fbpx

Ohjaaja Juulia Tapola: Orfeus manalassa sopii hyvin ensimmäiseksi oopperakokemukseksi

Helsingin Konservatorion Orfeus manalassa -operetin ensi-ilta on perjantaina 15.2. klo 19.00 konservatorion konserttisalissa. Haastattelussamme ohjaaja Juulia Tapola kertoo Jacques Offenbachin klassikko-operetista ja suosittelee sitä erityisesti oopperan ensikertalaisille.

– Orfeus manalassa on vinkeä operetti, jossa hahmot ovat hyvinkin koomisesti virittyneitä. Teos kertoo satiirisella tavalla vanhaa antiikin tarinaa, jossa murheen murtama Orfeus lähtee hakemaan kuollutta vaimoaan Manalasta takaisin. Operetissa Orfeus ei lähde reissulle omasta tahdostaan, vaan Yleisen mielipiteen pakottamana. Kreikan jumalat Olympoolla nähdään yläluokan edustajina, jotka pitävät fasadia puhtaana, mutta viihtyvät hyvin itsekin salaisissa lemmenseikkailuissaan. Ylijumala Jupiterin johdolla koko Olympoon väki lähtee etsimään Eurydikeä Manalasta, jonne hänet on ryöstänyt Manalan valtias, Pluto.

Orfeuksen tarina kulkee eteenpäin Offenbachin säveltämän tunnetun musiikin myötä.

– Tässä operetissa on monille kovin tuttu Can-can eli manalan galoppi. Ja operetti sopii hyvin ensimmäiseksi oopperakokemukseksi oopperan ensikertalaisille, suosittelee Juulia Tapola. Orkesterina produktiossa on Helsingin Konservatorion oma Helsinki Concordia -orkesteri, jota johtaa Petri Sakari.

Puhekohtausten harjoittelu vaatii aikaa

Ohjaajalle operetin tekeminen on erilaista kuin oopperan ohjaaminen.

– Operetit eroavat oopperasta siten, että niissä on yleensä puhuttua dialogia, kuten tässäkin. Se on laulajille usein vieraampaa kuin laulunumeroiden esittäminen, ja siksi puhekohtausten harjoitteluun kuluu usein enemmän aikaa ohjausvaiheessa, kertoo Juulia Tapola. Hän on aiemmin ohjannut Kahlmanin Mustalaisruhtinattaren ja Leharin Iloisen lesken.

Orfeus manalassa -operetin tarina on Tapolalle tuttu jo antiikin mytologiasta sekä Gluckin säveltämästä oopperasta Orfeus ja Eurydike (1762).

– Tämä Offenbachin operetti on vuodelta 1858 ja parodioi niin tuon aikaista yhteiskuntaa kuin antiikin tarinoitakin. Itse näin esityksen 11-vuotiaana monta kertaa, kun isäni Jussi Tapola ohjasi teoksen Punkaharjulle Retretin luolaan.

Orfeus manalassa -operetti esitetään kuusi kertaa

Orfeus manalassa on Helsingin Konservatorion kevään suurtuotanto. Se esitetään kuusi kertaa 15.2.–3.3. Konservatorion omien laulunopiskelijoiden ja Helsinki Concordia -orkesterin soittajien lisäksi Orfeus manalassa -operetissa esiintyy myös Metropolia Ammattikorkeakoulun, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian ja Sibelius-lukion tanssilinjan opiskelijoita.

Lipunmyynti on tänään alkanut verkkokaupassa. Esityskohtaiset roolitukset on julkaistu tapahtumasivulla konservatorio.fi/event/orfeus. Sivun oikeassa laidassa näkyy verkkokauppa, josta voi ostaa ennakkoliput esityksiin.

 

teksti ja kuva: Raija Kaljunen

Takaisin edelliselle sivulle