fbpx

Kilpailijat

Kolmanteen valtakunnalliseen Helsinki Lied -kilpailuun valittiin 42 lied-paria. Kilpailuun ilmoittautui yhteensä 50 lied-duoa eri puolilta Suomea.

A-sarja (25-vuotiaat ja sitä vanhemmat): 28 duoa

Hannele Ahola & Emma Tiihonen

Hannele Ahola valmistui Helsingin Konservatoriosta vuonna 2021. Hän opiskeli konservatoriossa Tehi Sulonen-Georgin oppilaana. Tällä hetkellä hän opiskelee laulua Reetta Haaviston johdolla. Hannele esittää Valenciennen roolin Helsingin Konservatorion Iloinen Leski -produktiossa keväällä 2022.

Emma Tiihonen aloitti piano-opintonsa Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa solistisella linjalla vuonna 2019. Hänen opettajinaan ovat toimineet Niklas Pokki, Antti Hotti ja Risto-Matti Marin.

Hannele ja Emma ovat opiskelleet liediä Heikki Pellisen opissa vuodesta 2019 alkaen. Vuonna 2021 he osallistuivat Jyri Mishukovin ohjaamalle venäläisen liedin kurssille, sekä Ilmo Rannan lied-kurssille Sibelius Summer Academyssa.

Instagram: @emmasiljaa

Wille Enckell  & Petja Ylärakkola

Lied-duo Hauskat Pitkät Miehet aloitti yhteistyön liedin parissa Tampereen ammattikorkeakoulussa vuonna 2018. Duon jäseniä yhdistää halu lähestyä musiikkia mielikuvitus avoinna ja tarina edellä. Wille ja Petja ovat osallistuneet Joutsenon Taidekesän ja Sibelius Summer Academyn kursseille, ja heitä ovat opettaneet mm. Petri Antikainen, Risto Kyrö, Juho Alakärppä, Pia Värri ja Ilmo Ranta.

Wille Enckell on helsinkiläislähtöinen, keväällä 2021 Tampereen ammattikorkeakoulusta valmistunut baritoni, jonka opettajana toimivat Ulla Raiskio ja Kristjan Mõisnik. Ennen opintojaan Tamkissa hän valmistui Helsingin Konservatoriosta, jossa hänen intohimonsa liediin syttyi Heikki Pellisen tunneilla.

Petja Ylärakkola opiskelee pianonsoittoa Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa Antti Hotin ja Tampereen ammattikorkeakoulussa Risto Kyrön johdolla. Hän on esiintynyt mm. PianoAura-festivaalilla ja Hämeenlinnan Taiteiden Yössä.

Jannica Grönroos  & Tuuli Lempa

Lied-duo Grönroos-Lempa on tehnyt yhteistyötä helmikuusta 2021 lähtien. Heitä ovat ohjanneet Turun konservatoriolla Pia Pajala, Pasi Helin, Maria Männikkö ja Niina Ranta. Lisäksi duo on hionut ohjelmistoaan Heikki Pellisen ja Eveliina Kytömäen mestarikursseilla. He ovat esiintyneet yhdessä opiskelijakonserteissa.

Lied-yhteistyö on ollut hyvin tiivistä tänä vuonna. Duo on hyödyntänyt ohjelmistovalinnoissaan ja tulkinnoissaan uskontotieteen ja musiikkitieteen opintojensa tuomaa tutkivaa otetta. Lied-parin ohjelmisto rakentuu niin, että kappaleita sitoo teemat luonnon mystiikka ja romantiikan suuret tunteet. Valikoimassa on lauluja viidellä eri kielellä.

Tällä hetkellä Jannica Grönroos opiskelee Pia Pajalan johdolla laulu pääaineenaan Turun konservatoriossa. Tuuli Lempa opiskelee kanttoriksi Sibelius-Akatemiassa.

Emma Hartikainen & Tanja Niiranen

Savolaislähtöiset muusikot, sopraano Emma Hartikainen ja pianisti Tanja Niiranen tapasivat ensimmäisen kerran jo opiskellessaan yhtä aikaa Kuopion yhteiskoulun musiikkilukiossa. Polut kohtasivat uudestaan Sibelius-Akatemiassa syksyllä 2020 ja yhteistyö liedmusiikin parissa alkoi.

Emma Hartikainen opiskelee kolmatta vuotta laulutaiteen kandidaattiohjelmassa Outi Kähkösen johdolla. Tanja Niirasen pääaine on pianokamarimusiikki ja lied. Hänen opettajanaan toimii Ilmo Ranta, joka on myös ohjannut duoa asiantuntevasti ja antaumuksella. Sibelius-Akatemiassa duo on saanut opetusta myös monilta muilta inspiroivilta opettajilta ja esiintynyt useissa konserteissa. Mieleenpainuvin yhteinen kokemus duolle on ollut osallistuminen Anu Komsin ja Pia Värrin mestarikurssille, joka käsitteli Kaija Saariahon laulumusiikkia.

Duoa kiehtovat musiikin mahdollisuudet ilmentää ja käsitellä kaikkein vaikeimpiakin tunteita. Liedyhteistyössään Hartikainen ja Niiranen tavoittelevat syvällistä, vivahteikasta ja puhuttelevaa tarinankerrontaa. Esiintyjinä he haluavat olla rohkeita ja vilpittömiä, sillä he uskovat sen olevan ainoa keino päästä todella vuorovaikutukseen yleisön kanssa. Työssään duo haluaa nostaa esiin myös kaanonin ulkopuolelle jätettyjä säveltäjiä ja teoksia. Sibelius-Akatemian tukisäätiö on tukenut duon työskentelyä apurahalla, joka myönnettiin naissäveltäjien liedmusiikkia esittelevien konserttien järjestämiseen vuoden 2022 aikana.

Paulus Hartikainen & Kaisa-Mari Pulkkanen

Paulus Hartikainen tekee maisterin tutkintoa Helsingissä Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa kirkkomusiikin osastolla. Laulua hän opiskelee Rabbe Österholmin johdolla, ja liedopinnoissa hänen opettajanaan toimii Keval Shah.

Kaisa Pulkkanen opiskelee pianonsoittoa Helsingissä Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Hän tekee musiikin maisteriopintoja Teppo Koiviston ja Juhani Lagerspetzin johdolla. Aiemmin hän opiskeli Oulussa, jossa hän soitti mm. Leevi Madetoja -kilpailun finaalissa keväällä 2018.

Duona olemme konsertoineet erityisesti Pohjois-Suomessa, ja ohjelmistoomme kuuluu erityisesti liedmusiikki sekä suomalainen laulumusiikki.

Karoliina Hautala & Kikko Siltanen

Karoliina Hautala on kokkolalaislähtöinen mezzosopraano ja oboisti, joka opiskelee parhaillaan Sibelius-Akatemiassa Sirkka Parviaisen laululuokalla. Tätä ennen Karoliina on opiskellut laulua Helsingin Konservatoriossa Tehi Sulosen johdolla, sekä Sibelius-Akatemiassa Margareta Brandtin oppilaana. Karoliina on kilpaillut Timo Mustakallio -laulukilpailussa vuonna 2019 ja esiintynyt orkesterin solistina.

Pianisti Kikko Siltanen on Turusta kotoisin. Hän opiskelee tällä hetkellä Sibelius-Akatemiassa kirkkomusiikin aineryhmässä, jossa hän keskittyy erityisesti liedmusiikkiin ja pianonsoittoon. Pianonsoiton opinnoissa häntä ohjaa Hanna Aho-Oikkonen. Aiemmin häntä ovat opettaneet pianonsoitossa mm. Heikki Pellinen ja Eveliina Kytömäki. Kikko on esiintynyt orkesterin solistina ja johtanut orkesteria Panula-akatemiassa.

Karoliina ja Kikko ovat aloittaneet yhteisen liedtaipaleensa vuonna 2018 Helsingin Konservatorion ammatillisessa koulutuksessa, jossa heitä ohjasi Heikki Pellinen. Tällä hetkellä duoa ohjaa Ilmo Ranta. Duo on esiintynyt lukuisissa eri konserteissa ja esittänyt erityisesti suomalaista ja romantiikan ajan musiikkia. Yhteismusisoinnin kulmakivinä heillä toimii toistensa tarkka kuunteleminen ja tarinnan kerronta musiikin keinoin.

Veera Hölsö & Riikka Putkonen

Sopraano Veera Hölsö aloitti lauluopintonsa vuonna 2006 Kaustisen musiikkilukiossa Marianne Tunkkarin johdolla. Hän valmistui, pääaineenaan viulu, sekä muusikoksi (JAMK) että musiikkipedagogiksi (TAMK). Kahta AMK-tutkintoa myöhemmin laulu alkoi kiinnostaa yhä enemmän. Tie vei vuonna 2017 Porin Palmgren-konservatorioon Marja Haapaniemen oppiin. Lukuvuonna 2018-2019 hän viimeisteli muusikon tutkinnon Tampereen konservatoriossa. Tällä hetkellä hän opiskelee Tampereen ammattikorkeakoulussa musiikkipedagogiksi Susanna Tenkanen-Lindemanin oppilaana.

Pianisti Riikka Putkonen opiskelee musiikkipedagogiikkaa Tampereen ammattikorkeakoulussa, opettajanaan Heini Kärkkäinen. Opintojensa aikana hän on tehnyt runsaasti yhteistyötä laulajien kanssa niin liedin kuin oopperankin saralla. Taival laulumusiikin parissa alkoi kuitenkin jo Tampereen konservatorion muusikko-opintojen alettua 2015. Tuolloin Putkonen kehitti solistista osaamistaan Kristiina Kask-Valveen opissa. Vuosien varrella Putkonen on osallistunut aktiivisesti opintojen yhteydessä toteutettuun Lied-seminaariin, sekä Suomen Lied-akatemian kursseille. Helsinki lied- kilpailussa Putkonen nähtiin viimeksi vuonna 2018.

Veera ja Riikka aloittivat duotyöskentelynsä keväällä 2021. Yhteistyö käynnistyi niin sulassa musiikillisessa yhteisymmärryksessä, että voisi kuvitella duon historian ulottuvan pidemmällekin. Yhdessä Veera ja Riikka ovat osallistuneet Tampereen ammattikorkeakoulun Lied-seminaariin opettajinaan Petri Antikainen sekä Risto Kyrö. Oppia on käyty ammentamassa myös Heikki Pellisen mestarikurssilla.

Sanna Iljin & Aleksei Zaitsev

Sanna Iljin (sopraano) ja Aleksei Zaitsev (piano) ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 2018 alkaen. He ovat pitäneet Lied-resitaaleja mm. Nurmeksen Joulumusiikissa ja Sellosalin iltapäiväkonsertissa. Duo Iljin-Zaitsev osallistui kesällä 2021 Ilmo Rannan Lied-kurssille. Heitä ovat ohjanneet myös Heikki Pellinen ja Mikko Franck.

Sanna Iljin opiskelee klassista laulua Hanna-Leena Haapamäen johdolla Helsingin Metropoliassa, ja valmistuu pianomusiikin maisteriksi loppuvuodesta 2021 Sibelius-Akatemiasta. Iljin laulaa ensimmäisen pääroolinsa Suomen Kansallisoopperassa syksyllä 2021.

Aleksei Zaitsev viimeistelee pianon maisteriopintojaan Hui-Ying Liu-Tawaststjernan ja Teppo Koiviston johdolla Sibelius-Akatemialla. Aleksei on menestynyt niin kansallisissa kuin kansainvälisissä pianokilpailuissa, tuoreimpana mainittakoon Yamaha Scholarship -kilpailun voitto vuonna 2020.

sannailjin.com 

Instagram: @sannailjin

Ruut Karhula &Reetta Järä

Lied-duo sopraano Ruut Karhula ja pianisti Reetta Järä ovat työskennelleet yhdessä vuodesta 2019 alkaen ja he ovat esiintyneet useissa lied-konserteissa pääkaupunkiseudulla. Duoa ovat liedin parissa ohjanneet muun muassa Ilmo Ranta, Kristian Attila ja Tuija Hakkila.

Karhula ja Järä opiskelevat molemmat Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa: Karhula oopperakoulutuksen maisteriohjelmassa ja Järä pianokamarimusiikin ja liedin koulutusohjelmassa.

Liedmusiikissa duoa kiinnostaa erityisesti sen mahdollisuudet tutkia ihmisyyttä ja sen suhdetta aikaan ja tilaan.

Emmi Kauppinen & Emmi Vesterinen

Duo Emmi Kauppinen ja Emmi Vesterinen aloittivat yhteistyön Helsingin Konservatoriossa vuonna 2019. Sopraano Kauppinen opiskelee toista vuotta Tukholman Kuninkaallisessa musiikkikorkeakoulussa Åsa Bäverstamin johdolla. Pianisti Vesterinen opiskelee Turun AMK:n Taideakatemiassa kolmatta vuotta Eveliina Kytömäen johdolla.

Emmi-duon lied-opettajina ovat toimineet Heikki Pellinen ja Eveliina Kytömäki. Emmit ovat kiinnostuneita feministisen ja tuoreen näkökulman tuomisesta vanhoihin teksteihin ja heidän sydämiään lähellä ovat ystäville järjestettävät salonkikonsertit.

Olivia Kyllönen & Nina Haug

Suomenruotsalainen mezzosopraano Olivia Kyllönen ja sveitsiläinen pianisti Nina Haug tapasivat kesällä 2020 Helsingissä, jossa molemmat suorittavat parhaillaan maisterintutkintoaan. Heidän välillään vallitsi ensi hetkestä alkaen syvä yhteisymmärrys musiikista, ja toisistaan.

He ovat osallistuneet erinäisiin Lied-projekteihin – esimerkiksi Sibelius-Akatemian Soiva Kieli -sarjaan, jossa he esittivät skandinaavisia laululuja. Heitä ovat saaneet opetusta useilta opettajilta. Heitä ovat opettaneet mm. Ilmo Ranta, Kirill Kozlovski, Kristian Attila, Monica Groop, Keval Shah ja Martina Roos.

Sadelilja Larimo & Iivari Aalto

Sadelilja Larimon ja Iivari Aallon yhteistyö alkoi Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa 2020 ja jatkui opintojen parissa Sibelius-Akatemiassa. Liediä he ovat opiskelleet Ilmo Rannan johdolla. Keväällä 2020 he osallistuivat Kaija Saariahon mestarikurssille opettajina Anu Komsi ja Pia Värri.

Sadeliljan laulunopettajana toimii Sirkka Parviainen. Hän on osallistunut mm. Soile Isokosken mestarikurssille, ja saanut lied opetusta Heikki Pelliseltä Helsingin Konservatoriossa. Pro-Musica myönsi Sadeliljalle apurahan 2020.

Iivarin pianonsoiton opettajana toimii Kirill Kozlovski. Kilpailumenestystä hän on saavuttanut vuonna 2015 PianoEspoo-festivaaleilla järjestettävissä kilpailuissa, Helmi Vesa -pianokilpailuissa 2019 sekä vuonna 2017 Juvenalia-kamarimusiikkikilpailun nelikätissarjassa, jossa hän sijoittui ensimmäiselle sijalle.

Instagram: @sadeliljalarimo ja @iivariaalto

Ilmari Leisma & Veera Muhli

Ilmari Leisma ja Veera Muhli tapasivat toisensa Metropolia Ammattikorkeakoulussa ja löysivät opinnoissaan yhteisen sävelen lied-musiikin maailmassa. Heidän lähes kaksivuotisen yhteisen taipaleensa aikana heitä ovat opettaneet Metropoliassa Heikki Pellinen, Sirkku Wahlroos, Joonas Pohjonen ja Juha Karvonen.

Ilmari Leisma opiskelee laulamista Metropolialla neljättä vuotta Sirkku Wahlroosin johdolla. Aikaisemmin Leisma valmistui Helsingin Konservatoriosta opettajanaan Ritva Laamanen.

Pianisti Veera Muhli aloitti pianonsoiton opintonsa Lappeenrannan musiikkiopistossa, ja jatkoi niitä Helsingin konservatoriossa, josta valmistui muusikoksi Antti Hotin oppilaana, vuonna 2015. Opinnot jatkuivat Metropoliassa Joonas Pohjosen johdolla. Muhli suoritti B-tutkintoa vastaavan suorituksen keväällä 2019.

Essi Lind & Liisalotta Lepistö

Mezzosopraano Essi Lind opiskelee laulua Metropolia Ammattikorkeakoulussa ja Sibelius-Akatemian kirkkomusiikkiosastolla Sirkku Wahlroos-Kaitilan johdolla. Hän valmistui muusikoksi Helsingin konservatoriosta vuonna 2017 opettajanaan Hanna-Leena Haapamäki. Hän on täydentänyt opintojaan Soile Isokosken ja Erkki Rajamäen mestarikursseilla.

Essi on ennakkoluuloton esiintyjä ja monipuolisesti kiinnostunut laulumusiikin eri muodoista. Lied-esiintymisten lisäksi hän on toiminut kirkkomusiikkiteosten solistitehtävissä mm. barokkiorkesteri Galantinan solistina ja on myös kokenut ensemblelaulaja. Syksyllä 2021 Essi nähdään Einojuhani Rautavaaran Auringon talo -oopperassa Riinan roolissa. Hänen aiempia roolejaan ovat Second woman H. Purcellin Dido ja Aeneas -oopperassa sekä Niiskuneiti Ilkka Kuusiston Muumioopperassa.

Liisalotta Lepistö aloitti pianonsoiton Keskisen Uudenmaan Musiikkiopistossa vuonna 2006. Hän suoritti muusikon ammatillisen tutkinnon Helsingin Konservatoriossa vuosina 2017-2019, jossa opiskeli pianonsoittoa Naoko Shibayama-Aarnion oppilaana. Lied-musiikkia hän opiskeli Heikki Pellisen johdolla. Liisalotta on täydentänyt pianonsoiton opintojaan mm. Erik T. Tawaststjernan, Anna Laakson, Paavali Jumppasen, Jussi Siiralan, Hyung-Ki Joon sekä Yu Horiuchin mestarikursseilla. Hän on myös osallistunut useille Suomen Lied-Akatemian mestarikursseille. Tällä hetkellä Liisalotta opiskelee Kirkkomusiikkia Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa (2019-).

Essi ja Liisalotta aloittivat lied-duotyöskentelyn syksyllä 2020. Heitä yhdistää monipuolinen muusikkous, ystävyys, yhdessä tekemisen ilo, sekä yhteinen rakkaus liediä ja vanhaa musiikkia kohtaan. Duo on työstänyt ohjelmistoaan mm. Heikki Pellisen ja Ilmo Rannan ohjauksessa.

Aarne Mansikka & Jyri Mishukov

Aarne Mansikka on helsinkiläistynyt turkulaistenori. Hän opiskelee Sibelius-Akatemiassa Ulla Raiskion oppilaana. Hän lauloi keväällä 2021 Federicon roolin Mascagnin oopperassa L’amico Fritz.

Jyri Mishukov aloitti piano-opintonsa Joensuussa Tuulikki Lehtisen johdolla, minkä jälkeen siirtyi Sibelius-Akatemialle Juhani Lagerspetzin luokalle. Mishukov on myös opiskellut Hanns Eisler -musiikkikorkeakoulussa Berliinissä.

Mansikka ja Mishukov aloittivat yhteistyön syksyllä 2018 ja konsertoineet aktiivisesti siitä lähtien. He ovat osallistuneet lukuisille mestarikursseille, joista mainittakoon Hartmut Höllin, Andreas Schmidtin ja Angelika Kirchschlagerin kurssit. Duo oli yksi harvoista suomalaisista pareista, joka valittiin kansainväliseen Sibelius Singing -lied-kilpailuun.

Kotisivut: säveliä.fi/aare-mansikka-tenori ja säveliä.fi/jyri-mishukov-pianisti

Instagram: @karvamansikka

Maria Mentu & Jaakko Antola

Maria Mentu ja Jaakko Antola ovat musisoineet lied-parina Eliisa Sunin ohjauksessa syksystä 2020 alkaen. Molemmat opiskelevat musiikkipedagogiksi Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.

Maria Mentun lauluopinnot alkoivat Joensuussa, Itä-Suomen yliopiston ortodoksisen kirkkomusiikin koulutusohjelmassa, josta Mentu on valmistunut kanttoriksi vuonna 2015. Nykyään Mentu opiskelee Jyväskylän ammattikorkeakoulussa klassinen laulu pääaineenaan Päivi Virolainen-Kalpion oppilaana.

Jaakko Antola on toiminut aktiivisesti kamarimuusikkona Keski-Suomen seudulla. Tällä hetkellä hänen opettajanaan toimii Tuomas Niininen.

Olivia Moss & Kumi Shimozaki

Olivian ja Kumin yhteistyö alkoi 2020 syksyllä Sibelius-Akatemialla. Olivia on alun perin kotoisin Iso-Britanniasta ja Kumi Japanista. Olivia suorittaa maisterintutkintoaan laulutaiteessa ja Kumi pianokamarimusiikki ja lied -ohjelmassa.

Duo on kiinnostunut esittämään laajasti eri aikakausien ja tyylien ohjelmistoa klassismista nykymusiikkiin sekä lauluja eri kielillä. Olivia ja Kumi ovat osallistuneet yhdessä esimerkiksi Anu Komsin ja Pia Värrin opettamaan Kaija Saariahon vokaalimusiikin workshopiin Sibelius-Akatemialla sekä Hartmut Höllin ja Daniel Fueterin saksalaisen liedin ja ranskalaisen chansonin mestarikurssille Savonlinnan musiikkiakatemiassa. Lisäksi he ovat osallistuneet yhdessä Suomen lied-akatemian mestarikurssille ja Andreas Schmidtin mestarikurssille.

Sibelius-Akatemialla duoa ovat tähän mennessä opettaneet Kristian Attila, Margareta Brandt, Collin Hansen, Kirill Kozlovski, Outi Kähkönen, Ilmo Ranta ja Keval Shah. Olivia ja Kumi ovat esiintyneet useasti yhdessä kurssien päättökonserteissa ja Soiva kieli -laulusarjassa Sibelius-Akatemialla.

Kotisivut: www.olivia-moss.com ja kumishimozaki.wordpress.com
Instagram: @oliviamoss_soprano

Lotta Pylkäs & Aino Heimonen

Mezzosopraano Lotta Pylkäs ja pianisti Aino Heimonen muodostivat lied-duonsa opintojensa alussa Sibelius-Akatemiassa, jossa heitä ohjaa Ilmo Ranta. Duo on saanut opetusta mm. Heikki Pelliseltä, Gustav Djupsjöbackalta, Collin Hansenilta ja Petteri Salomaalta, ja he ovat osallistuneet aktiivisesti mestarikursseille opettajinaan Hartmut Höll, Daniel Fueter, Angelika Kirchschlager sekä Andreas Schmidt.

Duo on esiintynyt vuonna 2021 useita kertoja Helsingissä ja Savonlinnassa muun muassa mestarikurssien päätöskonserteissa.

Lotta Pylkäs opiskelee klassista laulua opettajanaan Ulla Raiskio. Aino Heimonen opiskelee pianonsoittoa Antti Hotin ja Risto-Matti Marinin johdolla. Duon molemmat jäsenet valmistuivat Helsingin Konservatorion ammatillisesta koulutuksesta keväällä 2019.

Maija Rautasuo & Pinja Ukkola

Maija Rautasuo ja Pinja Ukkola aloittivat yhteistyön Metropolia Ammattikorkeakoulussa vuonna 2020. Lied-duona he ovat saaneet ohjausta mm. Heikki Pelliseltä, Joonas Pohjoselta sekä Ilmo Rannalta. Rautasuo ja Ukkola ovat esiintyneet erilaisissa konserteissa ja tilaisuuksissa Suomessa. Duoa yhdistää ystävyys sekä sitoutunut työskentelytapa. Muusikkoina he eivät pelkää tarttua haasteisiin ja tuoda esiin omaa tulkintaansa.

Sopraano Maija Rautasuo viimeistelee tällä hetkellä opintojaan Metropolia Ammattikorkeakoulussa Juha Karvosen johdolla. Kesällä 2021 hän kilpaili Timo Mustakallio-kilpailuissa Savonlinnassa ja syksyllä häntä voi kuulla Rautavaaran Auringon talo-oopperaproduktiossa (Metropolia AMK).

Pianisti Pinja Ukkola valmistui muusikoksi Oulun konservatoriosta Eeva Havulehdon opissa vuonna 2018, mistä lähtien lied on kulkenut mukana musiikin opinnoissa solistisen pianonsoiton rinnalla. Tällä hetkellä Pinja opiskelee Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa opettajanaan Kirill Kozlovski ja valmistuu musiikin kandidaatiksi keväällä 2022. Ukkola on täydentänyt osaamistaan osallistumalla kansallisiin pianokilpailuihin sekä mestarikursseille.

Heta Sammalisto & Tatu Eskelinen

Sopraano Heta Sammalisto ja pianisti Tatu Eskelinen ovat aloittaneet yhteistyön keväällä 2019. He haluavat jakaa kuulijoille tunnerikkaita elämyksiä musiikin parissa. Julkisia esiintymisiä heillä on ollut muun muassa Laulumusiikin ystävät ry:n tilaisuudessa, Sibelius-Akatemian konserteissa ja Soiva kieli -laulusarjassa. He pääsivät kilpailemaan kansainvälisessä Sibelius Singing -kilpailussa vuonna 2020, mutta koronapandemian takia kilpailu jouduttiin siirtämään. Duon opettajina ovat olleet muun muassa Sirkka Parviainen, Ilmo Ranta ja Keval Shah. He ovat osallistuneet myös Sibelius-Akatemiassa Angelika Kirchschlagerin mestarikurssille.

Verkkosivut:  www.hetasammalisto.com  ja www.tatueskelinen.com

Instagram: @hetasammalisto ja @tatu_eskelinen

Amanda Sandström & Aino Saranpää

Amanda Sandström ja Aino Saranpää ovat tehneet yhteistyötä syksystä 2018 lähtien, ja myös opiskelleet liedmusiikkia lied-duona Metropolia Ammattikorkeakoulussa. He ovat konsertoineet yhdessä ja osallistuneet Heikki Pellisen liedkurssille kesällä 2021. Sandström ja Saranpää nauttivat erityisesti 1900-luvun liedmusiikista, ja se painottuu heidän kisaohjelmassaankin.

Amanda Sandström on helsinkiläinen sopraano, joka on opiskellut laulua Metropolia Ammattikorkeakoulussa syksystä 2020 lähtien Sirkku Wahlroos-Kaitilan johdolla. Tämän lisäksi Sandström tekee myös kirkkomusiikin opintoja Sibelius-Akatemiassa. Keväällä 2020 Sandström valmistui Helsingin Konservatorion muusikon ammatillisesta koulutuksesta opettajanaan Hanna-Leena Haapamäki. Lauluopinnoissa Sandströmiä ovat ohjanneet myös Hannu Niemelä ja Sirkka Parviainen. Liedmusiikkia Sandström on opiskellut Helsingin Konservatoriolla Heikki Pellisen sekä Sibelius-Akatemialla Erkki Rajamäen ja Tuula Hällströmin johdolla. Sandström on lisäksi valmistunut pianonsoitonopettajaksi Metropolia Ammattikorkeakoulusta vuonna 2018.

Aino Saranpää on opiskellut aikaisemmin pianonsoittoa Helsingin konservatoriossa, jossa hän on suorittanut musiikkialan ammatillisen perustutkinnon Matti Oksalan johdolla. Vuodesta 2018 eteenpäin hän on opiskellut Sibelius-Akatemian Kirkkomusiikin osastolla, jossa pianoa hän on opiskellut Liisa Malmivaaran oppilaana. Liediä hän on opiskellut aikaisemmin Heikki Pellisen johdolla pianistin näkökulmasta, ja kirkkomusiikin opinnoissa myös laulajan näkökulmasta Keval Shah’n johdolla.

Luke Scott & Cowley Fu

Skotlantilainen baritoni Luke Scott opiskelee Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksessa, opettajanaan Hannu Niemelä. Scott on suorittanut aikaisemmat opintonsa Lontoon Guildhall School of Music and Dramassa sekä Manchesterin Royal Northern College of Musicissa, Englannissa. Lavalla Scottia on kuultu mm. Sinfonia Lahden, Buxton International Festivalin, Lontoon Sinfoniaorkesterin Community Choirin ja Sibelius-Akatemian Sinfoniaorkesterin solistina. Hän on päässyt laulamaan Havets Röst -laulukilpailun ja Elizabeth Harwood Memorial Prize -laulukilpailun finaaleihin. Scott odottaa innolla Uljas Pulkkiksen uuden oopperan ‘All the Truths We Cannot See’ kantaesitystä, jossa hän esittää Slykovitchin roolin.

Australialainen pianisti Cowley Fu on esiintynyt Aasiassa ja Euroopassa. Hän on paitsi kokenut solisti, myös yhtyelaulaja. Fun musiikillisiin yhteistöihin sisältyy liediä ja kamarimusiikkia, ja niiden keskiössä ovat moderni klassinen sekä nykymusiikki. Hän on täydentänyt opintojaan mm. Freddy Kempfin, Steven Osbornen, Roy Howatin ja Victor Rosenbaumin johdolla.

Nettisivusto: www.baritonelukescott.com
Instagram: @likelyluke ja @cowleyfu
Twitter: @livelyluke

Jonna Sinikumpu & Matti Pohjoisaho

Sopraano Jonna Sinikumpu ja pianisti Matti Pohjoisaho aloittivat lied-yhteistyön kevättalvella 2021. He opiskelevat ammattikorkeakoulu Centriassa Kokkolassa, jossa heitä ovat ohjanneet Juho Alakärppä ja Lasse Penttinen. Matti on valmistunut myös Sibelius-Akatemiasta kirkkomuusikoksi ja urkuriksi 2017.

Kesällä 2021 he pitivät duona ensimmäisen konserttikiertueensa Lapissa. Lisäksi he ovat osallistuneet mestarikursseille opettajinaan mm. Kirill Kozlovski, Olga Heikkilä, Sauli Zinovjev ja Anu Komsi.

Sami Tabell & Anna Dzharatova

Anna ja Sami opiskelevat Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. He aloittivat yhteistyönsä vuoden 2021 alussa. He konsertoivat ensimmäistä kertaa yhdessä koulun Lied-konsertissa keväällä 2021.

JAMK:issa heidän lied-opettajanaan toimii Eliisa Suni, klassisen laulun opettajana Päivi Virolainen-Kalpio ja klassisen pianon opettajana Tuomas Niininen.

Sami Tabell on Hartolasta kotoisin oleva baritoni. Hän on valmistunut Lahden konservatoriosta ja opiskelee nyt viimeistä vuotta Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.

Anna Dzharatova muutti Suomeen Turkmenistanista lokakuussa 2019 saadessaan opiskelupaikan JAMK:sta. Hän valmistui Turkmenistanin kansainvälisestä konservatoriosta pianistiksi vuonna 1997. Hän on osallistunut kilpailuihin Turkmenistanissa ja Keski-Aasiassa pianistina sekä duona. Hän voitti pronssia Chary Nurymov -kilpailussa duona. Hän opiskelee kolmatta vuotta JAMK:ssa.

YouTube: Anna Dzharatova

Maija Turunen & Lambis Pavlou

Maija Turunen ja Lambis Pavlou aloittivat yhteistyön liedin parissa keväällä 2020. He ovat hioneet duotyöskentelyään mm. Ilmo Rannan ja Heikki Pellisen johdolla. Maija Turunen opiskelee laulua Sibelius-Akatemiassa Sirkku Wahlroos-Kaitilan johdolla. Wahlroos-Kaitilan johdolla hän myös valmistui Metropoliasta musiikkipedagogiksi keväällä 2021. Maijan opettajina ovat toimineet aiemmin Outi Kähkönen ja Minna-Sisko Mutanen. Lambis Pavlou on valmistunut musiikin kandidaatiksi Sibelius-Akatemiasta ja suorittaa tällä hetkellä maisteriopintoja Tuija Hakkilan ja Ilmo Rannan ohjauksessa.

Maria Turunen & Armaan Madar

Marian ja Armaanin läheinen yhteistyö alkoi syksyllä 2011. Kymmenen vuoden yhteisen taipaleensa aikana heidän tiensä on johtanut mm. Tukholmaan. Armaan on valmistunut maisteriksi Tukholman kuninkaallisesta musiikkikorkeakoulusta kesällä 2020 ja Maria Tukholman oopperakorkeakoulusta syksyllä 2021.

Sibelius-Akatemiassa ensin kirkkomusiikin aineryhmässä opiskellut Maria viimeistelee myös maisteriopintojaan saman laitoksen oopperakoulutuksessa. Suomen kansallisoopperassa Maria on tehnyt Donna Elviran (W. A. Mozart: Don Giovanni) ja Santuzzan (P. Mascagni: Cavalleria rusticana) cover-roolit.

Marialla ja Armaanilla on läheinen suhde moderniin musiikkiin. Tällä hetkellä heillä on käynnissä Svenska kulturfondenin ja Samuel Huberin Taidesäätiön tukema suomalaisesta modernista musiikista koostuva levytysprojekti. He ovat tilanneet Joel Järventaustalta levyä varten kilpailuohjelmaan kuuluvan kesäkuussa 2021 valmistuneen Autumn Songs -laulusarjan.

Armaan teki maisterityönsä Saariahon laulumusiikista. Tällä hetkellä hän suorittaa siviilipalvelusta Metropolia Ammattikorkeakoulussa toimien mm. korrepetiittorina Mikko Franckin johtamassa Rautavaaran Auringon talo -oopperassa. Maria ja Armaan opiskelevat myös musiikkipedagogiikkaa Metropoliassa.

Marian laulunopettajana on vuodesta 2015 toiminut Sirkku Wahlroos-Kaitila. Hän on ollut myös Ritva Laamasen, Robert Hymanin, Hanna-Leena Haapamäen, Olga Heikkilän ja Irina Gavrilovicin opissa. Armaanin opettajina ovat toimineet Pekka Mattila, Antti Hotti, Stefan Bojsten, Staffan Scheja, Joonas Pohjonen ja lukuisilla mestarikursseilla myös Liisa Pohjola.

Marian ja Armaanin liedopettajana on toiminut Heikki Pellinen. Tämä on kolmas ja viimeinen kerta, kun heidän duonsa osallistuu Helsinki Lied -kilpailuun. Näin he juhlivat taiteen keinoin yhteistä kymmenvuotismatkaansa liedin ytimeen.

Kotisivu: turunenmadar.wordpress.com

Instagram: @armaanmadar

Veikko Vallinoja & Jussi Littunen

Veikko Vallinojan ja Jussi Littusen yhteistyö alkoi Helsingin konservatorion lied-seminaarissa vuonna 2014. Yhteinen lied-taival on jatkunut Sibelius-Akatemiassa, jossa molemmat nykyään opiskelevat. He ovat osallistuneet Helsinki Lied -kilpailuun kahdesti aikaisemmin, joista ensimmäisellä kerralla he ansaitsivat erikoispalkinnon kilpailun B-sarjassa.

Duo on konsertoinut yhdessä mm. Kuopiossa Talvikamari-festivaalilla 2016, Hämeenlinnassa Sibeliuksen synnyinkodissa sekä Hämeenlinnan Raatihuoneella 2019 ja Laulun valo -festivaalilla Helsingissä 2019. Opetusta he ovat saaneet mm. Heikki Pelliseltä, Ilmo Rannalta sekä mestarikurssilla Martin Katzilta.

Sampsa Vanhala & Laura Alasaarela

Sampsa Vanhala ja Laura Alasaarela opiskelevat musiikkipedagogeiksi Centria-ammattikorkeakoulussa. He ovat aloittaneet tiiviin yhteistyön liedin parissa tammikuussa 2021.

Liediä duo on opiskellut pääasiassa Juho Alakärpän ohjauksessa. Lisäksi duo on osallistunut Heikki Pellisen mestarikurssille. Duo on esiintynyt aktiivisesti Centria-ammattikorkeakoulun konserteissa ja Kokkolan seudulla. Yhteistyö on laajentanut sekä Sampsan että Lauran musiikillisia ulottuvuuksia, ja duon ohjelmiston aiheet kattavatkin koko elämän – syntymästä kuolemaan.

 

B-sarja (alle 25-vuotiaat), yhteensä 14 duoa

Eveliina Ainsalo & Titta Tuukkanen

Eveliina Ainsalo aloitti lauluopintonsa yksityisesti Marle Himbergin johdolla vuonna 2012. Siirryttyään vuonna 2015 Toivonlinnan avoimeen musiikkiopistoon hän opiskeli sekä Marlen että Pia Pajalan ohjauksessa. Hän aloitti opintonsa Turun konservatoriossa vuonna 2018, josta hän valmistui muusikoksi vuonna 2021 Pia Pajala opettajanaan. Tällä hetkellä hän opiskelee Tukholmassa Kungliga musikhögskolanissa, opettajanaan Åsa Bäverstam.

Titta Tuukkanen aloitti piano-opintonsa yksityisesti vuonna 2004 ja jatkoi vuonna 2008 Turun konservatorion taiteen perusopetuksessa opettajinaan Marjatta Linko ja myöhemmin Anne Vähäkuopus. Vuodesta 2020 hän on opiskellut muusikoksi Turun konservatorion ammatillisella puolella, opettajanaan Maria Männikkö. Titta on osallistunut Matti Raekallion, Antti Hotin ja Konstantin Boginon mestarikursseille.

Eveliina ja Titta esiintyivät ensimmäistä kertaa yhdessä syksyn 2020 lied-kurssin konserteissa. Sittemmin tiivis yhteistyö jatkui Helsinki Lied-kilpailuun valmistautumisen merkeissä. Duon opettajina Turun konservatoriossa ja musiikkiopistossa ovat toimineet Maria Männikkö, Pia Pajala ja Pasi Helin. Lisäksi Eveliina ja Titta ovat osallistuneet duona Heikki Pellisen ja Eveliina Kytömäen mestarikursseille.

Instagram: @tittamariah

Kirsi-Tuulia Alanko &Emmi Kärnä

Kirsi-Tuulia Alanko ja Emmi Kärnä aloittivat yhteistyönsä keväällä 2021. Lied vei mukanaan, ja kaksikko onkin esiintynyt, lyhyestä tuttavuudestaan huolimatta, useasti vuoden 2021 aikana.

Omilla tahoillaan he ovat esiintyneet monipuolisesti opintojensa aikana: Alanko on esiintynyt niin liedin, oopperamusiikin kuin kirkkomusiikinkin parissa, ja Kärnä sijoittui ensimmäiseksi Kuopion IX pianokilpailujen yli 17-vuotiaiden sarjassa keväällä 2021.

Alanko opiskelee Savonia-ammattikorkeakoulussa Annastiina Tahkolan johdolla, Kärnä Kuopion konservatoriossa opettajanaan Jari Tyni. Duoa ovat ohjanneet myös Jari Tyni ja Annastiina Tahkola.

Maja Burggraaff & Hieu Vo

Maja ja Hieu ovat harjoitelleet ja esiintyneet yhdessä helmikuusta 2020 asti Lahden Konservatoriossa, jossa he opiskelevat Mari Karjalaisen (laulu) ja Peter Lönnqvistin (piano) ohjauksessa. Duo on osallistunut konservatoriossa saksan- ja venäjänkielisen liedin kursseille. He ovat osallistuneet hiljattain kahdelle mestarikurssille: Suomen Lied-akatemian järjestämälle venäläisen laulumusiikin mestarikurssille Olga Heikkilän ja Kirill Kozlovskin opissa sekä Ulla Raiskion ja Heikki Pellisen mestarikurssille. Palaute mestarikursseilla oli positiivista. He harjoittelevat ja esiintyvät Lahden konservatoriossa säännöllisesti.

Instagram: @majaburggraaff

Emilia Haataja & Hilma Salo

Emilia Haataja ja Hilma Salo ovat aloittaneet yhteistyön liedin parissa syksyllä 2020 Tampereen konservatorion ammatillisella toisella asteella. Duo on ehtinyt hioa yhteistä sointiaan ja musiikillista yhteyttään jo useilla mestarikursseilla. Molemmat suhtautuvat liedmusiikkiin suurella intohimolla.

Emilia valmistui viime keväänä Tampereen konservatoriosta, jossa häntä opetti Tarja Mäki-Latvala. Valmistumisen jälkeen Emilia on jatkanut opintojaan Centria-ammattikorkeakoulussa Lasse Penttisen johdolla.

Hilma opiskelee pianonsoittoa Tampereen konservatoriossa opettajanaan Annika Hautamäki-Hänninen.

Viime vuonna he opiskelivat liediä Susanna Tenkanen-Lindemanin ja Annika Hautamäki-Hännisen johdolla.

Emma Kajander & Ellen Simos

Emma Kajander on opiskellut laulua vuodesta 2019 lähtien Helsingin Konservatoriossa, Hanna-Leena Haapamäen ohjeuksessa. Syksyllä 2021 hän aloitti lauluopintonsa Sibelius-Akatemiassa.

Ellen Simos on vuonna 2004 syntynyt pianisti Mikkelistä. Hän aloitti pianonsoiton 6-vuotiaana Mikkelin musiikkiopistossa. Ellen valittiin Nuorten pianoakatemiaan vuonna 2015. Hänet on palkittu mm. Steinway-pianokilpailuissa vuosina 2016 ja 2017, sekä Kuopion pianokilpailussa vuonna 2017. Ellen opiskelee tällä hetkellä Helsingin Konservatoriossa opettajanaan Liisa Malmivaara.

Emma & Ellen lied-duo tutustuivat toisiinsa Helsingin Konservatorion opiskelun myötä. He ovat tehneet yhteistyötä syksystä 2020 lähtien. Paria on ohjannut Heikki Pellinen.

Gabriel Kivivuori Sereno & Fanni Linjama

Gabriel Kivivuori Sereno ja Fanni Linjama opiskelevat Joensuun konservatorion ammatillisella linjalla. Gabriel aloitti opinnot myös Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa syksyllä 2021. Hän on opiskellut klassista laulua muun muassa Ville Rusasen ja Talvi-Maaria Turusen johdolla, minkä lisäksi hän opiskelee pianonsoittoa ja sävellystä. Fanni opiskelee pianonsoittoa opettajanaan Päivi Nylund. Hän on osallistunut Niklas Pokin ja Janne Mertasen mestarikursseille.

Gabriel ja Fanni aloittivat duotyöskentelyn vuoden 2021 alussa Päivi Nylundin ja Anneli Hynnisen ohjauksessa. Duo on osallistunut Mari-Anni Hilanderin ja Kristian Attilan sekä Heikki Pellisen mestarikursseille.

Johan Krogius & Niilo Ruotsala

Johan Krogius on suomalainen tenori. Hän on opiskellut laulua Helsingin Konservatoriossa Tehi Sulonen-Georgin opissa vuodesta 2018. Krogius on vuoden 2021 Timo Mustakallio -laulukilpailun voittaja. Liedin lisäksi Johan on kiinnostunut oopperasta. Hän on toiminut solistina lukuisissa produktioissa. Hänen roolisuorituksiinsa kuuluvat mm. Dumma kungen Cecilia Damströmin samannimisesta oopperasta, Pong Puccinin Turandotista, John Styx Jaques Offenbachin Orfeus manalasta -oopperasta sekä Jaquino Beethovenin Fideliosta. Krogius toimii myös oratorio-solistina. Ohjelmistoon kuuluu mm. W. A. Mozartin Requiem ja J. S. Bachin Magnificat.

Niilo Ruotsala on opiskellut pianonsoittoa Helsingin Konservatoriossa vuodesta 2018 alkaen opettajanaan Antti Hotti. Hänet on palkittu mm. Madetoja-kilpailussa, Tapiola-kilpailussa, Melartin-kamarimusiikkikilpailussa ja Steinway Piano Festival -pianokilpailussa. Hän on myös ollut yksi finalisteista Nordic Junior -pianokilpailussa Ruotsin Arvikassa vuonna 2019. Syksyllä 2019 Niilo palkittiin Golden Classical Music Awards -kilpailussa, ja hän esiintyi New Yorkin Carnegie Hallissa. Niilo on osallistunut monille mestarikursseille, mm. Aquiles Delle-Vignen, Marc-André Hamelinin, Konstantin Boginon ja Antti Siiralan opissa. Niilo on esiintynyt Helsingin Kaupunginorkesterin, Camerata Vihdin sekä Helsingin Lapsijousten solistina.

Lied-parina Johan Krogius ja Niilo Ruotsala aloittivat yhteistyönsä Helsingin konservatoriossa vuonna 2018. Heidän opettajanaan on toiminut Heikki Pellinen. He ovat konsertoineet aktiivisesti koulun sisäisissä konserteissa, kuten myös koulun ulkopuolella, mm. Hakasalmen huvilassa. Parina Krogius ja Ruotsala haluaa olla mahdollisimman monipuolinen – sisällyttäen ohjelmistoonsa musiikkia kaikilta aikakausilta.

Ilona Melgin & Emilia Granroth

Pianoduo Granroth-Melgin on keväällä 2020 perustettu duo, joka haluaa erottua persoonallisella näkemyksellä sekä monipuolisella ohjelmistolla. Duon molemmat jäsenet opiskelevat tällä hetkellä Tampereen Ammattikorkeakoulussa, Granroth opettajanaan Heini Kärkkäinen ja Melgin opettajanaan Petri Antikainen.

Granroth on aiemmin opiskellut pianonsoittoa Espoon Musiikkiopistossa Sibelius-Akatemian opettajien Teppo Koiviston ja Niklas Pokin johdolla ja profiloituu liedin ohella myös kamarimusiikin osaajana monipuolisesti eri kokoonpanoissa.

Melgin on opiskellut klassista laulua Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla opettajanaan Eija Järvelä, Helsingin Konservatoriolla opettajanaan Tehi Sulonen-Georgi sekä liediä Heikki Pellisen ja Risto Kyrön johdolla.  Melgin työskentelee myös vokaalikamarimusiikin parissa Markus Yli-Jokipiin johtaman Tampere Cappellan laulajana.

Instagram: @melginsings

Janina Mäyry & Moona Pehkonen

Duo Humu on vuonna 2021 perustettu, tuore helsinkiläinen lied-duo, joka pyrkii ihastuttamaan nuorekkaalla ja raikkaalla otteellaan sekä herättämään tunteita herkkyydellään. Laulajana toimii sopraano Janina Mäyry ja pianistina Moona Pehkonen. He opiskelevat tällä hetkellä Metropolia Ammattikorkeakoulussa, jossa heidän lied-opettajina ovat toimineet Heikki Pellinen, Sirkku Wahlroos-Kaitila, Juha Karvonen ja Joonas Pohjonen. Janinan laulunopettajana toimii Hanna-Leena Haapamäki ja Moonan pianonsoiton opettajana Joonas Pohjonen. Kesällä 2021 duo osallistui myös Heikki Pellisen lied-mestarikurssille.

Duo Humun ohjelmistosta löytyy perinteistä liediä, mutta myös harvemmin kuultuja aarteita perinteisten lied-maiden ulkopuolelta, esimerkiksi Argentiinasta. Ensimmäinen julkinen esiintyminen duolla oli keväällä 2021 Metropolian lied-konsertissa. Helsinki Lied 2021 on duon ensimmäinen kilpailu, jota Janina ja Moona odottavat innolla ja jännityksellä. He odottavat kilpailun kehittävän heitä yksilöinä sekä duona. Duo Humu on vasta alkutaipaleellaan, mutta sitäkin innokkaampi esiintymään ja syventymään liedin saloihin.

Meimei Niemelä & Ilmari Soisalon-Soininen

Sopraano Meimei Niemelä ja pianisti Ilmari Soisalon-Soininen aloittivat yhteistyönsä lied-musiikin parissa Helsingin Konservatoriossa vuonna 2020. Duon opettajana on toiminut Heikki Pellinen. Niemelä opiskelee laulua konservatorion ammatillisessa koulutuksessa Ilona Jokinen-Sipilän johdolla ja Soisalon-Soininen suorittaa piano-opintojaan Heikki Pellisen opissa.

Tuore duo on esiintynyt konservatorion ohjelmistokonserteissa ja osallistunut säännöllisesti Pellisen ohjaamaan liedseminaariin.

Iirisilona Segerstam & Katarina Katris

Iirisilona Segerstam opiskelee ensimmäistä vuottaan Metropolia Ammattikorkeakoulussa klassista laulua musiikkipedagogin tutkinto-ohjelmassa Sirkku Wahlroos-Kaitilan johdolla. Helsingin Konservatorion muusikon ammatillisesta koulutuksesta hän valmistui keväällä 2021 opettajanaan Hanna-Leena Haapamäki. Häntä ovat myös opettaneet laulukursseilla mm. Reetta Haavisto, Sirkka Parviainen ja Päivi Kantola. Konservatorio-opintojen aikana syksyllä 2020 Iirisilonalle myönnettiin Aune ja Kaarlo Forsmanin säätiön stipendi menestyksestä lied- ja laulumusiikissa.

Katarina Katris opiskelee Helsingin Konservatorion muusikon ammatillisessa koulutuksessa Heikki Pellisen johdolla. Katarinan pianotaival alkoi 4-vuotiaana pianonopettajaäitinsä opetuksessa. Sittemmin hän on opiskellut pianonsoittoa Itä-Helsingin musiikkiopistossa Kristiina Juntun opissa vuosina 2008-2013 ja musiikkiopisto Juvenaliassa Antti Vahtolan opissa vuoteen 2021 asti.

Katarina soittaa cembaloa sivuaineenaan samaisessa Juvenalian musiikkiopistossa, Kari Tikkalan opissa. Katarina on myös osallistunut vuosien varrella useille mestarikursseille ja kartuttanut kilpailukokemustaan, viimeisimpänä Ilmari Hannikaisen vuoden 2020 pianokamarimusiikkikilpailussa.

Segerstam ja Katris muodostivat lied-duonsa syksyllä 2020 halusta osallistua seuraavaan Helsinki Lied-kilpailuun. Duoa ohjaa Heikki Pellinen. Heitä on myös opettaneet kursseilla Pia Värri ja Juho Alakärppä. Duo on esiintynyt useissa Iirisilonan lied-, näyttö- ja ohjelmistokonserteissa Helsingin Konservatoriolla.

Helsinki Lied 2021 on duon ensimmäinen kilpailu. Heidän mielestä lied-musiikissa mukaansatempaavaa on luova, mielikuvitusrikas työskentely ja mahdollisuus monipuoliseen musiikilliseen ilmaisuun.

Adelia Spångberg &Jalmari Vilminko

Adelia Spångbergin ja Jalmari Vilmingon duotaival alkoi Helsingin Konservatoriossa syksyllä 2019 Heikki Pellisen lied-seminaarissa. He valmistuivat keväällä 2021 muusikoiksi opettajinaan Hanna-Leena Haapamäki ja Heikki Pellinen. He jatkavat opintojaan Sibelius-Akatemiassa, Adelia Spångberg laulutaiteen ja Jalmari Vilminko kirkkomusiikin osastolla. Esiintymisiä on kertynyt Helsingin Konservatorion lied- ja näyttökonserteissa. Duon ohjelmiston painotus on suomalaisessa ja saksalaisessa laulumusiikissa.

Instagram: @adesls

Taika Tenhunen & Mikael Loponen

Taika Tenhunen aloitti klassisen laulun ammatilliset opinnot Turun konservatoriossa syksyllä 2020 opettajanaan Pia Pajala. Hän käy laulutunneilla myös koulun ulkopuolella, Hannakaisa Nyrösen opissa. Aiemmin, vuosina 2018-2020, Taikaa opettivat Jyrki Anttila sekä Aki Alamikkotervo (kesällä 2018). Taika on saanut opetusta myös Sanna Nuutiselta, joka myös alun perin johdatteli hänet klassisen laulun pariin.

Taika on mukana Taipaleenjoki-oopperassa, jossa hän laulaa kuorossa laulamisen lisäksi lääkintälotta Lempin roolia. Hän on mukana 2022 ensi-iltaan tulevassa Raatteentie-oopperassa, ja on ollut jo muutaman vuoden mukana kiertävissä OperArt Jyrki Anttila Oy:n tuottamissa opereteissa.

Mikael Loponen aloitti pianonsoiton 4-vuotiaana. Syksyllä 2010 hän siirtyi Turun seudun musiikkiopistoon Timo Terhon oppilaaksi. Syksystä 2014 lähtien hän on opiskellut Turun konservatoriossa Eveliina Kytömäen opissa. Vuonna 2015 hänet valittiin Nuorten pianoakatemiaan. Talvesta 2021 lähtien Mikael on saanut tunteja myös professori Henri Sigfridssonilta. Jorma Panulan kapellimestarikursseilla hän on käynyt säännöllisesti vuodesta 2018 alkaen.

Taikan ja Mikaelin yhteistyö alkoi syksyllä 2020. He ovat esiintyneet yhdessä Turun konservatorion eri konserteissa, ja valmistautuvat kilpailuun Eveliina Kytömäen johdolla.

Instagram: @taikatenhunen ja @mikaelloponen

Kotisivu: Nuortenpianoakatemia.fi/mikael-loponen/

Melike Uludag & Isabella Pätiälä

Melike Uludag’n ja Isabella Pätiälän tuore duo aloitti yhteistyönsä vuonna 2021 Helsingin Konservatorion helmassa. Heikki Pellisen ohjauksessa syntyi yhteinen kipinä lied-musiikkia kohtaan ja selkeä tavoite syksylle.

Helsingin Konservatoriolla Melike Uludag’n laulunopetuksesta vastasi Hanna-Leena Haapamäki ja Isabella Pätiälän pianonopetuksesta Antti Hotti. Syksyllä -21 Pätiälä jatkoi Hottin opetuksessa Sibelius-Akatemian nuorisokoulutukseen. Uludag suuntasi purjeensa valmistumisen jälkeen Kööpenhaminaan, Tanskan kuninkaalliseen musiikkikonservatorioon, missä hänen instrumenttiopintojaan johtaa Helene Gjerris.

Kilpailukokemusta Isabella Pätiälä on kartuttanut mm. Ilmari Hannikaisen pianokamarimusiikkikilpailussa (v. 2020), missä hänet palkittiin osana pianoduoa ja Tapiolan pianokilpailussa, voittaen yhden pääpalkinnoista kansainvälisessä sarjassa (v. 2019). Melike Uludag’n voi puolestaan tunnistaa viimeisimmän Timo Mustakallio -kilpailun finalisteista (v. 2021). Duo on tehnyt intensiivistä työtä kohti kilpailua pitkin vuotta. Pandemian luomat haastavat olosuhteet on ratkaistu luovalla, joustavalla, päämäärätietoisella ja uteliaalla otteella. Konsertteja viimeinen vuosi ei ole siunannut, mutta sitäkin suuremmalla innolla duo kohdistaa katseensa kohti Helsinki Lied -kilpailua.

Instagram: @melluri


HELSINKI LIED -KILPAILU, HELSINGIN KONSERVATORIO

Ruoholahdentori 6, 00180 Helsinki
puh. 040 518 4429
helsinkilied@konservatorio.fi