A-sarja
Hannele Ahola & Kiryl Bartashevich
Hannele Ahola, sopraano, viimeistelee Laulutaiteen opintoja Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa Sirkku Wahlroos-Kaitilan johdolla. Keväällä 2024 Hannele esitti Marcellinan roolin (Mozart: Le nozze di Figaro, SibA Ooppera), sekä lauloi orkesterin kanssa Mimin osuudet 1. Ja 4. Näytöksistä (Puccini: La Boheme, SibA) kapellimestariopiskelijoiden johdolla. Syksyllä 2023 Hannele lauloi Poppean roolin (Monteverdi: L’incoronazione di Poppea, SibA Ooppera), sekä esiintyi A Child Of Our Time -oratorion solistina Musiikkitalon konserttisalissa. Hannele teki debyytin Valenciennen roolissa vuonna 2022 (F. Lehar: Die Lustige Witwe, Helsingin Konservatorio). Lisäksi Hannele on laulanut Savonlinnan Oopperajuhlien kuorossa. Hannelen opintoja ovat tukeneet Selim Eskelinin säätiö ja Sibelius-Akatemian tukisäätiö.
Kiryl Bartashevich is currently studying at the Sibelius Academy, under the tutelage of K. Kozlovsky. Kiryl is a laureate of numerous international youth competitions, including the XXI International Competition of Young Performers named after E.K. Koka in Kishinev, Moldova (2015, 1st prize), and the XI International Competition of Young Pianists in Memory of V.S. Horowitz in Kyiv, Ukraine (2016, 2nd prize in ”B” Elementary category, 1st prize in ”C” Advanced category). He is also the holder of bronze medals from the XI and XIV Youth Delphic Games of the CIS member states (2016 and 2019). Kiryl has performed multiple times with the academic symphony orchestra of the Belarusian State Philharmonic and the student orchestra of the Sibelius Academy “Kapubändi”. In December 2019, the Embassy of the Republic of Belarus in France hosted the presentation of Kiryl’s solo disc featuring music by S. Prokofiev, K. Debussy, and G. Sosnovsky.
Hannele ja Kiryl ovat osallistuneet yhdessä Lied Studio -kurssille lukuvuonna 2023-24. Heidän opettajiaan ovat olleet Kristian Attila, Margareta Brandt, Keval Shah, Kirill Kozlowski, Olga Heikkilä, Ilmo Ranta, sekä Antti Suhonen.
Ruusu-Maaria Brousseau & Joona Uusitalo
Mezzosopraano Ruusu-Maaria Brousseau on opiskellut Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksessa Ulla Raiskion sekä Jenni Lättilän johdolla. Laulun kandidaatin tutkinnon hän suoritti opettajanaan professori Marcia Swanston Dalhousien Yliopistossa, Kanadassa. Liedmestarikursseilla häntä ovat opettaneet mm. Lydia Brown, Malcom Martineau, Topi Lehtipuu, Julien Leblanc, Michael McMahon sekä Rachel Andrist. Lisäksi Ruusu-Maaria on konsertoinut lied-musiikin parissa niin Kanadassa kuin Suomessakin. Hän osallistui Lappeenrannan laulukilpailuun 2023 ja oli Merikanto-kilpailun finalisti 2022.
Pianisti Joona Uusitalo opiskelee Sibelius-Akatemiassa Erik T. Tawaststjernan sekä Antti Siiralan oppilaana. Hän on saavuttanut menestystä mm. Nordic International Piano Competition -kilpailussa 2021 (3. sija), sekä Helmi Vesa – pianokilpailussa 2023, jossa hän sai pääpalkinnon. Joona esiintyy lisäksi ahkerasti lied- ja kamarimusiikkipianistina sekä välillä myös jazz-pianistina. Pianonsoiton lisäksi Joona opiskelee myös sävellystä.
Maja Burggraaff & Emmi Kärnä
Maja Burggraaff ja Emmi Kärnä aloittivat yhteistyönsä syksyllä 2023 ja ovat siitä lähtien tehneet liediä yhdessä, esiintyen säännöllisesti Sibelius-Akatemiassa. Liedmusiikin tarjoamat tarinat ihastuttavat Majaa ja Emmiä, ja he ammentavat inspiraatiota herkkiin tulkintoihinsa syventymällä laulujensa teksteihin ja tekstuureihin. Duo perehtyy mielellään kaikenlaiseen musiikkiin, joten heidän monipuolinen kilpailuohjelmansa on kokoelma erilaisia musiikin tyylejä ja aikakausia.
Maja Burggraaff (2002) on Australialainen sopraano. Hänen musiikinopintonsa alkoivat 4-vuotiaana, kun hän aloitti pianotunnit. Viulutunnit hän aloitti 5-vuotiaana, ja viimeisimpänä laulutunnit 10-vuotiaana. Vuonna 2019 hän osallistui Australian National Liederfet – kilpailuun ja saavutti nuorten sarjan ensimmäisen sijan. Burggraaff muutti Suomeen vuonna 2020 ja aloitti opinnot Lahden Konservatoriossa pääaineenaan laulu, opettajanaan Mari Karjalainen. Syksyllä 2022 hän aloitti laulutaiteen kandidaati ja masteriopinnot Outi Kähkösen johdolla Sibelius Akatemiassa. Viime aikoina hän on esiintynyt Barbarinana Sibelius-Akatemian Figaron Häät -ooperassa.
Savolaislähtöinen pianisti Emmi Kärnä (2004) aloitti pianonsoiton opintonsa Ylä-Savon musiikkiopistossa Jari Tynin johdolla. Hän jatkoi vuonna 2020 opintojaan Kuopion konservatorion ammatillisella puolella ja aloitti syksyllä 2023 opintonsa Sibelius-Akatemiassa, opettajinaan Antti Siirala ja Jussi Siirala. Kärnä innostui liedistä konservatoriossa ja osallistui silloisen liedparinsa kanssa vuoden 2021 Helsinki Lied -kilpailuun, jossa he ylsivät B-sarjan sijalle 2. Kärnä on myös kilpaillut menestyksekkäästi soolo-ohjelmistollaan ja voittanut muun muassa Kuopion pianokilpailut vuonna 2021.
Anna Ginström & Dávid Szilasi
Anna Ginström ja Dávid Szilasi aloittivat yhteisen liedtyöskentelyn syksyllä 2023 Keval Shah’n ohjauksella Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Duon ensimmäinen yhteinen esiintyminen oli Soiva kieli -laulusarjan konsertissa ’’Schubert vuonna 1823 – A Watershed Year’’ marraskuussa 2023. Samaisen konsertin yhteydessä duo pääsi osallistumaan professori Graham Johnsonin mestarikurssille. Anna Ginström aloitti laulunopiskelun vuonna 2015 Helsingin Konservatoriolla, josta opinnot jatkuivat Sibelius-Akatemiassa kirkkomusiikin osastolla sekä Metropolia Ammattikorkeakoulussa laulunopetuksen parissa. Anna on aiemmin opiskellut liediä muun muassa Heikki Pellisen, Hans Adolfsenin ja Christoph Bernerin ohjauksessa. Unkarilainen pianisti Dávid Szilasi aloitti pianonsoiton opintonsa 6-vuotiaana kotikaupungissaan Budapestissä. Hän valmistui pianonsoiton maisteriksi vuonna 2021 Franz Lisztin musiikkiakatemiasta, jossa häntä opettivat Andras Kemenes, Jeno Jando, Rita Wagner ja Gabor Csalog. Nykyään hän opiskelee fortepianoa Tuija Hakkilan johdolla Sibelius Akatemiassa. Duoa on ohjannut myös Ilmo Ranta. Kesällä 2024 Ginström ja Szilasi esiintyvät Arabia kaikuu -festivaalilla.
Yolanda Harding & Ruthmariia Lehmuskoski
Harding ja Lehmuskoski tapasivat maisteriopinnoissa Sibelius-Akatemiassa ja ovat toimineet lied-duona puolentoista vuoden ajan. He ovat esiintyneet esiintyneet Sibelius-Akatemian Soiva kieli -konserttisarjan ”Songs for Ukraine” -konsertissa syksyllä 2022 ja esittäneet Debussyn Proses lyriques -laulusarjan keväällä 2024 Sibelius-Akatemiassa. Harding opiskeli maisteriopintojena aikan Margareta Brandin oppilaana ja Lehmuskoski Kirill Kozlovskin oppilaana” Heidän lied-opettajinaan ovat toimineet Keval Shah, Ilmo Ranta, Kirill Kozlovski, Colin Hansen, Andrè Schuen ja Martin Katz.
Olga Harrison & Zibin Hänninen
Duo Olga Harrison ja Zibin Hänninen on muodostunut huhtikuussa 2024 Metropolia Ammattikorkeakoulussa. Lyhyen mutta työntäytteisen yhteistyönsä aikana Harrison ja Hänninen ovat ehtineet käydä Heikki Pellisen opeissa ja esiintyä Metropolia Ammattikorkeakoulun Lied-seminaarin kevätkonsertissa. Duo esittää monipuolisesti klassista sekä uudempaa Lied-ohjelmistoa.
Olga Harrison on valmistunut muusikoksi Helsingin konservatoriolta 2022 ja suorittaa laulupedagogin opintoja Metropolia Ammattikorkeakoulussa Reetta Haaviston johdolla.
Kahden kulttuurin kasvattina ja kielialan asiantuntijana Harrison tulkitsee musiikkia yhdeksällä eri kielellä. Liedissä häntä kiehtoo mahdollisuus sanoittaa tunteet musiikin keinoin, oli tekstin alkuperäiskieli mikä hyvänsä.
Muusikon uran rakentamisen ohella Harrison tekee goottilaista fiktiota käsittelevää väitöstutkimusta Turun yliopistolla.
Zibin Hänninen (s.2000) alkoi opiskella pianonsoittoa 13-vuotiaana Mikkelin musiikkiopistossa ja jatkoi opintojaan Helsingin konservatoriossa syksyllä 2021. Hännistä opettivat muun muassa Teemu Laasanen, Noora Nikka ja Katja Kaijanen. Mestarikursseilla Hännistä ovat opettaneet Katariina Liimatainen, Eero Heinonen, Irina Zahhrenkova, Hui-Ying Liu-Tawaststjerna, Joonas Pohjonen, Janne Mertanen, Antti Hotti, Kristiina Junttu ja Evgeny Chugunov. Tärkeimmät esiintymiset Hänniselle ovat olleet Mikkelin Kaupunginorkesterin solistina Nuorten Solistien konserteissa talvena 2017 ja 2018 sekä osallistuminen keväällä 2021 Kuopion Pianokilpailuun, josta hän sai erikoispalkinnon parhaasta suomalaisten sävellysten tulkinnasta kilpailun III sarjassa (17v.-). Varusmiessoittajana Hänninen oli Kaartin soittokunnassa vuonna 2022. Hänninen opiskelee tällä hetkellä pianonsoittoa Joonas Pohjosen opissa Metropolian ammattikorkeakoulussa. Liedissä Zibiniä viehättää erityisesti runous, jolla lauletaan pianomusiikin kanssa. Liedissä piilee voimaa ilmaista syviä tunteita ja samalla löytää omaa maailmankatsomusta.
Emma Hartikainen & Tanja Niiranen
Sopraano Emma Hartikaisen ja pianisti Tanja Niirasen intensiivinen yhteistyö liedmusiikin parissa alkoi vuonna 2020 heidän opiskellessaan Sibelius-Akatemiassa. Duo on saanut ohjausta Ilmo Rannalta ja osallistunut lisäksi lukuisille mestarikursseille opettajinaan mm. Angelika Kirchschlager, Andrè Schuen, Malcolm Martineau, Christian Westergaard, Pauliina Tukiainen, Anu Komsi, Pia Värri ja Andreas Schmidt.
Duo konsertoi säännöllisesti ympäri Suomen. Heitä on kuultu mm. Pro Musica -säätiön konsertissa, Musica Nova -festivaalilla, Ateneumin taidemuseossa, Soiva Kieli -konserttisarjassa, Laulumusiikin ystävät ry:n konserteissa, Hämeenlinnan Sibelius-museossa ja Wäinö Aaltosen museon konserttisarjassa Turussa. Ulkomailla duo on esiintynyt Firenzessä ja Salzburgissa. Lokakuussa 2024 duo tekee Rooman-debyyttinsä, jolloin ohjelmassa on Wolfin Mignon-laulut ja improvisaatiota Goethen teksteihin.
Duoa kiehtovat musiikin mahdollisuudet ilmentää ja käsitellä kaikkein vaikeimpiakin tunteita. Liedyhteistyössään Hartikainen ja Niiranen tavoittelevat syvällistä, vivahteikasta ja puhuttelevaa tarinankerrontaa. Esiintyjinä he ovat rohkeita ja vilpittömiä, sillä he uskovat sen olevan ainoa keino päästä todella vuorovaikutukseen yleisön kanssa. Duo on opiskellut myös improvisointia lontoolaisen pianisti David Dolanin johdolla, ja improvisoitu lied on saanut duon konserteissa haltioituneen vastaanoton. Duolle on tärkeää nostaa esiin myös kaanonin ulkopuolelle jätettyjä säveltäjiä ja teoksia. Sibelius-Akatemian tukisäätiö on tukenut duon työskentelyä apurahoilla, joita on myönnetty duon opintomatkoihin Saksaan, Italiaan ja Itävaltaan, sävellystilaukseen Maleena Linjamalta, sekä 1900- ja 2000-luvuilla säveltäneiden naisten liedmusiikkia esittelevien konserttien järjestämiseen. Keväällä 2023 Wegelius-säätiö myönsi duolle 5000 euron suuruisen tunnustusapurahan. Keväällä 2024 duo sai Musiikkitalon säätiön apurahan ja kesällä 2024 palkinnon Salzburgin Mozarteumissa.
Hanna Hasu & Pinja Ukkola
Pianisti Pinja Ukkola ja sopraano Hanna Hasu aloittivat lied-yhteistyönsä Sibelius-Akatemiassa vuonna 2021. Liedopetusta he ovat saaneet mm. Ilmo Rannalta, Keval Shah:lta, Kirill Kozlovskilta ja Collin Hansenilta. Hanna ja Pinja ovat esiintyneet Soiva Kieli -konserttisarjassa Helsingissä yksittäisten konserttien ja tilaisuuksien lisäksi. Muusikkoina Pinjaa ja Hannaa inspiroi tarinoiden kertominen, tunteiden jakaminen sekä omien ja yleisön ajatusten haastaminen.
Kontakti, niin suhteessa toisiinsa kuin yleisöön, on Pinjan ja Hannan yhteistyön pohja.
Sofia Hiltunen & Maiju Koskela
Sofia Hiltunen ja Maiju Koskela aloittivat yhteistyönsä syksyllä 2021. He keskittyivät ensimmäisenä yhteisenä vuotenaan pääasiassa suomalaiseen lied-musiikkiin. Vuonna 2022 Duo Hiltunen-Koskela laajensi yhteistyötään myös triomusisointiin sellisti Iida Hirvolan kanssa ranskalaisella musiikilla. Duo Hiltunen-Koskela on järjestänyt konsertteja eri puolella Suomea ja he ovat esiintyneet mm.suomalaisen liedmusiikin Arabia Kaikuu -festivaalilla. Helsinki Lied -kilpailuohjelmassaan duo keskittyy saksankieliseen liediin. Hiltunen ja Koskela ovat molemmat Metropolia Ammattikorkeakoulun musiikkipedagogiopiskelijoita. Lukuvuoden 2023-2024 Hiltunen opiskeli Itävallassa Musik und darstellende Kunst Wien -yliopistossa ja Koskela puolestaan vietti kevään 2024 vaihto-opinnoissa Italiassa, Barin konservatoriossa. Duon ohjaajina ovat toimineet mm. Sirkku Wahlroos-Kaitila, Juha Karvonen, Tuula Hällström, Joonas Pohjonen ja Armaan Madar.
Iida Hirvola & Liubov Sochneva
Iida Hirvola ja Liubov Sochneva ovat nauttineet lied-musiikin parissa työskentelystä Metropolia-opinnoissa Tuula Hällströmin, Juha Karvosen, Heikki Pellisen, Joonas Pohjosen ja Sirkku Wahlroos-Kaitilan ohjaamina sekä omin konsertein. Duon mielestä hienointa liedissä on kasvu yhteiseen hengittämiseen sekä oman luovuuden kanavoiminen yhteiseen tekstin tulkintaan.
MuM Iida Hirvola on opiskellut laulutaidetta Metropoliassa Reetta Haaviston ja Juha Karvosen luokilla, Grazin Taideyliopistossa Elena Pankratovan ja Strasbourgin Musiikkiakatemiassa Françoise Kublerin luokilla. Liubov Sochneva taas viimeistelee opintojaan Metropoliassa Joonas Pohjosen johdolla. Aikaisemmin Liubov on opiskellut Petroskoin konservatoriossa Maksim Tavrikovin suorittaen kandidaatintutkinnon, ja sitä ennen Vologdan musiikkioppilaitoksessa.
Henri Jussila & Aada Wirberg
Sibelius-Akatemiassa kirkkomusiikin opintojen parissa tutustuneet Henri Jussila ja Aada Wirberg ovat tehneet yhteistyötä syksystä 2021 alkaen. Parin yhteinen musiikki keskittyi aluksi nimenomaan liedmusiikkiin, mutta myöhemmin he ovat laajentaneet repertuaariaan myös muihin musiikkityyleihin. Ohjausta he ovat saaneet muun muassa Sibelius-Akatemian Kuopion yksikön opettajilta Mari-Anni Hilanderilta ja Jari Tyniltä, sekä Lied-akatemian mestarikurssilla Soile Isokoskelta ja Ilkka Paanaselta.
Henri ja Aada osallistuivat yhdessä Merikanto-laulukilpailuun kesällä 2022 ja ylsivät semifinaaleihin saakka. He ovat konsertoineet vaihtelevalla aktiivisuudella sekä järjestäneet yhdessä esimerkiksi joulukonserttisarjan, jossa he esittivät urku-laulu-ohjelmistoa. Sen lisäksi he ovat esiintyneet esimerkiksi Sibelius-Akatemian Kuopion yksikön konserteissa sekä Metropolia-ammattikorkeakoulun opiskelijoiden Arabia kaikuu –festivaalilla.
Emma Kajander & Petja Ylärakkola
Sopraano Emma Kajander ja pianisti Petja Ylärakkola ovat tehneet yhteistyötä lied-parina vuodesta 2022. Heitä ovat opettaneet mm. Heikki Pellinen, Keval Shah, Gustav Djupsjöbacka, Christian Westergaard, Malcolm Martineau, Graham Johnson ja Roderick Williams. Duoa yhdistää kiinnostus erityisesti 1900-luvun musiikkiin.
Sopraano Emma Kajander tekee debyyttinsä Suomen Kansallisoopperalla syksyllä 2024 Andrew Lloyd Webberin Oopperan kummituksessa Christine Daaén roolissa. Hänen aikaisempia roolejaan ovat olleet Valencienne (Lehár: Iloinen leski) ja Papagena (Mozart: Taikahuilu).
Kajander oli Martti Talvela -säätiön vuoden 2024 stipendiaatti. Vuonna 2023 hän voitti ensimmäisen palkinnon pohjoismaisessa Havets röst –kilpailussa ja oli Timo Mustakallio –kilpailun finalisti. Hän sai myös erikoismaininnan Caj Ehrstedt –kilpailussa erinomaisesta Schubert-tulkinnasta.
Kajander opiskelee Sibelius-Akatemiassa Outi Kähkösen luokalla. Hän on osallistunut mm. Karita Mattilan, Camilla Nylundin, Erkki Korhosen ja Irina Gavrilovicin mestarikursseille.
Petja Ylärakkola opiskelee Sibelius-Akatemiassa pianonsoittoa Tuija Hakkilan ja Antti Hotin luokilla. Hän on valmistunut Risto Kyrön johdolla pianopedagogiksi Tampereen ammattikorkeakoulusta opinnäytetyönään sovitus Jean Sibeliuksen viidennestä sinfoniasta kahdelle pianolle. Hän on myös opiskellut säveltämistä opettajinaan Pasi Lyytikäinen, Lauri Kilpiö ja Sampsa Ertamo.
Ylärakkola on palkittu vuoden 2023 Helmi Vesa -pianokilpailussa ja 2018 PianoAura -kilpailussa, joiden lisäksi hän on osallistunut Tallinnan kansainväliseen pianokilpailuun ja Helsinki Lied -kilpailuun vuonna 2021. Soolo-ohjelmiston lisäksi lied on Ylärakkolan sydäntä lähellä, ja hän tekee yhteistyötä useiden laulajien kanssa. Kaudella 2024-25 hän kantaesittää Janne Salmenkankaan uuden laulusarjan Wille Enckellin kanssa Suomen Kulttuurirahaston tukemana.
Emmi Kauppinen & Noora Ylönen
Helsinkiläissyntyinen sopraano Emmi Kauppinen opiskelee maisterin tutkintoa Universität für Musik und darstellende Kunst Wienissä pääaineenaan lied & oratorio Angelika Kirchschlagerin johdolla ja lauluopettajanaan Edith Lienbacher. Ennen opintojaan Wienissä Emmi valmistui musiikin kandidaatiksi Tukholman kuninkaallisesta musiikkikorkeakoulusta ja muusikoksi Helsingin Konservatoriosta.
Emmi lauloi joulukuussa 2023 ensimmäisen pääroolinsa Humperdinckin Hannu ja Kerttu -oopperan Kerttuna Schlosstheater Schönbrunnissa Wienissä, ja uusi roolin Stadttheater Berndorfissa huhtikuussa 2024. Kesällä 2024 Emmi debytoi Ruotsissa Anna Einarssonin oopperan Fotografen kantaesityksessä Elsan ja Olgan rooleissa Vadstenan vanhassa teatterissa.
Intohimo kamarimuusikkia kohtaan on vienyt pianisti Noora Ylöstä esiintymään monenlaisiin paikkoihin niin Berliinin tehdashalleihin, Lapin tuntureihin kuin Wienin Musikvereiniin ja Berliinin Philharmoniaan. Noora esiintyy aktiivisesti kamarimuusikkona ja kaudella 2024 Noora on konsertoinut mm. Berliinin Konzerthausissa ja Valencian Palau de la Musicassa.
Noora on opiskellut pianonsoittoa ensin Sibelius-Akatemiassa Antti Hotin ja Valeria Resjanin johdolla, sitten Berliinin Taideyliopistossa Lucas Blondeelin johdolla ja Essenissä Folkwang Universität Der Künstessä Henri Sigfridssonin johdolla. Noora on palkittu Helmi Vesa- pianokilpailussa, sekä nimitetty Zonta-säätiön Marita Viitasalo -stipendiaatiksi Ritarihuoneella Helsingissä.
Gabriel Kivivuori Sereno & Kiia Nordlund
Gabriel Kivivuori Sereno on meksikolaissuomalainen laulaja, säveltäjä ja pianisti, joka opiskelee Sibelius Akatemiassa laulumusiikin kandidaatiksi. Hän on saanut kilpailumenestystä vuoden 2023 Timo Mustakallio -laulukilpailussa, jossa hänet palkittiin Suomen Kulttuurirahaston Eero Rantalan rahaston palkinnolla, sekä vuoden 2022 Uuno Klami nuorten ja lasten sävellyskilpailussa, jossa hän voitti nuorten sarjan.
Kiia Nordlund opiskelee pianonsoittoa Sibelius Akatemiassa Tuija Hakkilan luokalla. Sitä ennen hän on opiskellut Helsingin Konservatoriossa, Sibelius Akatemian nuorisokoulutuksessa sekä lukuvuoden 2022-2023 Erasmus-vaihdossa Freiburgin musiikkikorkeakoulussa.
Gabriel ja Kiia aloittivat duotyöskentelyn syksyllä 2023 ja he ystävystyivät nopeasti yhteisen musiikin tekemisen kautta. Duo osallistui Sibelius-Akatemian ja Juilliard Schoolin yhteistyöprojektiin kesällä 2024, johon kuului konsertteja Musiikkitalossa sekä Amerikassa. He myös esittivät helmikuussa 2024 Soiva kieli -konserttisarjassa F. Poulencin laulusarjan ”Tel jour, telle nuit”.
Eleriin Müüripeal & Iivari Aalto
Sopraano Eleriin Müüripeal ja pianisti Iivari Aalto ovat musiikin maisteriopiskelijoita Sibelius-Akatemialla. Duon yhteinen lied-taival alkoi vuonna 2023 opintojen parissa. Samana vuonna he esiintyivät yhdessä Espoon RADALLA-festivaalin avajaiskonsertissa, jonka taiteellisena johtajana Iivari toimii veljensä Artturi Aallon kanssa. Müüripealin ja Aallon lied-opettajia ovat olleet mm. Keval Shah, Kirill Kozlovski ja Ilmo Ranta. Duo pyrkii ohjelmistovalinnoissaan mielenkiintoisiin taiteellisiin kokonaisuuksiin ja aikamme musiikin säännölliseen esittämiseen.
Anna-Maaria Oramo & Alicia Ibáñez-Resjan
Anna-Maaria Oramo on opiskellut laulua Sibelius-Akatemiassa Aulikki Eerolan ja Metropoliassa Marjut Hannulan ja Reetta Haaviston johdolla. Oramo tunnetaan vanhan musiikin esittäjänä, ja hän on laulanut Suomalaisen barokkiorkesterin solistina kotimaassa ja mm. Montréalin barokkifestivaalilla. Kaudella 2024 Oramo esittää perustamansa Aspratio-yhtyeen solistina harvinaisen 1600-luvun Carlo G -kokoelman musiikkia mm Sastamala Greogoriana ja Kuopion barokki -festivaaleilla. Lisäksi hän laulaa keskiaikayhtye Amor Céun, joka on esiintynyt mm Tansakassa, Ruotsissa ja Englannissa kotimaisten festivaalien lisäksi. Oramo tunnetaan myös cembalistina, ja hän on levyttänyt cembalosolistina Alba-, Aeolus -merkeille, saavuttaen mm Diapason d’Or -palkinnon. Hän on myös konsertoinut eri barokkiyhtyeiden kanssa säännöllisesti kaikkialla Euroopassa, Kiinassa ja Yhdysvalloissa. Koulutukseltaan Oramo on musiikin tohtori. Vuodesta 2022 hän on opiskellut laulupedagogiikkaa Metropoliassa.
Alicia Ibáñez-Resjan aloitti pianonsoiton 4-vuotiaana Meri Louhoksen johdolla. Hän on opiskellut Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla Hamsa Al-Wadi Juriksen, Helsingin Konservatorion ammattilinjalla Valeria Resjanin ja Sibelius-Akatemiassa Teppo Koiviston johdolla. Alicia on osallistunut useasti Valtakunnallisiin Chopin-tapahtumiin sekä In Corpore-kamarimusiikkifestivaaliin Tallinnassa. Nuorena taiteilijana hän on esiintynyt Concordia-orkesterin solistina (2013), Gradus-Festivaalilla Tanskassa (2014), Mäntän Musiikkijuhlilla (2015) ja Cividale Incontri di Musica-festivaalilla Italiassa (2017), RSO:n nuorten solistien konsertin solistina (2016) ja Helsinki Metropolitan Orchestran solistina (2020). Kilpailumenestyksistä mainittakoon I palkinto kansainvälisessä Stockholm-kilpailussa (2014), II palkinto Suomen Steinway-kilpailussa (2016) ja Juvenalia- kamarimusiikkikilpailun trio-sarjassa (2017) sekä I palkinto Golden Classical Music Awards kilpailussa (New York, 2018) sisältäen kutsun Carnegie Halliin.
Júlia Pérez Arquillo & Saki Kono
Espanjalainen sopraano Júlia Arquillo valmistui musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemian oopperaohjelmasta. Ennen opintojaan Sibelius-Akatemiassa hän valmistui maisteriksi Tukholman yliopiston oopperakorkeakoulusta. Kesällä 2024 Arquillo lauloi Savonlinnan Oopperajuhlien kuorossa. Vuonna 2023 Arquillo debytoi Drusillana Monteverdin Poppean kruunaus -oopperassa Sibelius-Akatemian produktiossa ja Susannan roolissa Figaron häissä SOA:ssa. Arquillon muut roolit ovat: Lucy (The Telephone), Pamina (Taikahuilu), Gilda (Rigoletto) ja Suor Genovieffa (Suor Angelica), Despina (Cosí fan tutte) ja Lisetta (La Gazzetta). Muista solistitehtävistä on mainittava sopraanosoolo Tippetin oratoriossa Aikamme lapsi Helsingin Musiikkitalossa Nils Schweckendiekin johdolla sekä Pergolesin Stabat Mater Helsingissä Mateusz Gwizdałłan johdolla. Arquillo on ylpeä saatuaan tukea opintoihinsa Selim Eskelinin säätiöltä 2021-2024 ja Martin Wegeliuksen muisto -säätiöltä vuonna 2024.
Saki Kono on japanilainen pianisti. Hän suoritti musiikkikasvatuksen maisterintutkinnon Fukuoka University of Educationissa Japanissa ja opiskeli taiteen maisteriksi Liszt-akatemiassa Budapestissa. Tällä hetkellä hän opiskelee Sibelius-Akatemian Oopperakoulutuksessa, jossa hän erikoistuu laulumusiikkiin. Kono on palkittu useissa kilpailuissa, mukaan lukien kansallinen korkein palkinto 21. Japan Classical Music Competition -kilpailussa. Hän esiintyy solistina ja yhteistyöpianistina konserteissa ja musiikkifestivaaleilla. Viime aikoina hän on osallistunut oopperatuotantojen harjoituspianistina. Kono opiskelee myös cembalon ja urkujensoittoa Sibelius-Akatemiassa. Konon opintoja tukevat Selim Eskelinin säätiö (2022-24) ja Oopperakummit ry.
Arquillo ja Kono ovat työskennelleet ja esiintyneet yhdessä ”Soiva Kieli” -konsertissa, jonka pääosassa oli F. Schubertin tuotanto. Tähän tuotantoon heidät valmensivat Keval Shah sekä vieraileva professori Graham Johnson.
Allan Raffaele Sääski & Ahti Alavillamo
Ahti Alavillamo ja Allan Raffaele muodostavat uuden liedduon, jonka soinnin luontainen balanssi ihastuttaa kuulijan. Heidän ohjelmistonsa tuo esiin kummankin parhaat puolet, mikä tekee siitä kiinnostavan ja monipuolisen kokonaisuuden.
Ahti Alavillamo (s. 2002) on vaasalaissyntyinen pianisti. Hän on opiskellut pianonsoittoa Sibelius-Akatemian solistisella linjalla Antti Hotin oppilaana syksystä 2022 alkaen. Instrumenttiopintonsa Alavillamo aloitti Vaasan Kuula-Opistossa vuonna 2009. Vuonna 2019 hän siirtyi Espoon musiikkiopistoon, jossa hän opiskeli Junio Kimasen oppilaana. Tuona aikana hän kuului myös Nuorten Pianoakatemiaan, mitä kautta hän on osallistunut lukuisille mestarikursseille ympäri Suomen. Alavillamo on esiintynyt solistina ja osana kamarimusiikkiyhtyeitä lukuisilla musiikkijuhlilla, esimerkiksi Mäntässä, Oulunsalossa, Korsholmassa ja Espoossa. Kilpailumenestystä hän on saavuttanut muun muassa Leevi Madetoja -pianokilpailuissa 2022, jossa hän sai toisen sijan.
Allan Raffaele (s. 1996) on kotoisin Tampereelta, ja hän on ollut musiikin kanssa tekemisissä lapsuudesta saakka. Raffaele aloitti kuusivuotiaana klassiset kitaraopinnot, ja vuonna 2013 hän aloitti klassiset lauluopinnot Tampereen konservatoriolla. Raffaele on suorittanut musiikin kandidaatin tutkinnon sekä laulussa että musiikkipedagogiikassa, ja tällä hetkellä hän viimeistelee maisterin tutkintoaan laulussa Sibelius-Akatemian solistisella linjalla. Hän on myös osallistunut useiden tunnettujen artistien mestarikursseille. Kuluneen vuoden hän on opiskellut vaihdossa Rooman Santa Cecilian konservatoriossa Amelia Fellen ohjauksessa. Raffaele suoritti varusmiespalveluksensa Kaartin soittokunnassa, jonka myötä hän pääsi usean kerran esiintymään muun muassa presidentinlinnassa. Raffaele on esiintynyt useissa oopperoissa, joista mainittakoon ’Turandot’, ’Taikahuilu’ ja ’Sevillan parturi’. Lisäksi hän toimii jäsenenä Savonlinnan oopperakuorossa sekä Suomen kansallisoopperan lisäkuorossa.
Teresa Stürzenberger & Iida Pekonen
Teresa Stürzenberger ja Iida Pekonen opiskelevat musiikkipedagogeiksi Jyväskylän ammattikorkeakoulussa ja he ovat tehneet yhteistyötä syksystä 2021 alkaen. Teresan opettajana instrumenttiopinnoissa toimii Laura Juvonen ja Iidalla Tuomas Niininen. Lied-opinnoissa heillä on opintojen alusta asti ollut opettajanaan Eliisa Suni. Teresa ja Iida ovat monipuolisten esiintymisten lisäksi järjestäneet muun muassa oman konsertin keväällä 2023. Lisäksi he osallistuivat Suomen Lied-akatemian mestarikurssille syksyllä 2023 Turussa.
Elsa Tapani & Sophia Chambon
Elsan ja Sophian lied-yhteistyö alkoi Sibelius-lukion penkeiltä vuonna 2017 ja jatkui Helsingin Konservatoriossa Heikki Pellisen ohjauksessa vuosina 2020-2022. Elsa on valmistunut Helsingin Konservatoriolta 2022 ja opiskelee Sibelius-Akatemiassa musiikkikasvatusta vuodesta 2020 lähtien. Sophia on opiskellut sävellystä Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa (2018-) ja pääainekoulutuksessa (2020-) ja suoritti pianon B-tutkintonsa vuonna 2021. Elsa on kantaesittänyt lukuisia Sophian sävellyksiä. Duo on myös erikoistunut esittämään toistaiseksi tuntemattomampien naissäveltäjien sävellyksiä, sekä 1900- ja 2000-luvun musiikkia.
Mea Tikkanen & Tuomas Kangas
Pianisti Tuomas Kangas viimeistelee keväällä 2024 maisteriopintojaan Belgiassa Brysselin kuninkaallisessa konservatoriossa Piet Kuijkenin johdolla. Hän on aiemmin opiskellut mm. Helsingin konservatoriolla Heikki Pellisen opissa. Lied on opintojensa alusta asti ollut Tuomakselle tärkeää ja hän onkin aina pyrkinyt maksimoimaan sen osuuden opinnoissaan ja työskennellyt, esiintynyt ja osallistunut mestarikursseille lukuisten laulajien kanssa sekä Suomessa, Ruotsissa että Belgiassa.
Sopraano Mea Tikkanen opiskelee Metropolia Ammattikorkeakoulussa Reetta Haaviston johdolla. Hän on valmistunut muusikoksi Tampereen konservatoriosta Susanna Tenkanen-Lindemanin luokalta. Mean viimeisimpiin oopperatöihin lukeutuvat konserttiversiot Ortlinden ja Woglinden rooleista Wagnerin oopperoissa Valkyyria ja Reininkulta. Keväällä hän oli mukana Eurajoki Bel Canton Tannhäuser -produktiossa. Kesäkuussa Mea esiintyy Arabia Kaikuu -festivaalilla, jota hän on myös kollegoidensa kanssa tuottamassa.
Mea ja Tuomas tutustuivat pari vuotta sitten Joutsenon lauluviikon liedkurssilla ja aloittivat tähän kilpailuun tähtäävän yhteistyönsä. Välimatkasta huolimatta valmistautuminen on sujunut tehokkaasti ja pari on kevään aikana harjoitellut yhdessä sekä Helsingissä että Brysselissä ja myös saanut ohjausta Heikki Pelliseltä ja Sirkku Wahlroos-Kaitilalta.
Sonja Turtinen & Fanni Hannila
Sopraano Sonja Turtinen on Lumijoella asuva musiikin monitaituri. Sonja opiskeli Oulun ammattikorkeakoulussa musiikin ohjaajaksi ja musiikkipedagogiksi pääaineenaan huilu ja sivuaineenaan laulu. Sonja jatkoi lauluopintojaan Oulun konservatorion ammattipuolella lukuvuonna 2020–2021 opettajanaan Virve Karén. Syksyllä 2021 Sonja aloitti lauluopinnot Oulun Ammattikorkeakoulussa Maija Laurin ohjauksessa. Sonja on saanut oppia myös Soile Isokoskelta ja käynyt muun muassa Sirkku Wahlroos-Kaitilan, Heikki Pellisen, Keval Shahin, Eva Hess Thaysenin ja Pauliina Tukiaisen ja Arttu Katajan mestarikursseilla. Opintojen ohessa Sonja esiintyy paljon erilaisissa konserteissa, ja hän on tehnyt solistiosuuksia isoissa kirkkomusiikkiteoksissa. Lisäksi Sonja opettaa laulua ja huilunsoittoa ja johtaa kuoroja.
Oululaislähtöinen pianisti Fanni Hannila suorittaa tällä hetkellä maisteriopintoja Sibelius-Akatemiassa pääaineena lied- ja kamarimusiikki, opettajina ovat toimineet Teppo Koivisto, Hamsa Juris, Annika Palm ja kamarimusiikissa Ilmo Ranta, Martti Rautio sekä Tuomas Turriago. Fanni opiskeli Tampereen Ammattikorkeakoulussa Heini Kärkkäisen ja Risto Kyrön opetuksessa sekä Oulun Ammattikorkeakoulussa Jouko Tötterströmin oppilaana ja valmistui keväällä pianopedagogiksi 2022. Hän on saanut liedohjausta mm. Outi Nissiltä, Soile Isokoskelta, Airi Tokolalta, Keval Shahilta, Ilmo Rannalta, Margareta Brandtilta ja Heikki Pelliseltä.
Fanni on osallistunut useille mestarikursseille, opettajina ovat toimineet mm. Ronald Brautigam, Hans Pålsson, Antti Siirala, Paavali Jumppanen, Liisa Pohjola, Tuija Hakkila, Niklas Pokki sekä Risto-Matti Marin.
Sonja ja Fanni ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 2022 asti. He ovat konsertoineet lied-duona Pohjois-Pohjanmaan alueella. Duolle ohjausta ovat antaneet Ilmo Ranta, Jouko Tötterström ja Mika Rännäli. Lied-duo on osallistunut myös Heikki Pellisen mestarikurssille
Antti Villberg & Pyry Paunio
43-vuotias Antti Villberg on kokenut yhtyelaulaja, joka on vanhempana löytänyt tiensä lied-musiikin pariin. Anttia on laulajana kuultu muun muassa Helsingin Kamarikuoron, Lumen Valon sekä monien muiden yhtyeiden ja kuorojen riveissä.
Antti on nuoruudessaan suorittanut pianonsoiton D-tason tutkinnon Salon Musiikkiopistossa. Aikuisiällä hän on opiskellut laulua sekä sävellystä Espoon Musiikkiopistossa ennen nykyistä opiskelupaikkaansa Helsingin Konservatorion opistopuolella. Antin monista laulunopettajista mainittakoon Mika Nikander, Erkki Rajamäki sekä Maaria Virmavirta. Antti on perehtynyt erityisesti vanhan musiikin saloihin eri yhtyeissä sekä mestarikursseilla Evelyn Tubbin johdolla.
21-vuotias Pyry Paunio opiskeli pianonsoittoa ja sävellystä Espoon musiikkiopistossa Rebekka Angervon, Niklas Pokin, Riika Talvitien ja Markku Klamin johdolla 2009-2020. 2018 hän suoritti pianonsoiton C-tasotutkinnon erinomaisin arvosanoin. Nuorten pianoakatemiassa Pyry opiskeli 2018-2020.
Pyry on palkittu kansainvälisessa Crescere con la Musica -kilpailussa 2011, Tapiola-kilpailussa 2015 & 2017, Juvenalian kamarimusiikkikilpailussa viulisti Ingrid Oden ja sellisti Evert Oden kanssa 2017 sekä Steinway Piano Festival -kilpailussa 2018. 2018 Pyry osallistui Helsinki Liediin Miiro Savolan kanssa.
2014 Pyry osallistui Kuule, minä sävellän -projektiin, ja hänen teoksensa kantaesitettiin 1.2.2014. Pyryn tilausteos New York Philharmonicsille, Crossing the River, esitettiin Lincoln Centerissä 23.1.2016.
Nykyisin Pyry opiskelee pianomusiikkia Lauttasaaren musiikkiopistossa Risto-Matti Marinin johdolla, esiintyy WACC-bändissä Aalto-yliopistolla ja esiintyy lied-duossa Antti Villbergin kanssa.
Pyryn ja Antin duo sai alkunsa, kun Heikki Pellinen 2023 ehdotti muusikoille yhteistyötä. Musiikilliset ajatukset kohtasivat nopeasti, ja konservatorion Liederkreisit-konserttien ja Aarne Pelkosen ja Juho Alakärpän kevään 2024 mestarikurssin jälkeen parivaljakko suuntaa yhä suuremmille konserttilavoille.
B-sarja
Christian Engel & Peppi Lindeman
Tenori Christian Engel on vuonna 2023 Helsingin Konservatoriosta valmistunut muusikko, jossa hän opiskeli ensin Hanna-Leena Haapamäen ja sittemmin Mika Nikanderin johdolla. Hän aloitti lauluopintonsa vuonna 2016 Tom Nymanin johdolla Porvoonseudun Musiikkiopistossa ja aloitti lauluopinnot vuonna 2021 myös Rabbe Österholmin johdolla Musikinstitutet Kungsvägenissä.
Aikaisemmin hän soitti huilua ja pianoa musiikkiopistossa. Lied-musiikista hän innostui todella vasta Konservatoriossa, jossa hän on tehnyt mm. paljon saksalaista romantiikkaa. Hänet valittiin Joutsenon lauluviikon ja Zachris Castrenin säätiön stipendiaatiksi vuonna 2023 sekä toimii Arabia Kaikuu – Lied-kollektiivin rahastonhoitajana.
Peppi Lindeman on opiskellut pianonsoittoa Joonas Pohjosen johdolla Metropolia Ammattikorkeakoulussa vuodesta 2021 alkaen sekä Nata Tsverelin oppilaana vaihto-opiskellessaan Prins Claus Conservatoriumissa Alankomaissa syksyllä 2023. Ennen ammatillisia opintojaan hän opiskeli pianonsoittoa Meri-Helsingin musiikkiopistossa, jossa hänen viimeisimpänä opettajanaan toimi Hanna-Mari Zinovjev.
Engel ja Lindeman ovat tehneet Liediä yhdessä vuodesta 2023, kun he päättivät osallistua Helsinki Lied- kilpailuun yhdessä. Heidän aikaisemman kokemuksensa ansiosta he osaavat kuunnella ja seurata toisiaan yhdenvertaisina muusikoina ja he huomasivatkin nopeasti, että he eivät tarvitse vuosien yhteistyötä muodostaakseen syvän yhteyden Lied-parina. Duo on esiintynyt yhdessä mm. Arabia kaikuu- Liedkollektiivin festivaalilla kesällä 2024. Heidän on myös tarkoitus jatkaa Lied-työskentelyä yhdessä vielä pitkään kilpailun jälkeenkin.
He ovat kiinnostuneet erityisesti saksalaisesta romantiikan ajan Liedistä, mutta myös Aarre ja Oskar Merikannon musiikista, joka näkyy myös heidän kilpailuohjelmassaan. Kokonaisuus muodostui heidän yhteisten mielenkiintojen perusteella ja halusta kertoa tarinaa musiikin keinoin, johon he ovat erityisesti kiinnittäneet huomiota ohjelmassaan.
Zhangheyi Han & Mark Sulander
Zhangheyi Han ja Mark Sulander on kahden nuoren intohimoisen musiikin opiskelijan lied-duo, joka pyrkii tuomaan iloa ja inspiraatiota yleisöihin ja itselleen omaperäisillä tulkinnoillaan.
Han ja Sulander ovat omistautuneet lied-musiikille ja sen esittämiseen. Duo valitsee huolella ohjelmistonsa, johon sisältyy teoksia klassista lied-teoksista uudempiin sävellyksiin.
Näin he tarjoavat ehjän ja syvällisen matkan musiikin maailmaan.
Han on aikaisemmin opiskellut pianonsoittoa Lapin Musiikkiopistossa Katri Säkö-Ariaksen oppilaana.
Nykyisin hän opiskelee laulua ja pianoa Helsingin Konservatoriossa Mika Nikanderin ja Heikki Pellisen johdolla.
Sulander opiskelee pianonsoittoa ja sävellystä Helsingin Konservatoriossa Heikki Pellisen ja Markku Klamin johdolla.
Hänet on palkittu Tapiolan pianokilpailussa ja hän on soittanut useasti HKO:n Pieni alkusoitto -konserteissa.
Sulander on osallistunut useille mestarikursseille, opettajinaan muun muassa Antti Hotti, Tuija Hakkila, Konstantin Bogino, Risto-Matti Marin ja Alberto Urroz.
Emma Karsten & Niina Hertteli
Mezzosopraano Emma Karsten ja pianisti Niina Hertteli aloittivat opintonsa Helsingin Konservatorion ammatillisessa koulutuksessa elokuussa 2022. Heidän yhteistyönsä liedin parissa alkoi samana syksynä Heikki Pellisen johdolla. Niina Hertteli on aloittanut pianonsoiton vuonna 2011 Porvoonseudun musiikkiopistossa. Siellä hänen viimeisin opettajansa oli Hiljamaija Myllynen. Ammattiopinnoissaan Helsingin Konservatoriossa häntä on opettanut Liisa Malmivaara. Ennen ammattiopintojaan Emma Karsten opiskeli laulua ensin Helsingin Konservatorion laulukoulussa, josta hän siirtyi myöhemmin taiteen perusopetuksen puolelle. Laulun opetusta hän on saanut Hanna-Leena Haapamäeltä ja Kaija Nuoranteelta. Yhdessä Karsten ja Hertteli ovat esiintyneet konservatorion liedkonserteissa. He ovat myös osallistuneet Aarne Pelkosen ja Juho Alakärpän mestarikurssille keväällä 2024.
Meri Kettunen & Joona Peltonen
Duo on aloittanut yhteisen taipaleensa vasta hyvin hiljattain. Yhteistyö on kuitenkin alkanut varsin hyvin ja mutkattomasti. Sekä Meri että Joona opiskelevat Tampereen konservatorion toisella asteella. Joona tekee opintojaan Jani Aarrevaaran johdolla, ja Meri Susanna Tenkanen-Lindemanin johdolla. Lied-opetusta parille on antanut myös pianisti Annika Hautamäki-Hänninen. Meri viimeistelee myös musiikkipedagogin opintoja viulu pääaineenaan Tampereen ammattikorkeakoulussa. Kummatkin ovat opiskelleet liediä aiemmin, ja esiintyneet eri parien kanssa tehden monipuolista ohjelmistoa. Helsinki Lied kilpailu on parin ensimmäinen yhteinen kilpailu.
Anni Koskinen & Edit Rautio
Sopraano Anni Koskinen (s. 2002) opiskelee laulua Metropolia Ammattikorkeakoulussa Juha Karvosen johdolla. Tamperelaislähtöinen Anni on valmistunut aiemmista opinnoistaan muusikoksi Tampereen konservatoriolta 2023 opettajanaan Tarja Mäki-Latvala.
Edit Rautio (s. 2002) on oululaislähtöinen pianisti, joka valmistui Oulun konservatorion ammatillisesta koulutuksesta keväällä 2023. Edit osallistui vuonna 2022 järjestettyyn Leevi Madetoja -pianokilpailuun, jonka finaalissa hän soitti Oulu sinfonian solistina. Konservatoriolla hänen opettajinaan toimivat Eeva Havulehto ja Hannu Hirvelä. Tällä hetkellä Edit opiskelee pianonsoittoa Metropolia Ammattikorkeakoulussa Joonas Pohjosen johdolla.
Duo aloitti yhteisen taipaleensa syksyllä 2023, kun he aloittivat musiikkipedagogian opintonsa Metropolia Ammattikorkeakoulussa. Yhteistyön alkumetreillä duo heittäytyi myös barokkimusiikin pariin Metropoliassa vierailleen kanadalaisen Vicki St. Pierren barokkilaulun mestarikurssilla. Metropolian lied-seminaarissa duoa ovat ohjanneet Heikki Pellinen, Sanni Antikainen, Joonas Pohjonen, Juha Karvonen sekä Sirkku Wahlroos-Kaitila.
Anni ja Edit esiintyivät Arabia kaikuu -liedkollektiivin Histoires d’amour – Reynaldo Hahn 150 vuotta -juhlakonserttissa ystävänpäivänä 2024. Hahnin musiikkia kuullaan myös Helsinki Lied -kilpailussa duon alkuerän ohjelmassa. Duoa yhdistää kiinnostus romanttis-impressionistiseen musiikkiin, sen sävyihin ja tunnelmiin. Ilmeikkään kaksikon tulkinnasta välittyy herkkyys, aistikkuus sekä pirskahteleva energia.
Sampsa Lahti & Raisa Alasaarela
Raisa Alasaarela, 20, aloitti piano-opintonsa vuonna 2018 Kuusamon musiikkiopistossa Maarit Ylätalon johdolla, ja syksyllä 2022 hän jatkoi ammattiopintoihin Oulun konservatorioon Eeva Havulehdon oppilaaksi. Hän on osallistunut myös esimerkiksi Antti Hotin mestarikurssille. Erityisesti Alasaarelaa kiehtoo liedmusiikissa voimakkaat kontrastit sekä moniulotteinen luovuuden ilmentäminen.
Sampsa Lahti, 23, aloitti lauluopinnot Oulun konservatorion perusasteella syksyllä 2022 opettajanaan Mari Klemettilä. Ennen lauluopintoja Lahti on suorittanut viulunsoiton perustason ja syventävän tason opinnot Oulun konservatoriossa. Lahti on liedmusiikin lisäksi erityisen kiinnostunut säveltämisestä sekä kirjallisuudesta. Lisäksi hän on kiinnostunut ihmisestä – hän opiskelee tällä hetkellä toista vuotta Oulun yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa.
Alasaarela ja Lahti aloittivat yhteistyön syksyllä 2023. Duo esiintyy aktiivisesti ja on saanut monipuolista ohjausta esimerkiksi Heikki Pelliseltä, Keval Shahilta ja Markus Vaaralta.
Indigo Laurén & Emma Ylitalo
Sopraano Indigo Laurén ja pianisti Emma Ylitalo aloittivat liedparina kesällä 2023 tavattuaan Joutsenon Taidekesän lauluviikolla. Laurén edustaa Helsingin Konservatoriota opettajanaan Tehi Sulonen. Ylitalon opettaja edustamassaan Metropolia Ammattikorkeakoulussa on Joonas Pohjonen. Liedissä paria ohjaa Heikki Pellinen.
Duo on osallistunut Suomen Lied-Akatemian Soile Isokosken ja Ilkka Paanasen, sekä Helsingin konservatoriossa Aarne Pelkosen ja Juho Alakärpän mestarikursseille. Esiintyminen sekä omat konsertit ovat olleet prioriteetti heti alusta, ja niitä on kertynyt sekä suunnitteilla niin Uudellamaalla kuin Pohjois-Suomessa.
Indigo Laurén on espoolaislähtöinen koloratuurisopraano, joka tunnetaan vahvasta lavapersoonastaan, musiikkiin eläytymisestään sekä laajasta rekisteristään. Laurén valmistuu keväällä 2024 Helsingin Konservatorion ammatillisesta koulutuksesta ja aloittaa syksyllä 2024 opintonsa Tanskan Kuninkaallisessa Musiikkikonservatoriossa. Laurénia ovat opettaneet m.m. Hanna-Leena Haapamäki ja Tuula Hällström sekä mestarikursseilla m.m. Soile Isokoski, Pia Värri ja Mari Palo. Keväällä 2024 hän teki roolidebyytin Sandrinana W. A. Mozartin Valepuutarhurittaressa, ja hän on esiintynyt Piano Espoo-tapahtumassa lied-resitaalin muodossa. Hänelle myönnettiin syksyllä 2023 Aune ja Kaarlo Forsmannin sekä Selim Eskelinin säätiöiden stipendit.
Emma Ylitalo on torniolaislähtöinen pianisti. Hän on valmistunut Oulun konservatoriosta keväällä 2023 ja opiskelee nyt pianopedagogiikkaa Metropolia Ammattikorkeakoulussa (2023-). Hänen aiempia opettajiaan ovat Hannu Hirvelä, Hamsa al Wadi-Juris, Eeva Havulehto ja Yasuko Tanari. Kilpailukokemusta Ylitalolla on vuoden 2022 Madetoja Pianokilpailusta, jossa hänelle finalistina myönnettiin parhaan pohjoissuomalaisen pianistin erikoispalkinto. Ylitalo on esiintynyt Oulu Sinfonian sekä Oulunsalo Ensemblen solistina. Liedin mestarikursseilla häntä ovat opettaneet Pauliina Tukiainen, Juho Alakärppä ja Pia Värri.
Aleksanteri Lindh & Frey Sloan
Aloitteleva tenori, Aleksanteri Lindh, on valmistunut ylioppilaaksi Sibelius-lukion musiikkilinjalta. Vuodesta 2021 hän aloitti lauluopintonsa Itä-Helsingin musiikkiopistolla, jossa opiskelu edelleen jatkuu vauhdikkaasti MuM Päivi Kantolan johdolla. Myös Lindh on opiskellut klassista laulua baritoni Kristian Lindroosin ja tenori Markus Nykäsen kanssa.
Lindh pyrkii jatkuvasti kehittämään laulutaitojaan osallistumalla erilaisiin mestarikursseihin sekä projekteihin. Häntä kiinnostaa etenkin musiikillinen tarinankerronta sekä eri soittimien vuorovaikutus.
Frey on ennen kaikkea intohimoinen pianisti. Hän on opiskellut Itä-Helsingin musiikkiopistossa Fanny Söderströmin oppilaana vuodesta 2020 asti ja suorittanut puolentoista vuoden soittamisen jälkeen tason 3 tutkinnon. Hän on edennyt vauhdikkaasti piano-opinnoissaan ja esimerkiksi soittanut juniorijousten solistina Vuosaaren kirkossa.
Lindhin ja Sloanin yhteistyö on alkanut vuonna 2024.
Viola Nyyssönen & Riika Heikkilä
Viola Nyyssönen on turkulainen mezzosopraano. Alunperin Violan pääaine musiikkiopistossa oli klassinen piano, mutta myöhemmin laulu vei mukanaan. Viola laulaa klassisen lisäksi myös kevyttä, ja tekee teatteria. Hän on erityisesti kiinnostunut musikaaleista. Turun konservatoriossa hänen lauluopettajanaan on Pia Pajala.
Riika Heikkilä on oululaislähtöinen pianisti. Hän opiskelee Turun ammattikorkeakoulussa Eveliina Kytömäen oppilaana. Aiemmin hän on opiskellut Oulun konservatoriossa opettajanaan Hannu Hirvelä. Hän on osallistunut mm. Miroslawa Sumlinskan ja Matti Raekallion mestarikursseille.
Violan ja Riikan duo on esiintynyt mm. Turun linnassa sekä Sibelius-museon kesäkonserttisarjassa.
Lotta Peltola & Antti Kujari
Turun konservatoriossa toisensa löytäneiden Lotta Peltolan (s. 2002) ja Antti Kujarin (s. 2002) monipuolinen lied-ohjelmisto koostuu pitkälti 1900-luvun alussa marginaaliin jääneistä lauluista, jotka on parin näkemyksen mukaan syytä nostaa suuremman kuulijakunnan tietoisuuteen. Erityisen huomion kohteena on ollut viime vuonna 150-vuotisjuhlaansa viettänyt Max Reger, jonka musiikki on ollut monien konserttien keskiössä. Myös kuluvan vuosituhannen kotimainen laulutaide koristaa duon konserttiohjelmia – mukana on usein myös Kujarin omia lauluja.
Lotta Peltola viihtyy parhaiten altto- ja mezzo-ohjelmiston parissa. Hän on valmistunut muusikoksi Turun konservatoriosta ja aloittanut tänä syksynä laulupedagogiikan opinnot Turun taideakatemiassa. Laulussa häntä ovat opettaneet viimeisimpänä Marika Kivinen ja Pia Pajala, minkä lisäksi hän on käynyt Soile Isokosken, Kai Valtosen sekä Petteri Salomaan opissa mestarikursseilla ja yksityisesti. Peltola on aktiivisen lied-toiminnan lisäksi esimerkiksi esiintynyt kantaattisolistina ja järjestänyt monenlaisia konserttikokonaisuuksia. Erityisen lähellä hänen sydäntään on kuoro- ja yhtyelaulu.
Antti Kujari on pianistina ja säveltäjänä erikoistunut erityisesti modernistiseen ja postromanttiseen tyyliin. Saavutuksina mainittakoon pääpalkinto Pianoaura-kilpailussa alkuvuodesta 2023 ja sävellyskonsertit saman vuoden keväällä ja syksyllä. Hänen sävellystuotantonsa koostuu lähinnä orkesteri- ja pianomusiikista sekä lauluista. Kujari valmistui viime keväänä Turun konservatoriosta Kalle Perksalon oppilaana ja on sen lisäksi ollut Henri Sigfridssonin, Antti Hotin, Tuija Hakkilan, Anna Laakson ja Ilkka Paanasen opissa. Alkavana syksynä hän aloittaa opintonsa Turun taideakatemialla Jukka Juvosen oppilaana. Klassisen ohjelmiston ohella Kujari soittaa jazzia ja muuta kevyttä musiikkia.
Konservatoriolla duon lied-opettajiin kuuluvat Pasi Helin, Niina Ranta ja Pia Pajala. Lisäksi he ovat osallistuneet parina Soile Isokosken ja Ilkka Paanasen mestarikurssille.
Joonatan Pylkkönen & Vinha Rechardt
Tenori Joonatan Pylkkönen (s. 2001) aloitti lauluopintonsa Helsingin Konservatoriossa syksyllä 2022 opettajanaan Tehi Sulonen-Georgi. Pylkkönen aloitti laulamisen pienenä poikana Helsingin Tuomiokirkon Cantores Minores -poikakuorossa vuonna 2009. Kuorouran päätyttyä jouluna 2023 on kuorolaulu pysynyt muuten mukana. Syksyllä 2021 Joonatan aloitti myös Somnium Ensemblessä. Pylkköstä ovat opettaneet muun muassa Jyrki Korhonen, Jaakko Ryhänen sekä Heikki Orama. Merkittävimpiä roolisuorituksia ovat olleet kreivi Belfiore W. A. Mozartin oopperassa La finta Giardiniera sekä J. S. Bachin Pilatus Johannes- ja Matteuspassiossa.
Vinha Rechardt (s.2004) aloitti pianonsoiton vuoden 2019 alussa 14- vuotiaana. Ensimmäisen vuoden hän opiskeli Irma Wahlbeckilla, minkä jälkeen hän siirtyi Robert Roozemanin opetukseen. Vuoden 2021 syksystä lähtien hän on opiskellut Helsingin Konservatoriossa Liisa Malmivaaran johdolla. Soolo ohjelmiston lisäksi hän soittaa ahkerasti kamarimusiikkia ja toimii aktiivisesti lied-pianistina. Häntä on esiintynyt mm. Loviisassa, Hangossa, Helsingissä, Espoossa, Tallinnassa ja Ciudad Realissa. Romanttisen aikakauden virtuoosi-ohjelmisto on Rechardtille kaikista läheisintä. Pianonsoiton lisäksi hän on myös hyvin kiinnostunut pianonsoiton harjoittelumenetelmistä ja pianometodiikasta.
Joonatan Pylkkönen ja Vinha Rechardt ovat tehneet liediä yhdessä syksystä 2023 lähtien. He molemmat opiskelevat parhaillaan Helsingin Konservatoriossa, jossa heidän yhteistä lied-toimintaa ohjaa Heikki Pellinen. Yhdessä he ovat osallistuneet Aarne Pelkosen ja Juho Alakärpän mestarikurssille sekä esiintyneet mm. HKO:n pienessä alkusoitossa musiikkitalolla ja In corpore kamarimusiikki kilpailu-festivaalilla Tallinnassa, jossa he soittivat myös gaalakonsertissa.
Tuomas Pääkkönen & Maximilian Fagerlund
Laulaja Tuomas Pääkkösen (s. 2000) ja pianisti Maximilian Fagerlundin (s. 2006) lied-yhteistyö alkoi vuoden 2023 syksyllä. Paria ovat opettaneet pääasiassa liedpianisti Heikki Pellinen sekä taiteilijat Juho Alakärppä ja Aarne Pelkonen. Tuomas ja Maximilian ovat esiintyneet lukuisissa yhteyksissä, joista mainittakoot Suomen musiikinopettajien liiton tapahtuma, Musiikkitalon pieni alkusoitto -konsertti, sekä Hakasalmen huvilan joulukonsertti.
Tuomas Pääkkönen aloitti lauluopintonsa Pirkanmaan musiikkiopistossa vuonna 2017 Heini Vettenrannan opetuksella, ja hän aloitti ammatilliset opintonsa Helsingin konservatoriossa Tehi Sulosen johdolla vuonna 2022. Pääkkönen järjesti ensimmäisen lied-resitaalinsa joulukuussa 2023 esittäessään Robert Schumannin Dichterliebe -laulusarjan pianisti Timo Latosen kanssa. Syksyllä 2023 Pääkköselle myönnettiin Aune ja Kaarlo Forsmanin säätiön stipendi. Hän aloittaa kandidaatin opintonsa Tanskan Kuninkaallisessa Musiikkikonservatoriossa syksyllä 2024.
Maximilian Fagerlund aloitti pianonsoiton opintonsa vuonna 2013 Länsi-Helsingin musiikkiopistossa Junio Kimasen johdolla. Hän siirtyi vuonna 2015 Turun konservatorioon Liisa Malmivaaran oppilaaksi, joka on pysynyt Fagerlundin opettajana tähän päivään asti. Hän aloitti opintonsa Helsingin konservatoriossa 2016. Fagerlundia ovat myös opettaneet muun muassa pianotaiteilijat Matti Raekallio, Severin von Eckardstein sekä Graham Scott. Vuoden 2023 keväällä Fagerlund hyväksyttiin Nuorten pianoakatemian oppilaaksi. Samana keväänä hänelle myönnettiin Pro Musica-järjestön apuraha opintojen edistämistä varten. 2023 syksyllä Fagerlund esitti Rahmaninovin toista pianokonserttoa Sibelius-lukion sinfoniaorkesterin solistina. Vuoden 2024 esiintymisiin kuuluvat muun muassa konsertit Riihimäen kesäkonsertit-festivaalilla sekä konsertti Turun musiikkijuhlilla.
Vilja Äikäs & Aada Ahonen
Duon laulaja Vilja Äikäs opiskelee tällä hetkellä Lahden konservatorion ammatillisella linjalla klassista laulua Mari Karjalaisen johdolla, sivuaineenaan klassinen piano. Duon pianisti Aada Ahonen opiskelee Turun ammattikorkeakoulussa pianopedagogiikkaa opettajanaan Eveliina Kytömäki.
Tustuimme musiikkiluokilla yläkoulussa, jonka jälkeen yhteinen mielenkiinto ja tavoitteellisuus klassisen musiikin parissa ajoivat meidät tekemään yhteistyötä lukiossa vuonna 2022. Saimme mahdollisuuden tutustua keikkojen myötä erityisesti pohjoismaalaiseen lied-musiikkiin, jota kilpailuohjelmammekin enimmäkseen sisältää.
Lied-parina meillä on hyvin samanlainen maku ohjelmiston suhteen. Valitsimme ensimmäiseen kilpailuumme molempia puhuttelevan synkähkön ja kaipaavan, mutta kauniita toivon pilkahduksia täynnä olevan kokonaisuuden, jossa yhdistyvät luonto- sekä vesiaiheiset teemat.
Lisäksi meitä yhdistävät toistemme tarkka kuunteleminen sekä yhteinen musiikillinen päämäärä.