fbpx

Opiskelijatarina: Elias Marjanen

nuori mies lippalakki päässä

opiskelee pianonvirittäjäksi
opintojen aloitusvuosi: 2018

Miksi hait Helsingin Konservatorioon?

– Aiemmin työskentelin lähihoitajana sairaalassa ja tämä työ alkoi vähitellen tuntumaan turhan yksitoikkoiselta ja toistuvalta. Halusin lähteä oppimaan jotain uutta. Olen aina ollut kiinnostunut teknisistä vempeleistä ja musiikki on ollut lapsesta asti jokapäiväistä elämää, joten miksen yhdistäisi näitä kahta? Pianonvirittäjänä pääsen kaikenlaisten pianoiden äänimaailmaan, sekä pääsen ratkomaan teknisiä pulmia erilaisten soittimien koneistojen syövereissä.

– Siskoni kävi samaisen koulutuksen muutama vuosi taaksepäin, joten tuota kautta osasin hakea alalle.

pianon osien huoltamistaMillainen on tyypillinen opiskeluviikkosi?

– Ensimmäisen lukuvuoden ajan päivät koostuivat pääasiassa kahdesta osasta: aamupäivällä viriteltiin luokissa ja iltapäivät oltiin koneistojen erilaisten säätöjen ja huoltojen kimpussa. Ensimmäisen vuoden kevään aikana alkoi jo pyörimään työharjoittelut erilaisissa työssäoppimispaikoissa. Paikkoina toimivat F-musiikki Vantaa, Steinway Pianogalleria sekä Töölön Pianokeskus Oy.

– Nyt toisen lukuvuoden aikana tulee hieman päivät muuttumaan, koska alamme kulkemaan ”kentällä” virittämässä eri suunnilla Suomenmaata. Myöskin yrittäjyyteen liittyvät opinnot alkavat ja näille on pyhitetty perjantaipäivät.

Mikä opinnoissasi on tähän asti ollut kiinnostavinta tai antoisinta ja miksi?

– Kiinnostavinta on ollut kuinka kuuloaisti oppii tunnistamaan uusia ääniä soittimen värähtelyistä. Pianon koneiston toiminnan oppiminen ja erilaisten toimintaratkaisujen valtava määrä tekee oppimisesta lähes rajatonta.

– Antoisaa on ollut mahtava luokka. Koko porukka on tullut hyvin toimeen keskenään, eikä kyllä opettajissakaan ole ollut minkäänlaista valittamista, päinvastoin!

Millaiset työtehtävät sinua kiinnostavat tulevaisuudessa?

– Virittäjän työssä pääsee käyttämään huolto- ja korjaustöissä omaa päättelykykyä ja luovuutta. Huoltotyö ja vanhojen soittimien korjaus ja entisöinti vaikuttaa mielenkiintoiselle. Yrittäjänä toimiminen on kiinnostanut aina. Virittäjän työn vaihtelevuus on myös kiinnostavaa vaihtelua verrattuna lähihoitajan ammattiini.

Kenelle suosittelisit Helsingin Konservatoriota?

– Suosittelen pianonvirittäjän osaamisalaa sinulle, joka olet kiinnostunut teknisestä työstä ja musiikista yhtä aikaa.

kuva: Elias Marjanen
kuva luokasta: Jarkko Peltola