fbpx

Kilpailumenestystä koronan aikaan – Konservatorio onnittelee Niko Pryganovia

Koronapandemia on hankaloittanut myös musiikin ammattilaisten ja opiskelijoiden arkea jo noin vuoden verran, mutta pysähtynyt tämä ala ei ole. Musiikki soi, opinnot etenevät ja harjoittelu jatkuu, tarvittaessa ilman yleisöä.

Vaikka monet tapahtumat, kuten myös kansalliset ja kansainväliset kilpailut, on kuluneen vuoden ajalta siirretty tulevaisuuteen tai peruttu, monet niistä on myös onnistuttu siirtämään verkkoon. Myös Venäjän Vologdan alueella Tšerepovetsin kaupungissa järjestettävä kansainvälinen, nuorille, alle 35-vuotiaille muusikoille tarkoitettu Northern Rhapsody -kilpailu järjestettiin verkossa 1.-4.12.2020.

Helsingin Konservatorion opiskelija, klarinetisti Nikolai Pryganov osallistui kilpailuun, tällä kertaa etänä Suomesta käsin. Hän on kilpaillut Northern Rhapsodyssa aiemminkin, paikan päällä. Tällä kertaa hän sijoittui sarjansa parhaaksi. Onnittelut Nikolle!

Northern Rhapsody

Northern Rhapsody järjestetään Tšerepovetsissa vuosittain. Vuoden 2020 Northern Rhapsodyyn osallistui yhteensä peräti 2800 muusikkoa: 358 solistia, 33 yhtyettä ja 33 orkesteria mm. Venäjältä, Suomesta ja muualta Euroopasta sekä Uudesta-Seelannista, Kiinasta ja Valkovenäjältä. Osallistujat jaetaan kilpasarjoihin iän ja koulutusasteen mukaan; neljään pääsarjaan ja niiden sisäisiin alasarjoihin. Niko Pryganov kilpaili kolmannessa, yliopisto-opiskelijoiden sarjassa. Osallistujille on tarjolla mm. paneelikeskusteluja.

Niko ja Timo Latonen (piano) nauhoittavat kilpailusuoritusta konservatorion kamarimusiikkisalissa.

Kilpailun parasta antia onkin aiemmin ollut Nikon mukaan verkostoituminen ja ajatustenvaihto muiden muusikoiden kanssa. Viime vuonna se jäi ikävä kyllä väliin.

”On turhauttavaa, ja aika surullistakin, että tällä kertaa vain nauhoitin videon konservatoriossa, ja lähetin sen kilpailuun. Toivottavasti seuraava kilpailu pystytään jo järjestämään normaalisti.

Kun olen aiemmin osallistunut Northern Rhapsodyyn, en ole juurikaan välittänyt itse kilpailusta. Se on yleensä sellainen suuri musiikin juhla. Siellä pääsee kuulemaan tuomareiden kokemuksista alalta, kunnostamaan ja huollattamaan instrumenttiaan ilmaiseksi, ja osallistumaan niille valtaville puhallin- ja rumpumessuille.

Koko kilpailu sijoittuu kolmeen päivään, eli aikataulu on hektinen. Koesoitot voivat alkaa jo aamuseitsemältä, ja loppua vasta iltakymmeneltä. Tauot ovat lyhyitä. Sen jälkeenkin on vielä harjoituksia seuraavana päivänä esiintyville. Kaiken kaikkiaan se on kuitenkin kiva kokemus. Ja jos osallistuu joka vuosi, näkee selvästi oman kehityksensä, ja muidenkin kehityksen.

Olen tutustunut moniin lahjakkaisiin muusikoihin kilpailujen lomassa. Useimpiin pidän yhteyttä edelleen. Jaamme nuotteja ja levytyksiä, ja keskustelemme uusista ideoista.”

Opiskelu Helsingin Konservatoriossa

Niko opiskelee parhaillaan Helsingin Konservatoriossa klassisen musiikin muusikon tutkintoa, pääaineenaan klarinetti. Näihin opintoihin voi hakea juuri nyt yhteishaussa. Millaista täällä sitten on opiskella?

”Tiedän, mitä haluan tehdä, ja opin sen täällä. Helsingin Konservatoriossa on monia mahdollisuuksia esiintymiseen ja erilaisiin projekteihin. Täällä pystyy myös harjoittelemaan joustavasti oman aikataulunsa mukaisesti.

Valitettavasti en ole vielä päässyt osallistumaan suomalaisiin kilpailuihin, Covid-19:n takia, mutta odotan todella pääseväni osallistumaan niihin tulevaisuudessa.

On ikävää, ettei tässä poikkeustilanteessa juuri ole julkisia keikkoja, mutta olen niiden sijaan saanut tehtyä hyviä nauhoituksia. Opettajani Okko Kivikataja on taitava ja viisas muusikko, ja käynnissä on kaikesta huolimatta oikein tuottelias kevät. Valmistaudun opettajani johdolla Kansainväliseen Crusell-klarinettikilpailuun, joka järjestetään kesällä.”

 

Crusell-seura järjestää Uudessakaupungissa 26. – 31.7.2021 Kansainvälisen Crusell-klarinettikilpailun, johon voivat osallistua vuonna 1991 ja sen jälkeen syntyneet klarinetistit. Kilpailu on avoin kaikkien maiden kansalaisille.

Takaisin edelliselle sivulle