi 1960 oli käännekohta oppilaitoksen toiminnassa, sillä silloin onnistuttiin hankkimaan oma 330 neliön huoneisto Fredrikinkatu 34:stä. Helsingin Konservatorioksi oppilaitoksen nimi muutettiin vuonna 1971.

Helsingin Konservatoriossa on annettu musiikin ammattikoulutusta 1970-luvulta lähtien. Syksyllä 1999 oppilaitos muutti Fredrikinkadulta Helsingin Ruoholahteen, jonne Helsingin Konservatorion Säätiö rakennutti uudet toimitilat. Toinen toimipisteemme sijaitsee Lauttasaaressa.

Helsinkiläinen musiikkikeskus

Helsingin Konservatorio käyttää kaikki resurssinsa ydinosaamisensa, taidemusiikin opetuksen ja sitä tukevan pianonvirittäjäkoulutuksen kehittämiseen. Konservatoriossa oppilaat pääsevät osallistumaan mm. monipuoliseen kuoro- ja orkesteri- ja kamarimusiikkitoimintaan sekä liedseminaareihin ja oopperaproduktioihin. Opiskelijoille on tarjolla korkealaatuista opetusta musiikkia varten räätälöidyissä toimitiloissa.

Konservatoriorakennuksessa toimii myös Metropolia Ammattikorkeakoulun musiikin koulutusohjelma (ylläpitäjänä Metropolia Ammattikorkeakoulu Oy). Yhdessä nämä kaksi oppilaitosta Helsingin Konservatorio ja Metropolia (musiikin koulutus) muodostavat innovatiivisen ja elävän musiikkikeskuksen. 

Kuvia konserttisalista ja konservatoriorakennuksesta

Vieraile myös Facebook-sivuillamme