Helsinki Concordia soittaa 17.11. Melartinin harvoin esitetyn sinfonian

Helsingin Konservatorion orkesteri Helsinki Concordia esittää 17.11. klo 18 Erkki Melartinin harvoin kuullun Sinfonian nro 2 konservatorion konserttisalissa. Teos on vain kerran levytetty, eikä siitä ole olemassa painettua nuottimateriaalia. Käsinkirjoitetuista nuoteista on löytynyt paljon virheitä, joita kapellimestari Tuomas Rousi on korjannut matkan varrella.

– Tämä on merkittävän säveltäjän yksi kuudesta sinfoniasta; vahva, inspiroitunut kappale, joka ansaitsee tulla soitetuksi. Siinä on Brucknerin ja Lisztin ja nuoren Sibeliuksenkin perinnettä mukana, luonnehtii Tuomas Rousi. Helsinki Concordiassa soittaa noin 60 ammatillisen koulutuksen opiskelijaa ja musiikkiopiston oppilasta.

Läpivalaisua itsenäisyyden musiikillisiin maisemiin

Rousi suunnitteli Itsenäisyyden alkulähteillä -konsertin juhlavaksi kokonaisuudeksi, joka nostaisi laajemmin esille Suomen historiaa ja olisi läpivalaisu vähän harvinaisempiin teoksiin itsenäisyyden musiikillisista maisemista. Konsertti avaa konservatorion Suomalaisen musiikin juhlaa -festivaalin.

Konsertin kaksi ensimmäistä teosta, Aarre Merikannon Intrada vuodelta 1936 ja Uuno Klamin Tšeremissiläinen fantasia vuodelta 1931 ovat nuoren tasavallan alkuajoilta.

– Intrada on juhlava ja todella hieno teos. Siinä on vielä jäljellä kansallisromanttisia aineksia, mutta myös moderneja harmonioita. Klamia kiinnosti paljon Karjala ja suomalais-ugrilaisten kansojen folkloristiikka. Tšeremissiläinen fantasia on saanut innoituksensa suomensukuisten kansojen musiikista. Näistä kansoista moni on ollut sorron alla. Tämä on aiheellista muistaa myös näin Suomen itsenäisyyden juhlavuonna, pohtii Tuomas Rousi. Klamin teoksessa solistina esiintyy ammatillisen koulutuksen sellistiopiskelija Aino Erkinheimo.

Nuorille tarjottava tarpeeksi haastavaa ohjelmistoa

Tuomas Rousi johtaa Helsinki Concordiaa kolmatta vuotta. Orkesteri on hänen mukaansa mennyt viime vuosina kunnianhimoisempaan suuntaan ja juhlakonserttiin onkin tarkoituksella valittu ohjelma, jossa nuoret saavat laajentaa musiikkikokemuksiaan ja oppimispiiriään.

– Olemme hakeneet ammattimaista ja kollegiaalista suhtautumista orkesterisoittoon. Tässä talossa on paljon laatuun intohimoisesti suhtautuvia oppilaita. Ohjelman pitää olla haastavaa myös kaikkein edistyneimmillekin soittajille, sanoo Rousi.

Finlandia päättää konsertin

Konsertin jälkipuoliskon teokset, Melartinin Sinfonia nro 2 ja Jean Sibeliuksen Finlandia Tuomas Rousi valitsi mukaan edustamaan itsenäisyyden rakentajien aikakautta. Finlandia kuullaan konsertin lopuksi alkuperäisenä versiona ilman kuoroa.

– Merikannon Intrada ja Sibeliuksen Finlandia kehystävät konserttia ja ovat tietyllä tavalla sukua toisilleen. Sibeliuksen aikaan itsenäisyys oli vasta haave. Se tavaton tahto ja ”kyllä me pärjätään” -henki kuuluukin musiikista. Voikin miettiä, olisiko itsenäisyystahto saanut yhtä paljon tuulta purjeisiin ilman Finlandiaa, toteaa Tuomas Rousi.

 

Lisätiedot Itsenäisyyden alkulähteillä -konsertista ja lipunmyynnistä

teksti ja kuva: Raija Kaljunen

Takaisin edelliselle sivulle