fbpx

Avoin konservatorio

Lukuvuosi 2024-2025

Ilmoittautuminen 19. – 25.8.2024

Syyslukukauden opetus 9.9. – 7.12.2024

Ilmoittautuminen 7.1. – 13.1.2025

Kevätlukukauden opetus 27.1. – 30.4.2025

Musiikinopetusta aikuisille

Avoin konservatorio tarjoaa aikuisille monipuolisia mahdollisuuksia musiikin harrastamiseen ja opiskeluun. Lähtökohtana ovat aikuisen musiikinharrastajan tai vasta-alkajan omat tarpeet ja toiveet. Voit soittaa omaksi iloksesi tai suorittaa kursseja. Tarkoituksena on antaa mahdollisimman monelle avaimet musiikin omaehtoiseen tekemiseen sekä tukea ja edistää musiikin elinikäistä harrastamista.

Ohjausta annetaan jousisoittimien, puhaltimien, pianon, harmonikan, harpun, kanteleen ja kitaran soitossa sekä laulussa. Tiedustele oman instrumenttisi opetusta.

Osallistuminen edellyttää omaa soitinta. Opettajat ovat Helsingin Konservatorion soiton- ja laulunopettajia. Avoimen konservatorion opetus järjestetään Helsingin Konservatorion tiloissa. Opetuksen ajankohdasta sovitaan opettajan kanssa.

Ilmoittautuminen

Opetukseen ilmoittaudutaan verkkolomakkeella. Elokuussa ilmoittaudutaan syyslukukaudelle ja tammikuussa kevätlukukaudelle. Koko lukukauden opetusmäärä ostetaan kerralla.
Huom! Opiskelupaikkoja on rajoitettu määrä, joten ilmoittautuminen ei aina takaa opiskelupaikkaa, vaikka pyrimmekin järjestämään opetuksen kaikille ilmoittautuneille.

Lukuvuosi

Avoimen konservatorion lukuvuosi käynnistyy syyskuun alussa. Tarkka päivämäärä vaihtelee vuosittain. Syyslukukausi päättyy aina 30. marraskuuta. Kevätlukukausi alkaa tammikuussa. Tarkka päivämäärä vaihtelee vuosittain. Kevätlukukausi päättyy aina 30. huhtikuuta.

Kurssimaksut

Avoimen konservatorion opetus ei ole valtion tai kunnan taloudellisesti tukemaa, vaan opetus järjestetään ns. maksullisena palvelutoimintana. Tästä johtuen maksut sisältävät arvonlisäveroa 24 %.

Kurssimaksuja ei palauteta, jos kurssin suorittaminen jätetään kesken.

Opetustarjonta

Avoin oopperaluokka

Avoin oopperaluokka laulaa keskeistä ooppera- ja operettimusiikkia sekä musikaaleja pianistin säestyksellä. Kyse ei ole laulunopetuksesta, vaan tutustumisesta edellä mainittuihin musiikin lajeihin. Kevätkaudella pyritään toteuttamaan ohjattu esitys, jossa laulajat saavat kokemusta roolipuvuissa ja maskeissa esiintymisestä. Avoimen oopperaluokan laulajat pääsevät mahdollisuuksien mukaan osallistumaan Helsingin Konservatorion tuottamiin oopperaproduktioihin.

kuva: Juulia Tapola

Haluamme varmistaa, että saamme oopperaluokalle mahdollisimman yhtenäisen opiskelijaryhmän. Sen vuoksi järjestämme elo-syyskuun vaihteessa koelaulutilaisuuden, johon pyydämme hakijoita valmistautumaan pienellä laulunäytteellä, mielellään ooppera-aarialla. Pianisti on käytettävissä. (Muista ottaa nuotit mukaan!)

HUOM! Oopperaluokalle otetaan uusia oppilaita vain syksyisin, sillä kurssi kestää kevääseen ja päättyy näyttämölle ohjattuun esitykseen. Koelaulussa valitut oppilaat sitoutuvat koko lukuvuoden opiskeluun.

Oopperaluokka kokoontuu pääsääntöisesti maanantaisin klo 18-20. Näyttämölle ohjatun esityksen harjoituksista sovitaan ryhmän kanssa erikseen kevätkaudella.
Paikka: Helsingin Konservatorio, Ruoholahdentori 6, luokka r130
Ryhmän koko on vähintään 12 henkilöä. Opetusta on 11 x 90 min syksyllä. Kevätlukukausi koostuu musiikkiharjoituksista, näyttämöharjoituksista ja ohjatusta esityksestä.

Koelaulu järjestetään elokuussa ennen lukukauden alkua, tarkempia aika tiedotentaan tässä lähempänä lukuvuoden alkua. Lukuvuoden 2023-2024 koelaulu on jo laulettu, ja oopperaluokka valittu.

Kurssimaksu 360€/lukukausi sis. alv. 24 %


Soiton-/ laulunopetuspaketit

Kurssin laajuus ja kurssimaksut
a) 4 x 30 min.  = 4 kertaa 30 minuutin oppitunti, 230 € sis. alv. 24 %
b) 3 x 45 min.  = 3 kertaa 45 minuutin oppitunti, 255 € sis. alv. 24 %
c) 7 x 30 min.  = 7 kertaa 30 minuutin oppitunti, 390 € sis. alv. 24 %
d) 7 x 45 min.  = 7 kertaa 45 minuutin oppitunti, 570 € sis. alv. 24 %

Säestystunnit

Säestystunneilla pääset soittamaan harjoittelemaasi ohjelmistoa yhdessä konservatorion ammattipianistien kanssa.

Tunneille voit tuoda haluamaasi ohjelmistoa. Säestysnuotit mukaan!

3 x 45 min.  = 3 kertaa 45 minuutin oppitunti, 255 € sis. alv. 24 %

Vapaa säestys

Vapaan säestyksen alkeiskurssilla opetellaan kunkin osallistujan yksilöllisten lähtökohtien ja tarpeiden mukaan sointumerkeistä säestämisen alkeita, korvakuulolta soittamista sekä improvisointia. Kurssi sopii myös täydennyskoulutukseksi lasten kanssa työskenteleville (mm. päiväkotien ohjaajat) ja pianonsoitonopettajille. Opetus on yksilöopetusta. Ohjaajat Marko Puro ja Juhana Lindström Opetusajat ajat sovitaan opettajan kanssa.
Paikka: Helsingin Konservatorio, Ruoholahdentori 6
Kurssin laajuus ja kurssimaksu:  6 x 30 min. 340 € sis. alv. 24 %

Lied-koulutus

Lied-koulutusta jo toimiville liedpareille (laulaja + pianisti). Ohjaajana toimii liedmusiikkiin erikoistunut Heikki Pellinen. Opetusajoista sovitaan opettajan kanssa.
Kurssin laajuus ja kurssimaksu:

 1. 6 x 45 min. 255 € / hlö sis. alv. 24 %
 2. 3 x 45 min. 130€ / hlö sis. alv. 24%

Oopperaduo-koulutus

Koulutusta oopperaduoille (laulaja + laulaja). Kurssilla voi laulaa haluamaansa duo-ohjelmistoa, esimerkiksi oopperaa, operettia, musikaalia tai muuta klassista duo-musiikkia. Ohjaajana säestyksen ja korrepetition opettaja Ilona Lamberg.
Kurssin päätteeksi pyritään järjestämään mahdollisuus esiintyä Helsingin Konservatorion järjestämissä konserteissa. Opetusajoista sovitaan opettajan kanssa.
Kurssin laajuus ja kurssimaksu: 6 x 45 min. 255 € / hlö sis. alv. 24 %

Korrepetitioryhmä

Laulajille tarkoitetussa säestys- ja korrepetitioryhmässä osallistuvat pääsevät laulamaan omaa ohjelmistoaan ryhmätunnilla pianistin säestämänä. Ohjelmisto voi olla klassista perusohjelmistoa ja kevyempääkin musiikkia, laulajan omien kiinnostuksen kohteiden ja toiveiden mukaisesti. Jokainen laulaja tuo omat nuottinsa myös pianistille. Pianisti-opettaja neuvoo tarvittaessa myös ohjelmiston valinnassa. Kurssin lopuksi on konsertti.

Kurssille voivat osallistua harrastuksessaan niin alkutaipaleella olevat kuin jo edistyneetkin laulajat. Opettajana on Ilona Lamberg.

Kurssin laajuus ja kurssimaksu: 8 x 90 min. 340 € / hlö sis. alv 24%

Korrepetitioryhmä kokoontuu torstaisin klo 17.30-19.00 luokassa 130

Kamarimusiikki

Ohjausta jo toimiville kamarimusiikkiyhtyeille. Yhtyeen minimikoko on trio. Opettajan kanssa sovitaan ohjauksen ajankohdista.
Kurssin laajuus ja kurssimaksu:

 • Trio: 6 x 45 min. 170 € / hlö sis. alv. 24%
 • Duo: 6 x 45 min. 240 € / hlö sis. alv. 24 %

Tiedustele hintaa suuremmille yhtyeille


Avoimen konservatorion käytännöt (1.1.2020 alkaen)

Ilmoittautumisessa ja tuntien sopimisessa noudatetaan seuraavia käytäntöjä:

 • Opetukseen ilmoittaudutaan verkkolomakkeella syksyllä ja keväällä ilmoittautumisaikana. Koko lukukauden opetusmäärä ostetaan kerralla.
 • Avoimelle oopperaluokalle ilmoittaudutaan syksyllä koko lukuvuodeksi. Kurssimaksu laskutetaan kahdessa erässä, syys- ja tammi-helmikuussa.

Ilmoittautumisen jälkeen

 • Oppilas saa opettajan yhteystiedot, sopii opettajan kanssa omat henkilökohtaiset opetusajat ja opetus aloitetaan.
 • Syyslukukauden kurssit laskutetaan syyskuussa ja kevätlukukauden opetus tammi-helmikuussa.
 • Kurssimaksua ei palauteta, jos opiskelija keskeyttää kurssin. HUOM! Keskeyttämiseksi katsotaan myös se, että oppilas on saanut laskun, jonka jälkeen hän ilmoittaa lopettavansa.
 • Tunnit on pidettävä syksyllä marraskuun loppuun mennessä ja keväällä huhtikuun loppuun mennessä.
 • Ostettuja tunteja ei voi siirtää seuraavalle lukukaudelle.
 • Mikäli sovittuja tunteja ei ole pidetty oppilaasta johtuvista syistä (matkat, muut kiireet tms. syyt), pitämättömiä tunteja ei hyvitetä. 

Poissaolokäytännöt

Avoimen konservatorion oppilaan on ilmoitettava opettajalle oppituntinsa peruuntumisesta (esim. sairastumisen vuoksi) viimeistään edeltävänä päivänä. Tällöin oppitunti voidaan siirtää opettajan kanssa sopien toiseen ajankohtaan. Jos peruutusta ei ole tehty ajoissa, tunti katsotaan käytetyksi. Mikäli oppilas joutuu äkillisissä sairastumistapauksissa peruuttamaan oppituntinsa samana päivänä, opetus voidaan yhden kerran lukukauden aikana siirtää toiseen ajankohtaan.