fbpx

Lied elää ja hengittää – Helsinki Lied -kilpailu nostaa runouden ja musiikin vuoropuhelun keskiöön lokakuussa

Helsinki Lied -kilpailu kokoaa jälleen Suomen lahjakkaimmat lied-duot Helsingin Konservatorion konserttisaliin lokakuussa 2024. Kilpailu juhlii lied-taiteen elinvoimaisuutta ja tarjoaa nuorille muusikoille mahdollisuuden tuoda esille paitsi ainutlaatuisia tulkintojaan, myös omaa taiteilijuuttaan.

Vuonna 2015 ensimmäistä kertaa järjestetty Helsinki Lied -kilpailu järjestetään Helsingin konservatoriossa 25.-27.10. nyt neljättä kertaa.

”Odotamme innolla, että pääsemme taas kuulemaan Suomen lahjakkaimpien lied-duojen tulkintoja. Kiinnostus kilpailuamme kohtaan on kasvanut vuosi vuodelta niin kilpailijoiden kuin yleisön osalta. Lokakuun viimeinen viikonloppu antaa todellisen mahdollisuuden kokea liedin herättämiä tunteita ja tarinoita ainutlaatuisella tavalla, kun pääsemme nauttimaan eri puolilta Suomea tulevien duojen viimeistellyistä ohjelmakokonaisuuksista”, sanoo Rea Warme-Korpinen, Helsingin Konservatorion rehtori-toimitusjohtaja ja Helsinki Lied -kilpailutoimikunnan puheenjohtaja.

Maailma tarvitsee dialogia – lied vastaa

Lied on taidemuoto, joka kantaa mukanaan vuosisatojen kulttuuriperintöä ja luo yhteyden menneisyyden ja nykyhetken välille. Helsingin konservatoriolla liedin lehtorina toimiva Heikki Pellinen korostaa, kuinka liedin erityisyys piilee monipuolisissa runon, musiikin, esittäjien ja yleisön toisiinsa kietoutuvissa tulkinnoissa.

Lied on syvällistä, hetkessä syntyvää dialogia laulajan, pianistin ja yleisön välillä. Jokainen esitys on ainutlaatuinen hetki, jossa menneisyys ja nykyhetki sulautuvat yhteen. Taiteilijoiden tehtävä on hengittää musiikki eloon yhä uudelleen ja tehdä siitä merkityksellistä nykypäivän kuulijalle. Taide ja erityisesti lied on ihmisen puhetta toiselle ihmiselle. Maailma, jossa juuri nyt elämme, tarvitsee kipeästi dialogia ja jaettuja kokemuksia, ja erityisesti tähän tarpeeseen lied on juuri oikea taidemuoto”, Pellinen kuvailee.

Tänä vuonna Helsinki Lied -kilpailu kokoaa yhteen 38 duoa eri puolilta Suomea. Kilpailijoita on mukana kaikilta koulutusasteilta musiikkiopistoista Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan. Helsinki Lied -kilpailu yllyttää ohjelmiston valinnassa persoonallisuuteen.

Liediä harrastetaan nykyään enemmän kuin koskaan aiemmin kaikilla koulutustasoilla: taidemuoto on kokenut uudenlaisen nousun. Liedissä on kyse paljon muustakin kuin yksittäisistä lauluista tai laulusarjoista, vaan duo pystyy koostamaan haluamansa tarinan. Kilpailusääntömme antavat paljon vapauksia duojen omien ohjelmien rakentamiseksi, ja tulemmekin nuorten taiteilijoiden voimin kuulemaan 38 täysin erilaista kokonaisuutta”, Pellinen kertoo.

Helsinki Lied – teko yhteisen kulttuuriperinnön puolesta

Parit järjestyksessä vasemmalta oikealle, laulaja mainittu ensin: Maria Turunen & Armaan Madar, Olivia Moss & Kumi Shimozaki, Heta Sammalisto & Tatu Eskelinen, Johan Krogius & Niilo Ruotsala, Kirsi-Tuulia Alanko & Emmi Kärnä sekä Taika Tenhunen & Mikael Loponen

Helsinki Lied 2021 -kilpailun voittajaparit. Kuva: Heikki Tuuli Parit järjestyksessä vasemmalta oikealle, laulaja mainittu ensin: Maria Turunen & Armaan Madar, Olivia Moss & Kumi Shimozaki, Heta Sammalisto & Tatu Eskelinen, Johan Krogius & Niilo Ruotsala, Kirsi-Tuulia Alanko & Emmi Kärnä sekä Taika Tenhunen & Mikael Loponen

Lied tarjoaa kuulijoille mahdollisuuden kohdata runoutta, joka muuten jää taka-alalle arkipäivässämme. Liedissä runous – niin ulkomaiset klassikot, kotimaiset mestariteokset kuin aivan uusinkin runous – herää eloon.

Runous ei enää kuulu arkipäiväämme entisaikojen tavoin, mutta liedissä se on yhä mitä elinvoimaisin. Helsinki Lied -kilpailu on siten erittäin merkittävä myös kulttuuriperintömme säilyttämisen kannalta. Toivon, että upeiden kilpailutulkintojen myötä yhä useammalla herää kiinnostus runouteen – tulkita runoa myös itse”, Pellinen sanoo.

Pellinen kannustaa niin uusia kuulijoita kuin konkareita tutustumaan liediin avoimin mielin.

Liediin tutustuminen ja siitä nauttiminen ei vaadi muuta kuin avoimen ja uteliaan mielen. Lied on lopulta helposti lähestyttävä taidemuoto, joka tarjoaa mahdollisuuden syviin, hyvin henkilökohtaisiinkin kokemuksiin. Kilpailuviikonlopun aikana kuulija saa pysähtyä, kuunnella ja peilata kuulemaansa omaan sisäiseen maailmaansa, omiin kokemuksiinsa. On ainutlaatuinen tilaisuus pysähtyä kuulemaan, mitä nuoret taiteilijat haluavat yleisölleen kertoa”, Pellinen kuvailee.

Lisätietoa kilpailusta ja sen osallistujista löydät osoitteesta www.helsinkilied.fi.

Takaisin edelliselle sivulle