
kuva: Ida Pimenoff
Tuija Hakkila, puheenjohtaja
Tuija Hakkila opiskeli Sibelius-Akatemiassa Liisa Pohjolan ja Eero Heinosen oppilaana ja jatkoi opintojaan Pariisin konservatoriossa Jacques Rouvierin ja Theodor Parachivescon opissa. Modernia musiikkia hän opiskeli Pariisissa Claude Helfferin kanssa ja fortepianonsoittoa Yhdysvalloissa Cornell Universityssä Malcolm Bilsonin oppilaana. Hakkila valmistui musiikin tohtoriksi Sibelius-Akatemiasta 2005, ja hänen konserttiohjelmia käsittelevä tutkimuksensa ”Pompeijin aarteita tuhkasta” julkaistiin 2007.
Tuija Hakkila on toiminut pianomusiikin lehtorina Sibelius-Akatemiassa vuodesta 1987 lähtien ja vuonna 2014 hänet nimitettiin professoriksi. Hakkila pitää säännöllisesti mestarikursseja Euroopassa ja kotimaassa, sekä toimii aktiivisesti asiantuntijatehtävissä kotimaassa ja ulkomailla. 2005–2008 hän opetti Kööpenhaminan kuninkaallisen konservatorion vanhan musiikin osastolla. Hakkila toimi Musiikkia linnassa -festivaalin taiteellisena johtajana 1989–2003 Hämeenlinnassa ja 1999–2002 Sibelius-Akatemian konserttitoimiston taiteellisena johtajana. Hän sai Pro Musica -säätiön tunnustuspalkinnon vuonna 2009 ja on nauttinut Valtion taiteilija-apurahaa useaan otteeseen.
Hakkila on kiinnostunut musiikin eri tyyleistä, ja hänen ohjelmistonsa ulottuu barokista aivan uusimpaan musiikkiin. Hänen kokonaislevytyksensä Mozartin sonaateista on saanut runsaasti kiitosta kansainvälisessä lehdistössä. Hakkila on tehnyt yhteistyötä monien säveltäjien kanssa ja kantaesittänyt suuren määrän kotimaisia ja ulkomaisia teoksia.

kuva: gothoni.com
Ralf Gothóni
Ralf Gothónilla on maailmanlaajuinen ura pianistina, kapellimestarina ja säveltäjänä. Hänet tunnetaan persoonallisena esittäjänä, poikkeuksellisella tavalla kokonaisvaltaista muusikkoutta korostavana muusikkona. Gothóni on esiintynyt maineikkaimmilla musiikkifestivaaleilla sekä merkittävimpien eurooppalaisten ja amerikkalaisten orkestereiden solistina. Hän esiintyy vuosittain lukuisissa konserteissa usein kaksoisroolissa, johtaen pianosta käsin.
Gothóni on kantaesittänyt toista tusinaa konserttoa. Gothónia kuullaan säännöllisesti merkittävimpien kamarimusiikkifestivaalien vierailevana taiteilijana. Levytyksiä on kertynyt noin 100 eri kansainvälisille yhtiöille. Gothóni on kehittänyt myös taidemusiikkitapahtumia maissa, joissa länsimainen kulttuuri on nousussa, mm. Pekingissä, Kairossa, Aleksandriassa, Ammanissa, Bakussa, Izmirissä ja Ankarassa.
Ralf Gothóni toimi legendaarisen English Chamber Orchestra’n ylikapellimestarina vuosina 2000–2009 ja 2001–2006 Northwest Chamber Orchestran, Seattle, musiikillisena johtajana. Vuonna 2004 hänet nimitettiin myös Deutsche Kammerakademien päävierailijaksi.
Kamarimusiikin professoraatteja hän on hoitanut seitsemässä korkeakoulussa Saksassa, Suomessa, Espanjassa ja Englannissa. Mestarikursseja hän pitää ympäri maailmaa ja on usein kutsuttuna merkittävimpien musiikkikilpailujen tuomaristoon. Hän on säveltänyt mm. kolme kamarioopperaa, kamarikonserton alttoviululle ja orkesterille, kantaatin ”Härkä ja paimen” sekä julkaissut kolme esseekokoelmaa.
1994 Gothónille myönnettiin amerikkalainen Gilmore-Award. Hänelle on myönnetty myös Itävallan kulttuuriministeriön Schubert-mitali sekä Pro Finlandia mitali. Espanjan kuningatar Sofia palkitsi hänet 2012 taiteellisista ja pedagogisista ansioistaan.

kuva: Artist Management Hartmut Haase
Andreas Schmidt
Andreas Schmidt opiskeli aluksi pianon- ja urkujensoittoa sekä musiikin johtamista ennen siirtymistään laulun pariin. Hän aloitti uransa oopperalaulajana vuonna 1983 voitettuaan Deutscher Musikwettbewerb -kilpailun. Tämän jälkeen Schmidt on esittänyt lukuisia rooleja Berliinin oopperataloissa (Deutsche Oper, Staatsoper) sekä vieraillut monissa merkittävissä oopperataloissa Euroopassa ja New Yorkissa.
Konsertoinnit ja resitaalit ovat kuljettaneet Schmidtiä ympäri maailman musiikkikeskuksien. Ooppera- ja konsertointiuran ohella Andreas Schmidt on tunnettu liedin parissa. Hänen pianistinaan on toiminut pitkään Rudolf Jansen. Schmidt on työskennellyt myös seuraavien liedpianistien kanssa: Vladimir Ashkenazy, Elena Bashkirova, Daniel Barenboim, Jörg Demus, Helmut Deutsch, Hartmut Höll, Burkhard Kehring, Geoffrey Parsons ja Roger Vignoles.
Andreas Schmidtin uraan voi tutustua yli 130 levytyksen avulla. Hän vierailee säännöllisesti esiintymässä myös monilla festivaaleilla. Schmidt on palkittu ansioistaan musiikin parissa monin tavoin. Hän on mm. hampurilaisen seuran Freie Akademie der Künste Hamburg jäsen ja Düsseldorfissa sijaitsevan liiton Richard-Wagner-Verband Düsseldorf kunniajäsen. Vuonna 1997 hän sai kamarilaulajan (Kammersänger) arvon Hampurin kaupungilta. Schmidt toimii professorina Münchenissä (Hochschule für Musik und Theater München).

kuva: Mitsuko Shirain arkisto
Mitsuko Shirai
Japanista kotoisin oleva ja yli 40 vuotta sitten Eurooppaan muuttanut Mitsuko Shirai on tunnettu lied-laulaja. Hänen pitkäaikaisena duoparinaan on toiminut pianisti Hartmut Höll. Shirai on vuodesta 1973 pitänyt resitaaleja sekä konsertoinut ympäri maailmaa. Hänen levytyksissään kuullaan keskeisten lied-säveltäjien tuotantoa, joista monet ovat voittaneet palkintoja.
Mitsuko Shirai on Robert Schumann Societyn (Zwickau) kunniajäsen. Yhdessä Hartmut Höllin kanssa Shirai sai vuonna 1982 Zwickaun kaupungin Robert Schumann -palkinnon. Shirailla on myös Carte blanche (Auditorium du Louvre, Paris) vuodelta 1993. Taiteellisesta saavutuksistaan Shiraille myönnettiin vuonna 1996 Idemitsu Music Award ja vuonna 1997 ABC International Music Award. Vuonna 2005 Japanin hallitus palkitsi hänet ansioistaan musiikin hyväksi ja vuonna 2008 Japanin keisari myönsi hänelle harvinaisen mitalin ansioistaan saksalaisen liedin hyväksi. Vuonna 2009 Saksan liittopresidentti Horst Köhler palkitsi Mitsuko Shirain hänen taiteellista ja pedagogisista ansioistaan. Tämän vuoden marraskuussa Shiraille myönnetään kunniatohtorin arvo Victorian yliopistossa Kanadassa.
Mitsuko Shirai on voittanut monia ensimmäisiä palkintoja laulukilpailuissa sekä toiminut useiden kilpailujen tuomaristossa. Shirai työskentelee professorina Karlsruhessa yhdessä Hartmut Höllin kanssa. Shirain uraan kuuluu myös vierailevan professorin työt Salzburgissa sekä opetus monilla mestarikursseilla.
Soila Jaakkola (siht.)
kuva: Heikki Tuuli