fbpx

Tuomaristo

Tuija Hakkila, puheenjohtaja

www.tuijahakkila.com

Tuija Hakkila opiskeli Sibelius-Akatemiassa Liisa Pohjolan ja Eero Heinosen oppilaana ja jatkoi opintojaan Pariisin konservatoriossa Jacques Rouvierin ja Theodor Parachivescon opissa. Mo­dernia musiikkia hän opiskeli Pariisissa Claude Helfferin kanssa ja fortepianonsoittoa Yhdysval­loissa Cornell Univer­sityssä Malcolm Bilsonin oppilaana. Hakkila valmistui musiikin tohtoriksi Si­be­lius-Akatemiasta 2005, ja hänen konserttiohjelmia käsittelevä tutkimuksensa ”Pompeijin aar­teita tuhkasta” julkaistiin 2007.

Tuija Hakkila on toiminut pianomusiikin lehtorina Sibelius-Akatemiassa vuo­desta 1987 lähtien ja vuonna 2014 hänet nimitettiin professoriksi. Hakkila pi­tää säännöllisesti mestarikursseja Euroo­passa ja kotimaassa, sekä toimii aktiivisesti asiantuntijateh­tävissä kotimaassa ja ulkomailla. 2005–2008 hän opetti Kööpenhaminan kuninkaallisen konservato­rion vanhan musiikin osas­tolla. Hakkila toimi Musiikkia linnassa -festivaalin taiteellisena johtajana 1989–2003 Hämeenlin­nassa ja 1999–2002 Sibelius-Akatemian konserttitoimiston taiteellisena johta­jana. Hän sai Pro Musica -säätiön tunnustuspalkinnon vuonna 2009 ja on nauttinut Valtion taiteilija-apurahaa use­aan otteeseen.

Hakkila on kiinnostunut musiikin eri tyyleistä, ja hänen ohjelmistonsa ulottuu barokista aivan uu­sim­paan musiikkiin. Hänen kokonaislevytyksensä Mozartin sonaateista on saanut runsaasti kii­tosta kansainvälisessä lehdistössä. Hakkila on tehnyt yhteistyötä monien säveltäjien kanssa ja kantaesit­tänyt suuren määrän kotimaisia ja ulkomaisia teoksia.

Tuija Hakkila toimii kolmatta kertaa Helsinki Lied -kilpailun tuomariston puheenjohtajana.

Bengt Forsberg

Bengt Forsberg on ruotsalainen pianisti. Hän opiskeli aluksi urkujensoittoa, sittemmin pianonsoittoa Göteborgissa, Tukholmassa, Lontoossa ja Kööpenhaminassa. Hän on esiintynyt useissa maissa solistina, lied-pianistina ja kamarimuusikkona. Forsberg on tehnyt kamarimusiikissa säännöllistä yhteistyötä sellisti Mats Lidströmin ja viulisti Nils-Erik Sparfin kanssa. Erityisen merkittävä ja pitkäaikainen yli 40 vuoden yhteistyö Forsbergilla on ollut mezzosopraano Anne Sofie von Otterin kanssa. Yhdessä he ovat levyttäneet muun muassa Deutsche Grammophonille ja BIS:ille, ja saaneet Grammy-palkinnon parhaasta klassisen laulun sooloalbumista vuonna 2014.

Forsbergin ohjelmisto on poikkeuksellisen laaja. Hänen ohjelmistoonsa kuuluu myös laajalti tuntemattomaksi jäänyttä materiaalia, kuten Charles-Valentin Alkanin, Ruth Sofia Alménin, Grażyna Bacewiczin, Amy Beachin, Emmanuel Chabrierin, Cécile Chaminaden, Percy Graingerin, Vítĕzslava Kaprálován, Erich Wolfgang Korngoldin, Marcelle de Manziarlyn, Nikolai Medtnerin ja Kaikhosru Shapurji Sorabjin teoksia. Näitä tuntemattomampien säveltäjien teoksia voi kuunnella muun muassa hänen Neglected Works for Piano -levyltään.

Forsberg toimii tukholmalaisen Allhelgonakyrkan-kamarimusiikkisarjan taiteellisena johtajana ja Lontoon Royal Academy of Music -korkeakoulun vierailevana professorina. Forsberg valittiin Ruotsin kuninkaallisen musiikkiakatemian jäseneksi vuonna 1997. Kuninkaallinen musiikkiakatemia myönsi hänelle vuonna 2019 kunnianosoituksen ”Medaljen för tonkonstens främjande” ansioistaan ja työstään ruotsalaisen musiikkikulttuurin hyväksi.

 

Opera singer Arttu Kataja Berlin, photographed by Markus Henttonen

Kuvaaja: Markus Henttonen

Arttu Kataja

www.arttukataja.com

Arttu Katajan laulajanura käynnistyi vuonna 2002 Lappeenrannan laulukilpailujen voiton myötä. Musiikkiopistossa lapsena alkanut oboensoitto vaihtui laulunopiskeluun Sibelius-Akatemiassa Jorma Hynnisen johdolla. Kataja voitti opintojensa aikana myös Kangasniemen laulukilpailun ja saavutti Salzburgin Mozart-laulukilpailuissa kolmannen ja yleisöpalkinnon.

Vuodesta 2006 Kataja on kuulunut Berliinin Valtionoopperan solistikuntaan. Hänen keskeisiä oopperaroolejaan ovat olleet Kreivi, Figaro, Guglielmo, Papageno, Leporello, Marcello, Belcore, Musiklehrer ja Besenbinder. Daniel Barenboimin johdolla hän on laulanut mm. oopperoiden Manon, Lohengrin, Don Giovanni ja Juliette solistina.

Arttu Kataja on vieraillut Theater an der Wienissä, Théatre du Capitolissa Toulousessa, Teatro Municipalissa Santiago de Chilessä, Hampurin oopperassa, Düsseldorfin Deutsche Oper am Rheinissa, Tampereen Oopperassa (La Bohème/Marcello 2019), Savonlinnan Oopperajuhlilla ja Kansallisoopperassa (Covid fan tutte 2020) sekä lukuisilla festivaaleilla Suomessa ja Euroopassa.

Katajalla on laaja konsertti- ja liedohjelmisto. Viime vuosina hän on laulanut kirkkomusiikkiteoksia mm. Helsingin Barokkiorkesterin, Berliinin Akademie für Alte Musikin, Berliinin DSO:n ja RIAS-kamarikuoron kanssa. Viimeaikaisiin konsertteihin lukeutuvat Schumannin Faust-Szenen Helsingin Juhlaviikoilla Hannu Linnun ja RSO:n kanssa, Haydnin Vuodenajat ja Bachin H-mollimessu Hans-Christoph Rademannin johdolla International Bachakademie Stuttgartin solistina, liedresitaali Bonnin Schumann-juhlilla pianisti Pauliina Tukiaisen kanssa, Johannes-passio Nederlandse Bach Vereniging kanssa, Haydnin Stabat Mater Baselin kamariorkesterin kanssa, Figaron häät (Kreivi) ja Cosí fan tutte (Guglielmo) René Jacobsin johtaman Freiburgin Barokkiorkesterin kanssa sekä Kullervo Lahden Sibelius-festivaalilla 2021 Dalia Stasevskan johdolla.

Arttu Kataja toimii vuoden 2021 Helsinki Lied -kilpailun tuomaristossa ja pitää joulukuussa Salzburgin Mozarteumissa mestarikurssin Sibeliuksen yksinlauluista. Katajan ja pianisti Pauliina Tukiaisen lied-levy Serious Songs (Alba) oli ehdolla Yleisradion vuoden levyksi 2020 sekä vuoden 2021 Emma-palkinnon saajaksi parhaana klassisen musiikin albumina. Duolta on tulossa vielä tänä vuonna levytys Winterreisesta.

 

Elisabeth Werres

www.elisabeth-werres.de

Professori Elisabeth Werres on saksalais-yhdysvaltalainen sopraano ja laulunopettaja. Hän syntyi Bonnissa ja asui nuoruutensa Chicagossa, Illinoisissa, mutta palasi Saksaan aloittaessaan opinnot professori Dietger Jakobin johdolla Kölnin konservatoriossa. Werresin ura alkoi jo 22-vuotiaana Kölnin oopperastudiossa, ja jatkui Karlsruhen ja Dortmundin oopperataloissa keskeisten roolien, kuten Musetta, Nedda, Adina, Martha, Gilda, Adele, Zdenka ja Constanze, parissa.

Hannoverin valtionooppera oli Elisabeth Werresin taiteellinen koti 12 vuoden ajan. Hän laajensi ohjelmistoaan esimerkiksi Contessan, Freian, Tatjanan, Rosalinden, Elviran, Faustin Margaretan, Toscan, Wozzeckin Marien ja Ruusuritarin marsalkattaren rooleihin. Yli 65 roolin ohella hän teki Hannoverin kaudellaan myös televisio- ja radionauhoituksia sekä vierailuja.

Elisabeth Werres on esiintynyt urallaan yli 30 saksalaisessa oopperatalossa ja vieraillut useissa maissa, kuten Espanjassa, Hollannissa, Hongkongissa, Itävallassa, Japanissa, Ranskassa, Romaniassa, Sveitsissä ja Yhdysvalloissa. Werres on tehnyt yhteistyötä pianistien Jonathan Parr, Lenore Lams, Klaus Weise, Hans Wallat sekä Gabriel Dobner kanssa.

Vuodesta 2003 Werres on toiminut laulutaiteen professorina Universität der Künste -yliopistossa Berliinissä. Hän pitää säännöllisesti mestarikursseja ja toimii laulukilpailujen tuomaristoissa. Elisabeth Werres on vieraillut Suomessa useita kertoja ja opettanut suomalaisia laulajia jo yli 20 vuoden ajan.


HELSINKI LIED -KILPAILU, HELSINGIN KONSERVATORIO

Ruoholahdentori 6, 00180 Helsinki
puh. 040 748 9449
helsinkilied@konservatorio.fi