Avoin konservatorio

Ajankohtaista

 • Kevätlukukaudelle ilmoittaudutaan 7.–11.1.2019 verkkolomakkeella, joka avataan tälle sivulle 7.1.2019 aamulla.

Avoin konservatorio tarjoaa aikuisille monipuolisia mahdollisuuksia musiikin harrastamiseen ja opiskeluun. Lähtökohtana ovat aikuisen musiikinharrastajan tai vasta-alkajan omat tarpeet ja toiveet. Voit soittaa omaksi iloksesi tai suorittaa kursseja. Tarkoituksena on antaa mahdollisimman monelle avaimet musiikin omaehtoiseen tekemiseen sekä tukea ja edistää musiikin elinikäistä harrastamista.

Ohjausta annetaan muun muassa kitaran-, pianon-, harmonikan-, huilun-, viulun-, harpun- ja sellonsoitossa sekä laulussa. Osallistuminen edellyttää omaa soitinta. Tiedustele oman instrumenttisi opetusta! Opettajat ovat Helsingin Konservatorion soiton- ja laulunopettajia.

Ilmoittautuminen

Opetukseen ilmoittaudutaan verkkolomakkeella. Elokuussa ilmoittaudutaan syyslukukaudelle ja tammikuussa kevätlukukaudelle.
Huom! Opiskelupaikkoja on rajoitettu määrä, joten ilmoittautuminen ei aina takaa opiskelupaikkaa, vaikka pyrimmekin järjestämään opetuksen kaikille ilmoittautuneille.

Lukuvuosi

Avoimen konservatorion lukuvuosi käynnistyy syyskuun alussa. Tarkka päivämäärä vaihtelee vuosittain. Syyslukukausi päättyy aina 30. marraskuuta. Kevätlukukausi alkaa tammikuussa. Tarkka päivämäärä vaihtelee vuosittain. Kevätlukukausi päättyy aina 30. huhtikuuta. Opetustunnit voi aloittaa vasta kun oppilas on ensin maksanut laskun opetuksesta.

Kurssimaksut

Avoimen konservatorion opetus ei ole valtion tai kunnan taloudellisesti tukemaa, vaan opetus järjestetään ns. maksullisena palvelutoimintana. Tästä johtuen maksut sisältävät arvonlisäveroa 24 %.

Kurssimaksuja ei palauteta, jos kurssin suorittaminen jätetään kesken. Kurssimaksu tulee suorittaa ennen tuntien aloittamista. Kuitti maksetusta kurssimaksusta näytetään opettajalle ensimmäisellä tunnilla.

Opetustarjonta

Avoin oopperaluokka

Avoin oopperaluokka laulaa keskeistä ooppera- ja operettimusiikkia sekä musikaaleja pianistin säestyksellä. Kyse ei ole laulunopetuksesta, vaan tutustumisesta edellä mainittuihin musiikin lajeihin. Kevätkaudella pyritään toteuttamaan ohjattu esitys, jossa laulajat saavat kokemusta roolipuvuissa ja maskeissa esiintymisestä. Avoimen oopperaluokan laulajat pääsevät mahdollisuuksien mukaan osallistumaan Helsingin Konservatorion tuottamiin oopperaproduktioihin.

kuva: Juulia Tapola

Haluamme varmistaa, että saamme oopperaluokalle mahdollisimman yhtenäisen opiskelijaryhmän. Sen vuoksi järjestämme elo-syyskuun vaihteessa koelaulutilaisuuden, johon pyydämme hakijoita valmistautumaan pienellä laulunäytteellä, mielellään ooppera-aarialla. Pianisti on käytettävissä. (Muistathan ottaa nuotit mukaan!)

HUOM! Oopperaluokalle otetaan uusia oppilaita vain syksyisin, sillä kurssi kestää kevääseen ja päättyy loppunäytökseen/-konserttiin.

Oopperaluokka kokoontuu pääsääntöisesti maanantaisin klo 17-19. Näyttämölle ohjatun produktion harjoituksista sovitaan ryhmän kanssa erikseen.
Paikka: Helsingin Konservatorio, Ruoholahdentori 6, luokka r130
Ryhmän koko on vähintään 11 henkilöä. Kesto on 11 x 90 min syksyllä ja 11 x 90 min + erikseen sovitut oopperan harjoitukset keväällä.

Hinta 340€/lukukausi sis. alv. 24 %, jos ryhmässä on 12 henkilöä (HUOM! hinta riippuu osallistujien määrästä)


Soiton-/ laulunopetuspaketit

Kurssin laajuus ja kurssimaksut
a) 4 x 30 min.  = 4 kertaa 30 minuutin oppitunti, 215 € sis. alv. 24 %
b) 3 x 45 min.  = 3 kertaa 45 minuutin oppitunti, 240 € sis. alv. 24 %
c) 7 x 30 min.  = 7 kertaa 30 minuutin oppitunti, 365 € sis. alv. 24 %
d) 7 x 45 min.  = 7 kertaa 45 minuutin oppitunti, 540 € sis. alv. 24 %


Vapaa säestys

Vapaan säestyksen alkeiskurssilla opetellaan kunkin osallistujan yksilöllisten lähtökohtien ja tarpeiden mukaan sointumerkeistä säestämisen alkeita, korvakuulolta soittamista sekä improvisointia. Kurssi sopii myös täydennyskoulutukseksi lasten kanssa työskenteleville (mm. päiväkotien ohjaajat) ja pianonsoitonopettajille. Opetus on yksilöopetusta. Ohjaajat Marko Puro ja Juhana Lindström Opetusajat ajat sovitaan opettajan kanssa.
Paikka: Helsingin Konservatorio, Ruoholahdentori 6
Kurssin laajuus ja kurssimaksu:  6 x 30 min. 325 € sis. alv. 24 %


Lied-koulutus

Lied-koulutusta jo toimiville liedpareille (laulaja + pianisti). Ohjaajana toimii liedmusiikkiin erikoistunut Heikki Pellinen. Opetusajoista sovitaan opettajan kanssa.
Kurssin laajuus ja kurssimaksu: 6 x 45 min. 240 € / hlö sis. alv. 24 %
Opetuspaketteja on mahdollista ostaa lisää, mutta ne tulee järjestää lukukauden aikana.


Oopperaduo-koulutus

Koulutusta oopperaduoille (laulaja + laulaja). Kurssilla voi laulaa haluamaansa duo-ohjelmistoa, esimerkiksi oopperaa, operettia, musikaalia tai muuta klassista duo-musiikkia. Ohjaajana säestyksen ja korrepetition opettaja Ilona Lamberg.
Kurssin päätteeksi pyritään järjestämään mahdollisuus esiintyä Helsingin Konservatorion järjestämissä konserteissa. Opetusajoista sovitaan opettajan kanssa.
Kurssin laajuus ja kurssimaksu: 6 x 45 min. 240 € / hlö sis. alv. 24 %

Kamarimusiikki

Ohjausta jo toimiville kamarimusiikkiyhtyeille. Yhtyeen minimikoko on trio. Ohjaajana toimii kamarimusiikin lehtori Timo Saarilahti, jonka kanssa sovitaan ohjauksen ajankohdista.
Kurssin laajuus ja kurssimaksu: 6 x 45 min. 160 € / hlö sis. alv. 24%


Avoimen konservatorion käytännöt (1.8.2018 alkaen)

Ilmoittautumisessa ja tuntien sopimisessa noudatetaan seuraavia käytäntöjä:

 • opetukseen ilmoittaudutaan verkkolomakkeella syksyllä ja keväällä ilmoittautumisaikana. Koko lukukauden opetusmäärä ostetaan kerralla.
 • Avoimelle oopperaluokalle ilmoittaudutaan syksyllä koko lukuvuodeksi. Kurssimaksu laskutetaan kahdessa erässä, syys- ja tammikuussa.

Ilmoittautumisen jälkeen

 • oppilas saa opettajan yhteystiedot ja sopii opettajan kanssa omat henkilökohtaiset opetusajat
 • kurssit laskutetaan
 • kurssimaksu tulee maksaa ennen tuntien aloittamista
 • kurssimaksua ei palauteta, jos opiskelija keskeyttää kurssin. HUOM! Keskeyttämiseksi katsotaan myös se, että oppilas on saanut laskun, jonka jälkeen hän ilmoittaa lopettavansa.
 • poissaolosta on ilmoitettava viimeistään edellisenä päivänä. Tunti katsotaan pidetyksi, jos opettaja on turhaan tullut paikalle
 • opettaja ei ole velvollinen pitämään tuntia muuna aikana, jos poissaolosta ei ole ilmoitettu ajoissa
 • tunnit on pidettävä syksyllä marraskuun loppuun mennessä ja keväällä huhtikuun loppuun mennessä
 • ostettuja tunteja ei voi siirtää seuraavalle lukukaudelle
 • mikäli sovittuja tunteja ei ole pidetty oppilaasta johtuvista syistä (matkat, muut kiireet tms. syyt), pitämättömiä tunteja ei hyvitetä