fbpx

Musiikin osaamisalan pääsykoe

Syksyn 2019 pääsykoe

ma 9.12. alkaen klo 9.00

Pääsykoe pidetään Helsingin Konservatoriossa osoitteessa Ruoholahdentori 6, 00180 Helsinki.
Kokeeseen on syytä varata koko päivä.

Pääsykoepäivän aikataulu

Valintakoe alkaa päivän kaikille hakijoille yhteisellä kirjallisella teoriakokeella klo 9.00–11.00 luokassa 233. Kirjallisen kokeen jälkeen hakijat varaavat henkilökohtaisen ajan

 • säveltapailun prima vista -kokeeseen ja
 • henkilökohtaiseen haastatteluun

Oman instrumentin koe pidetään myös kirjallisen kokeen jälkeen. Kutsu pääsykokeeseen ja oman instrumentin aika lähetetään hakijoille sähköpostilla joulukuun alussa.

Varmistamme henkilöllisyytesi teoriakokeen yhteydessä. Ota mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus (henkilökortti, kuvallinen KELA-kortti, ajokortti tai passi).

Pääsykokeen osa-alueet

Pääinstrumentin koe

Esitettävien sävellysten tulee olla vähintään peruskurssin 3 (laulussa peruskurssi 2 tai yhdistetty peruskurssi) ohjelmiston tasoisia. Pääsykokeeseen mahdollisesti sisältyvä omaksumistehtävä annetaan hakijalle pääsykoetilanteessa. Säestykselliset teokset esitetään pääsykokeessa säestäjän kanssa. Hakijan toivotaan vastaavan itse säestäjän hankkimisesta.

Huom! Mikäli hakijalla ei ole omaa säestäjää, hänen on toimitettava valmiiksi teipattu kopio säestysnuotista konservatorion säestäjää varten hakuaikana. Harjoittelu konservatorion säestäjän kanssa ennen pääsykoepäivää ei ole mahdollista.

Säveltapailun koe

 • melodiadiktaatti
 • kadenssikuuntelu
 • prima vista -laulu

Kuuntelukokeessa kirjoitetaan yksinkertaisia melodialinjoja annetuissa duuri- tai mollisävellajeissa (itse pohdittava lähtösävel pianolla soitetun sävellajin peruskolmisoinnun avulla). Lisäksi kuunnellaan peruskadensseja, joissa voi esiintyä seuraavia sointuja: I, I6, IV, II6, I64, V, V7 ja VI.

Prima vista -tehtävässä lauletaan annettu tehtävä tutustumisajan jälkeen kokonaan kerran läpi. Tehtävä on kirjoitettu g-avaimella johonkin helppoon sävellajiin. Tehtävän voi laulaa jollakin äänentuottoa auttavalla tavulla esim. ”duu”, solfilla, nuottinimillä tai vaikka hyräilemällä. Tehtävän sävellajin ja alkuäänen etsimistä varten koetilanteessa on käytössä äänirauta. Tarvittaessa ääniraudan käyttöön saa opastusta.

Koetehtävät ovat säveltapailun peruskurssi 3 -tasoisia.

Musiikinteorian koe

Osa-alueet:

 • nuottien nimet ja oktaavialat g- ja f-avaimella (suomalaisen merkintätavan mukaan esim. c1)
 • kvinttiympyrän asteikot, mollit harmonisina
 • intervallit laatuineen oktaavin alueelta
 • sointuasteet (merkittynä roomalaisilla numeroilla) sekä kolmi- ja nelisointujen käännökset
 • sointuanalyysi neliäänisestä tekstuurista sointuaste ja -käännösmerkinnöin

Koetehtävät ovat musiikinteorian peruskurssi 3 -tasoisia.

Soveltuvuuskoe

 • kirjallinen tehtävä
 • haastattelu

Soveltuvuuskokeessa arvioidaan hakijan motivaatiota ja edellytyksiä musiikkialan ammattiopintoihin ja musiikkialalle sekä tavoitteellisuutta yleensä ja erityisesti musiikkialan perustutkinnon opintojen loppuun saattamisessa.