Duo Malmivaara soittaa Beethovenin ja Janáčekin täyteläistä syysmusiikkia

Viulisti Janne Malmivaara ja pianisti Liisa Malmivaara aloittavat Helsingin Konservatorion opettajien konserttisarjan maanantaina 18. syyskuuta kello 19. Taiteilijat itse lupaavat monenlaisia syystunnelmia sisältävän musiikki-illan.

Janne ja Liisa Malmivaara soittavat Helsingin Konservatorion konserttisalissa kaksi sonaattia: Ludwig van Beethovenin Kreutzer-nimellä tunnetun Sonaatin A op. 47 ja Leoš Janáčekin Sonaatin viululle ja pianolle.
– Kreutzer on haastava teknisesti ja taiteellisesti. Se on valtavan vahva järkäle, täyttä asiaa ja osat ovat siinä hyvin erilaisia. Ensimmäinen osa on energinen ja jännitteinen, toisessa osassa on valoa ja lempeä, viimeinen osa taas on virtuoottinen ja hauska, luonnehtii Janne Malmivaara.
– Kreutzeria olemme esittäneet yhdessä viimeksi tänä kesänä. Se sopii kuitenkin paremmin tähän vuodenaikaan ja pimeneviin syysiltoihin. Tämä on siitä mielenkiintoinen teos, että se on inspiroinut myös muita taiteilijoita. Leo Tolstoin samannimisessä novellissahan tästä todetaan, että ”Pelottava kappale tuo sonaatti”, kertoo Liisa Malmivaara.

Vahvoja värejä ja satumaisia tunnelmia

Beethovenin vahvojen värien parina kuullaan Leoš Janáčekin musiikkia.
– Janáčekin sonaatti on kuin virta, johon voi heittäytyä ja aistia tunnelmia. Musiikki on ailahtelevampaa, mutta siinäkin on paljon värejä ja tuoksuja. Minusta siinä on jopa jouluisia aromeja, Janne Malmivaara pohtii.

Molemmat duon jäsenet työskentelevät Helsingin Konservatorion opettajina: Janne kolmatta vuotta viulunsoiton lehtorina ja Liisa toista vuotta pianonsoiton ja kamarimusiikin opettajana. He molemmat ovat opetustyön lisäksi esiintyviä taiteilijoita. Millaista on soittaa aviopuolison kanssa?
– Me ollaan niin paljon soitettu yhdessä jo 19-vuotiaasta asti, että ei meidän paljoa tarvitse puhua musiikista. Sehän on jo vähän kriisi, jos siitä tarvitsee puhua, sanoo Liisa ja katsahtaa hymyillen Janneen.
– Näin on. Pitäisiköhän tämän konsertin nimeksi muuten laittaa Erään avioliiton tarina? naurahtaa Janne. Hän ja Liisa suosittelevat tulemaan konserttiin mieli tyhjänä ja avoimena, jotta voi lähteä musiikin mukana matkalle.
– Kreutzerin kanssa etenkin saa aina harkita, jaksaako itse ja jaksaako yleisö, sillä sitä teosta pitää soittaa niin, että soitin hajoaa!

Liput konserttiin maksavat 10/5 euroa. Niitä voi varata ennakkoon konservatorion toimistosta konservatorio@konservatorio.fi ja ostaa ovelta tuntia ennen konserttia.

teksti ja kuva: Raija Kaljunen
Janne Malmivaaran kuva: Tuomas Haapanen

Takaisin edelliselle sivulle