fbpx

HKO:n Juniori­konsertissa solistina Inkeri Jyllinmaa ja säveltäjänä Veikko Valanne

Juniorikonsertin solisti Inkeri Jyllinmaa yhdessä konsertin suunnittelijan ja juontajan Satu Sopasen ja kapellimestari József Hársin kanssa. kuva HKO, Annika Kukkonen

Juniorikonsertin solisti Inkeri Jyllinmaa yhdessä konsertin suunnittelijan ja juontajan Satu Sopasen ja kapellimestari József Hársin kanssa. kuva HKO, Annika Kukkonen

Helsingin kaupunginorkesteri kantaesittää Helsingin Konservatorion opiskelijan Veikko Valanteen sinfonisen runon Lorelei Juniorikonsertissa Musiikkitalossa 12. marraskuuta. Juniorikonsertin yhtenä solistina esiintyy 11-vuotias Inkeri Jyllinmaa, joka opiskelee viulunsoittoa konservatoriossa.

Veikko Valanne kertoo, että hänellä on koko ajan työn alla jokin sävellystyö. Nyt on meneillään opus 15 pianokvartetto no. 1 B-duuri. Lorelei on opusluettelossa numerolla yhdeksän. Se on teostyypiltään Sibeliukselle tyypillinen sinfoninen runo orkesterille.

Helsingin kaupunginorkesteri saa perinteisessä Juniorikonsertissa esitettäväkseen todella tuoretta uutta musiikkia: ensimmäisen vuoden muusikko-opiskelija Veikko Valanteen (s. 2000) teos Lorelei valmistui lokakuun puolivälissä syyslomaviikolla. Sävellystyö alkoi viime keväänä, kun Veikko sai tietää tulleensa valituksi säveltämään Juniorikonserttiin uuden teoksen. Hänen ensimmäiset teoksensa syntyivät noin viisi vuotta sitten.

– Lorelei muodostuu kolmesta eri osasta, jotka soitetaan yhteen. Ensimmäinen osa kuvaa jylhää maisemaa, Loreleihan on kallio Rein-joen varrella. Toinen osa on virtaava Rein ja kolmas osa, Coda, palaa ensimmäisen osan myrskyisiin tunnelmiin ja jatkaa siitä, kuvailee Veikko Valanne noin viiden minuutin mittaista teostaan. Valanne paljastaa, että sovituksesta voi kuulla hänelle tyypillistä leikkimielisyyttä.

– Harrastan välillä pieniä vitsejä teoksissani. Tässäkin virvelirummulla on soitettavana vain yksi tahti.

Teemoista liikkeelle

Veikko Valanne kertoo, että hänen sävellyksensä lähtevät tyypillisesti liikkeelle teemojen hahmottelusta. Niin Loreleikin.

– Teemojen pohjalta kehitin intron, josta jatkoin eteenpäin. Sitten katkaisin myrskyisän vaiheen ja seuraa siirtymä hitaaseen osaan. Tykkään siirtymästä, sen tunnelma on jotenkin tuskainen ja musiikillisesti raskas. Gustav Mahlerin sinfoniat antoivat inspiraation tähän kohtaan. Rauhallisen toisen osan melodia on peräisin vuoden 2018 vaellusreissulta Ranskan Alpeilta. Tein siihen uuden, modernimman harmonian, kertoo Veikko Valanne.

Hänen pääinstrumenttinsa on piano, jota hän opiskelee konservatoriossa Tuomas Halosen johdolla. Musiikin sovitus- ja kirjoituskurssilla häntä opettaa Sebastian Dumitrescu. Säveltämistä hän on jatkanut Keski-Helsingin musiikkiopistosta tutun opettajansa Pasi Lyytikäisen ohjauksessa.

– Olen viihtynyt täällä todella hyvin ja oppinut tosi paljon erityisesti teoriaa ja pianonsoittoa. En kuitenkaan usko päätyväni ammattipianistiksi, sillä minua kiinnostaa tulevaisuudessa enemmän säveltäminen ja kapellimestariopinnot. Piano on kuitenkin hyvä soitin, jota voi käyttää sävellystyössä. Soitintaminen, fuugat ja kontrapunkti ovat kiehtovia, Veikko Valanne toteaa.

Veikko Valanne ja Juniorikonsertin kapellimestari József Hárs tutkivat Veikon Lorelei-teoksen partituuria. kuva HKO, Annika Kukkonen

Vaikutteita laajasti eri tyyleistä

Veikko Valanne kertoo, että hänen tonaalisessa sävellystyylissään on vaikutteita Mozartilta, Beethovenilta ja Sibeliukselta.

– Moderneimmillaan tyylini lähestyy myöhäisromantiikan tyyliä kuten Shostakovitshia tai Mahleria. Ihan moderni ei ole minulle mieluisin tyyli.

Säveltäjä odottaa konserttia innostuneena ja avoimin mielin. Kaupunginorkesteria johtaa konsertissa József Hárs.

– En todellakaan malta odottaa konserttia, sillä en vielä tiedä, miltä teos kuulostaa oikeilla soittimilla. Nyt olen kuullut sen vasta tietokoneelta. Ensimmäinen siirtymä tulee soimaan niin kovaa, että Mahler kääntyy haudassaan! virnistää Veikko Valanne.

Inkeri Jyllinmaa on soittanut viulua seitsemän vuotta

Inkeri Jyllinmaa

Helsingin kaupunginorkesterin solistina esiintyy Juniorikonsertissa 11-vuotias Inkeri Jyllinmaa, joka opiskelee viulunsoittoa Mari Kortelaisen oppilaana. Inkeri on musiikkiluokkalainen Kaisaniemen ala-asteen koulussa. Hän on opiskellut viulunsoittoa seitsemän vuotta.

– Käyn kaksi kertaa viikossa soittotunnilla. Käyn myös mupessa eli musiikin perusteissa ja Visollo-orkesterissa, kertoo Inkeri.

Juniorikonsertissa Inkeri soittaa Anatoli Komarovskin konserton A-duuri 1. osan Allergo Giocoso. Hän esittää sen myös Visollo-orkesterin solistina konservatorion konserttisalissa 27. marraskuuta.

Mistä pidät eniten Komarovskin konserton 1. osassa?

– Hmmm, no siitä, että siinä saa käyttää paljon jousta, siinä saa olla reipas ja vauhdikas ja hauska. Saa soittaa kovaa eikä tarvitse olla ihan niin hienostunut, sanoo Inkeri. Hän tutustui teokseen ensimmäisen kerran helmikuussa.

Millaisia ohjeita harjoittelua ja esitystä varten olet saanut opettajaltasi?

– No sen, että harjoittelun väleissä kannattaa venytellä vähäsen ja lepuuttaa käsiä. Että on tosi hyvä ryhti ja on avoin, ettei mene kyyryyn. Ja esitykseen sellaisia, että se menee hyvin, kun treenaa!

Inkeri Jyllinmaa harjoittelee Juniorikonserttia varten pianisti Tuija Rantalaisen kanssa.

 

Lue lisää Juniorikonsertista kaupunginorkesterin verkkosivuilta

Juniorikonsertin ohjelma kaupunginorkesterin verkkosivuilla

Katso Juniorikonsertti suorana lähetyksenä Helsinkikanavalta

 

teksti: Raija Kaljunen
Veikko Valanteen kuva: Raija Kaljunen
Inkeri Jyllinmaan kuvat: Suska Jyllinmaa
kuvat harjoituksista: HKO, Annika Kukkonen

Takaisin edelliselle sivulle