Erasmus-vaihdosta Madeiralta uusia näkökulmia omaan soittamiseen

Helsingin Konservatorion ammatillisen koulutuksen opiskelijat Alma Antila, Juuso Björkroth ja Heta Ikonen aloittivat kevätlukukauden Funchalin konservatoriossa Madeiralla. Kolmen viikon opiskelijavaihto antoi kansainvälistä näkökulmaa muusikkouteen.

Funchalin konservatoriossa suomalaisopiskelijat saivat henkilökohtaista opetusta ja soittivat kamarimusiikkia ja orkesterissa. Madeiralaisopettajat eivät kaikki puhuneet juurikaan englantia, mutta soittotunnit sujuivat elekielellä, laulamalla ja soittamalla fraseerauksia tai soittoteknisiä asioita malliksi.

– Uusien opettajien kanssa saa uusia näkökulmia soittamiseen. Useat opettajat painottivat ennen kaikkea rentoutta, eikä niinkään oikein soittamista, kertoo huilisti Heta Ikonen.

Mottona ”just enjoy”

– Omat soittotunnit eivät eronneet paljoakaan Helsingin Konservatorion opetuksesta, kun taas orkesterissa motto oli enemmän ”just enjoy”, sellisti Alma Antila kuvailee.

– Musiikin tekemisessä painotetaan hyvää tunnetta ja tunteiden ilmaisemista. Mielestäni rentous työnteossa ja soittamisessa on hyvä asia, kunhan laadussa ei tingitä. Kaikkea kohtuudella, tiivistää klarinetisti Juuso Björkroth.

– Ei haittaa, vaikka harjoitusluokan läpi kuuluu soitto, jossa on virheitä ja joka voi kuulostaa paikoin karultakin. Pitää keskittyä omaan tekemiseen eikä miettiä, mitä muut saattavat ajatella, pohtii Alma Antila opiskelijavaihdon tuliaisia omaan opiskeluun.

Soittamisen lisäksi vaihto-opiskelijoiden ohjelmaan kuului muun muassa kerran viikossa Funchalin kulttuuriin tutustumista visit study -tunneilla, portugalin tunteja, harjoituksia säestäjän kanssa ja paikallisen ammattiorkesterin konserteissa käymistä.

 

Opettajat keskustelivat arvioinnista ja ryhmäopetuksesta

Viulunsoiton lehtori Tapio Tuovila työskenteli Funchalissa vaihtojakson lopussa. Hän esitteli suomalaista arviointikäytäntöä kollegoilleen ja oli paikalla, kun suomalaisopiskelijat antoivat vaihtojaksoon sisältyneet näyttönsä. Muusikkona työskenteleminen kansainvälisessä ympäristössä -jakso on valinnainen osa tutkintoa Helsingin Konservatoriossa.

– Madeiralaisopettajat seurasivat opiskelijoidemme orkesteri- ja sooloesiintymiset. Arviointikeskustelujen lisäksi opiskelijamme saivat arvosanat perusteluineen. Palaute oli varsin myönteistä ja myös ammatillisesti hyvin punnittua, kertoo Tapio Tuovila. Hän keskusteli kollegoidensa kanssa suomalaisista ja madeiralaisista arviointi- ja opetuskäytännöistä.

– Ajatus yhteisestä arviointikeskustelusta vaikutti olevan madeiralaisille uusi. He ovat tottuneet menettelyyn, jossa opettaja antaa arvionsa yksin ja jälkikäteen. Meillä Suomessa arviointia on pyritty muuttamaan kehittävän arvioinnin suuntaan: annetaan oppilaalle eväitä eteenpäin ja mietitään, mitä ja miten hän voisi parantaa ja mihin kiinnittää huomiota, kuvailee Tuovila.

Opettajat keskustelivat myös ryhmäopetuksesta, josta Helsingin Konservatoriossa on hyviä kokemuksia.

– Ryhmäopetuksessa lapset oppivat myös kavereitaan seuraamalla ja yhdessä soittaessa ryhmä toimii motivaatiotekijänä. Madeiralaiset taas suhtautuivat tähän varauksellisesti, vaikka meillä moni ryhmäopetuksessa soittamisen aloittanut oppilas on menestynyt erinomaisesti opinnoissaan, Tapio Tuovila kertoo.

Helsingin Konservatorion ammatillisen koulutuksen opiskelijoilla on mahdollisuus lähteä kolmen viikon Erasmus+ -opiskelijavaihtoon Funchalin lisäksi Madridiin, Glasgow’hun, Varsovaan, Toledoon ja Firenzeen.

 

Lisätietoja opiskelijavaihdoista

Katso Madeiran television tekemä uutinen vaihto-opiskelijoista

teksti: Raija Kaljunen
kuvat: Tapio Tuovila ja Juuso Björkroth

Takaisin edelliselle sivulle