”Beethovenin sinfonia on keskeisintä ohjelmistoa oppimisen kannalta”

Helsinki Concordian kapellimestari Tuomas Rousi ja orkesterin nuoret soittajat valmistautuvat kevätkauden ensimmäiseen konserttiinsa, joka on nimeltään Serenadi sinfonialle. Perjantaina 9.2. konservatorion konserttisalissa kuullaan Ludwig van Beethovenin Sinfonia nro 2 D-duuri op. 36, Antonín Dvořákin Serenadi puhaltajille op. 44 ja Jean Sibeliuksen Suite mignonne op. 98a.

– Tähän konserttiin halusimme yhden klassikkosinfonian. Tämä Beethovenin sinfonia on keskeisintä repertuaaria joka suhteessa ja erityisesti oppimisen kannalta. Orkesteri ei ole myöskään vähään aikaan soittanut Beethovenia, kertoo kapellimestari Tuomas Rousi.

– Klassikkosinfonian lisäksi jousistolle ja puhaltajille annettiin omat kappaleet ja valintaperusteena oli, että kaikki saavat soitettavakseen kaksi teosta. Dvořákin Serenadissa soittavat muut puhaltajat paitsi huilut, jotka puolestaan ovat ainoat puhaltajat Sibeliuksessa jousten lisäksi. Dvořák on keskeisintä puhallinrepertuaaria, ja se on puhaltajille mielekästä soitettavaa. Trumpetit ja patarummut puolestaan ovat vain Beethovenissa mukana, valottaa Rousi ohjelmistovalintaa.

Orkesterilaiset saivat teosten nuotit joululoman alla harjoiteltavaksi. He käyvät niitä läpi myös opettajiensa kanssa. Sen lisäksi puhallinsoittajat ovat harjoitelleet jo ennen yhteisharjoituksia keskenään klarinetinsoitonopettaja Okko Kivikatajan johdolla.

Kapellimestari Tuomas Rousille kaikki konsertin teokset ovat mieleisiä johdettavia.

– Sibelius on soittajille sekä kaunis että haastava pieni makupala ja sen olen joskus johtanut aiemmin. Beethovenin 2. sinfonia jaksaa yllättää täydellisellä neroudellaan. Jos osaa sen soittaa hyvin, osaa jo hyvin paljon!

 

teksti ja kuva: Raija Kaljunen

Lue lisää Helsinki Concordiasta

Lisätietoja konsertista

Takaisin edelliselle sivulle