Opetus ja Covid-19-tartuntojen ehkäiseminen Helsingin Konservatoriossa 1.-28.2.

Koronavirusepidemia on Uudenmaan alueella edelleen leviämisvaiheessa. Covid-19 tartuntojen määrä alueella on korkea ja erittäin herkästi tarttuvan virusmuodon leviämään lähteminen on uhkana. Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä on katsonut, että alle 20-vuotiaiden helsinkiläisten lasten ja nuorten harrastustoiminnan järjestämiselle on kuitenkin vahvat, lasten ja nuorten hyvinvointiin liittyvät perusteet. Tämän perusteella konservatorion toiminnassa palataan osittain lähiopetukseen alla kuvatun mukaisesti jälleen 1.2.2021 alkaen.

Nämä ohjeet koskevat oppilaita huoltajineen, opiskelijoita, opetushenkilökuntaa ja kaikkia konservatoriossa asioivia.  Noudatamme toimintamme järjestämisessä tehokkaita turvajärjestelyitä. Seuraamme jatkuvasti epidemian kehittymistä, päivittyviä ohjeita ja suosituksia. Teemme muutoksia toimintaamme ja informoimme konservatoriolaisia tarpeen mukaan.

Turvallisen opetustoiminnan jatkaminen edellyttää yhteistä tahtoa ja yhteistyötä jokaiselta konservatoriolaiselta ja konservatoriorakennuksessa asioivalta.

• Konservatorioon tullaan vain täysin oireettomana, lieviäkään hengitystietulehduksen oireita ei saa olla.
  • Konservatoriossa liikuttaessa ja oppitunneilla käytetään aina kasvomaskia tai hengityssuojainta sekä noudatetaan vähintään 2 metrin turvavälejä.  Maskia ei tarvitse käyttää oltaessa yksin harjoitus-, opetus-, työ- tai taukotilassa.
  • Maskia käyttävät kaikki 12-vuotiaat tai sitä vanhemmat, ellei henkilön terveydentila estä maskin käyttämistä. Puhallinsoitinten oppitunneilla käytetään edelleen visiireitä / pleksejä ja maskia tilanteen mukaan.
  • Musiikin perusopetuksen oppilaiden saattajat eivät voi tulla sisään konservatoriorakennukseen, ainoan poikkeuksen muodostavat musiikkileikkikoululasten saattajat, jotka minimoivat konservatoriorakennuksessa viettämänsä ajan. Opettajat noutavat tarvittaessa oppilaat aulasta.
  • Kädet desinfioidaan heti rakennukseen tultaessa sekä oppituntien alkaessa ja päättyessä. Lisäksi noudatetaan muita valtakunnallisesti annettuja hygieniaa koskevia ohjeistuksia.

Musiikkileikkikouluopetus

• Musiikkileikkikouluopetuksen leikki- ja rytmisryhmät (kantele, ukulele ja huilu) sekä erityislasten ryhmä palaavat lähiopetukseen. Lapsia tuovat ja noutavat aikuiset minimoivat konservatoriorakennuksessa viettämänsä ajan.
  • Perheryhmien opetus jatkuu etäopetuksena. Helsingin kaupungilta saamiemme ohjeiden mukaan lasten ja aikuisten yhteisen ryhmätoiminnan järjestäminen lähiopetuksena ei ole sallittua. Ainoan poikkeuksen muodostaa erityislasten ryhmä, jossa huoltajat saavat olla läsnä.

Musiikkiopisto-opetus (musiikin taiteen perusopetus)

• Alle 20-vuotiaiden oppilaiden soitto- ja laulutunnit (yksilöopetus) annetaan lähiopetuksena. Opettaja ja oppilas / oppilaan huoltaja voivat erityistapauksissa sopia oppituntien pitämisestä etäopetuksena.
  • 20-vuotta täyttäneiden ja sitä vanhempien oppilaiden soitto- ja laulutunnit annetaan edelleen etäopetuksena.
  • Musiikin perusteiden (mupe) opetus jatkuu etäopetuksena 28.2. saakka.
  • Orkesteri-, kuoro- ja yhtyetoiminta, joka järjestetään kamarimusiikki- ja konserttisalissa siten, että väh. 2 metrin turvavälien säilyttäminen on mahdollista, palaa lähiopetukseen
  • Kaikki muu soiton ryhmäopetus jatkuu etäopetuksena 28.2. saakka.
  • Soiton- ja laulun taitokonsertti- ym. suoritukset toteutetaan suunnitellun mukaisesti konservatoriorakennuksessa, mutta vain arvioivien opettajien läsnä ollessa. Säestäjän kanssa tarvittavat harjoitukset toteutetaan noudattaen yllä mainittuja turvajärjestelyitä.

Ammatillista koulutusta koskevia asioita käsitellään pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmässä viikolla 5. Annamme uusia ammatillista koulutusta koskevia ohjeita sen jälkeen.

Ammatilliselle koulutukselle annettuja rajoituksia noudattaen, 1.2. alkaen

• Musiikin osaamisala (Ruoholahden toimipiste)
    • Opetus jatkuu etäopetuksena.
    • Helmikuun aikana opintojaksosuorituksia tekevien sekä erityistä tukea opinnoissaan tarvitsevien opiskelijoiden osalta sovitaan henkilökohtaisesti koulutuspäällikön kanssa mahdollisista pääinstrumentin lähioppitunneista. Em. opetus porrastetaan musiikkiopisto-opetuksen kanssa siten, että oppitunnit on pidettävä ennen klo 15:ttä.
    • Opintosuoritukset tehdään sovitun aikataulun mukaisesti konservatoriorakennuksessa ilman yleisöä, vain arvioijien läsnä ollessa. Suorituksiin liittyvät säestäjän kanssa tarvittavat harjoitukset toteutetaan noudattaen yllä mainittuja turvajärjestelyitä.
    • Opiskelijat voivat harjoitella konservatoriorakennuksessa
      • arkisin klo 8-15 välisenä aikana ja
      • viikonloppuisin lauantaina klo 10-16.30 ja sunnuntaina klo 12-16.30
      • Jokainen opiskelija noudattaa harjoittelua koskevia pelisääntöjä. Konservatoriorakennuksessa harjoittelua varten on aina varattava tila etukäteen. Tämä koskee myös viikonloppuharjoittelua.
  • Pianonvirityksen osaamisala (Lauttasaaren toimipiste)
      • Opetus jatkuu etäopetuksena. Mahdollisten työssäoppimisjaksojen toteuttaminen työpaikoilla on mahdollista, mikäli tiukkoja turvajärjestelyitä noudatetaan.
      • Helmikuun aikana ammattiosaamisen näyttöjään / opintojaksosuorituksiaan suorittavien sekä erityistä tukea opinnoissaan tarvitsevien opiskelijoiden osalta sovitaan henkilökohtaisesti mahdollisista lähioppitunneista.
    • Opiskelijat eivät ole oikeutettuja maksuttomaan lounaaseen etäopetuksen aikana.

• Avoimen konservatorion opetus jatkuu etäopetuksena 28.2. saakka.

• Konsertteja ei järjestetä helmikuun aikana.

• Omatoimikirjasto on käytettävissä konservatoriorakennuksen aukioloaikoina. Kirjastonhoitajaan saa tarvittaessa yhteyden sähköpostitse.

• Konservatorion hallintohenkilöstön kanssa asiointi tapahtuu puhelimitse tai sähköpostitse. Välttämättömät tapaamiset sovitaan ennakolta.

• Kaikki kokoukset järjestetään verkkokokouksina.