fbpx

Helsinki Concordia saa solistivieraakseen Marja Inkinen Engströmin

Helsinki Concordia -orkesterin solistina soittaa 7. helmikuuta Göteborgin sinfoniaorkesterin 2. viulun äänenjohtaja Marja Inkinen Engström. Hän tulkitsee konsertissa Kurt Weillin Konserton viululle ja puhallinorkesterille op. 12. Konsertissa kuullaan myös Aulis Sallisen Aspekteja Peltoniemen Hintrikin surumarssista ja Pjotr Tshaikovskin Sinfonia nro 2 c-molli op 17 ”Vähävenäläinen”. Konserttiin on vapaa pääsy.

Kapellimestari Petri Sakarilla konsertin suunnittelun lähtökohta oli, että Helsinki Concordian nuoret muusikot jatkavat eri tyylilajeihin ja orkesteriteoksiin tutustumista. Viime kevään Orfeus manalassa -operetin ja syksyn solistikonsertin jälkeen orkesteri saa nyt talon ulkopuolelta ammattisolistin ja vähän toisenlaisen sinfonian soitettavakseen.

– Viime syksyn omien solistien konsertissa esitimme hyvin erilaisia, vaativia teoksia, ja orkesteri tuki solisteja todella hienosti! Weillin konsertossa on erikoinen kokoonpano: jousisoitinsolistin lisäksi myös puhaltimet. Ja kun puhaltajille on tässä teoksessa paljon töitä, tuli mieleeni antaa jousille omana kappaleena Sallisen teos. Siinä tuttu pelimanniteema on koko ajan tunnistettavissa, mutta se muuttaa jatkuvasti muotoaan. Teoksessa on eri soittotapoja, ja se on hyödyllinen opiskelijoille pedagogisessa mielessä, taustoittaa Petri Sakari. Hänelle Sallisen teos on henkilökohtaisesti tärkeä.

– Minulle kaustislainen musiikkiperinne on erityisen läheinen, sillä käyn Kaustisella usein soittamassa ja poikani urkutaiteilija Pétur Sakari soitti ja on edelleenkin mukana Näppäri-toiminnassa kouluttajana, kertoo Petri Sakari.

Tshaikovskin Sinfonia nro 2 on Petri Sakarille tuttu, vaikkei hän sitä ole aiemmin konsertissa johtanut.

– Gävlen sinfoniaorkesterin kanssa 2000-luvun alussa se oli konserttiohjelmassa, mutta kävikin yllättäen niin, että soolo-oboisti pyörtyi kesken konsertin eikä voinut soittaa loppukonserttia. Totesin väliajalla, että ilman ykkösoboistia teosta ei voi esittää, ja niinpä muutimme loppukonsertin ohjelmistoa. Asia jäi vähän kaivelemaan, mutta nyt sitten pääsen viimein johtamaan tämän Tshaikovskin sinfonian yleisön edessä, kertoo Petri Sakari.

Weillin viulukonsertto on sykähdyttävä

– Kun kuulin tämän ensimmäistä kertaa, sydämeni sykähti. Tämä konsertto sisältää jotain tavattoman puhdasta, klassista ja hienostuneen kaunista! Vaikka reunaosat ovat aika intellektuelleja ja sisältävät kakofonisia voimakkaita purkauksia, ne vaihtuvat nopeasti hyvin kauniisiin laulaviin jaksoihin, kuvailee Inkinen Engström Kurt Weillin vuonna 1924 säveltämää konserttoa.

– Teos on teknisesti hyvin vaativa. Se antaa kuitenkin paljon vapautta: mielikuvitusta saa käyttää ja värejä löytää. Meidän piti soittaa tämä teos Petri Sakarin kanssa jo viime vuonna, mutta konsertti siirtyi olosuhteiden pakosta myöhemmäksi. On todella hienoa saada esittää tämä nyt Helsingin Konservatorion nuorten kanssa. Helsinki Concordialla on loistava kapellimestari! Olen soittanut Petrin johdolla useamman kerran Göteborgin sinfoniaorkesterissa. tämä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun teemme tällaista yhteistyötä.

Myös Petri Sakari iloitsee solistivierailusta.

– On hienoa saada Marja Inkinen Engström solistiksemme: onhan hän Avantin perustajajäseniä, soitti pitkään 1990-luvulla Tapiola Sinfoniettan viulistina ja siirtyi sitten Göteborgiin. Kurt Weillin neoklassinen, sävelkieleltään suhteellisen moderni viulukonsertto on minusta ominta Weillia. Se ei ole sidottu näyttämöön ja tekstiin, vaikka Weill tunnetaankin Bertold Brechtin työparina. Teos on kapellimestarillekin haastava, saa olla tarkkana ja hereillä, kertoo Petri Sakari.

Opiskelijat saavat tietoa koesoitoista ja esiintymisestä

Marja Inkinen Engström on jo 20 vuotta toiminut Göteborgin sinfoniaorkesterin 2. viulun äänenjohtajana. Lisäksi hän opettaa viulunsoittoa, kamarimusiikkia ja orkesterisoittoa Göteborgin musiikkikorkeakoulussa ja konsertoi aktiivisesti kamarimuusikkona ja toisinaan myös solistina.

Inkinen Engström jakaa kokemustaan ja osaamistaan ammatillisen koulutuksen opiskelijoille vapaamuotoisessa keskustelutilaisuudessa 5. helmikuuta.

– Kerron nuorille koesoitoista ja miten niihin ja muihin esiintymisiin parhaiten valmistaudutaan. Itse musiikin lisäksi on paljon käytännön asioita, joista on hyvä jutella: instrumentin huolto, mentaalinen harjoittelu, fyysinen terveys, uni, ravinto, motivaatio, flow, kurinalaisuus sekä kehon ja mielen kuuntelu ovat teemoja, jotka varmaan tulevat esiin. Toivottavasti tilaisuudesta tulee mukavan vuorovaikutteinen ja vapaamuotoinen. On todella hienoa tulla kotimaahan ja saada soittaa ja keskustella suomalaisten lahjakkaiden ja sisukkaiden nuorten kanssa!

Sinfonisia aspekteja 7.2. klo 19

teksti: Raija Kaljunen
kuvat: Marco Feklistoff (Marja Inkinen Engström), Heikki Tuuli (Petri Sakari ja Helsinki Concordia)

Takaisin edelliselle sivulle