Verkkokirjasto toimii taas

Helsingin Konservatorion kirjaston verkkokirjasto ei ollut käytettävissä 23.6.-2.7.2021. Syynä oli kirjastojärjestelmän palvelimelle kohdistunut haittaohjelmahyökkäys. Kirjaston käyttäjien laina- ja henkilötiedot eivät olleet vaarassa.

Järjestelmätoimittaja Axiell palautti palvelun toimintaan varmuuskopion pohjalta. Axiell ja tutkii tietoturva-asiantuntijoiden sekä viranomaisten kanssa hyökkäystapaa ja sen syitä. Axiell on vahvistanut, että merkkejä tietojen vuotamisesta ei havaittu.

Palvelin poissa käytöstä

Kyseessä oli Axielliin kohdistunut kiristyshaittaohjelmahyökkäys, jonka johdosta palvelin ajettiin alas. Kaikki kiristyshaittaohjelman lukitsemat tiedot oli varmuuskopioitu ennen hyökkäystä.

Helsingin Konservatorion kirjasto on tällä hetkellä suljettu kesäloman ajaksi, kuten on muukin talo. Laina-aikoja pidennettiin jo ennen kesää elokuun loppuun asti. Helsingin Konservatorion kirjaston käyttäjille käyttäkatkosta on aiheutunut haittaa vain siltä osin, että 22.6. tallentuneet tiedot on menetetty. Tiedot tuolloin tehdyistä palautuksista ja lainauksista on menetetty. Tiistaina 22.6. kirjastossa asioineita pyydetään ottamaan yhteyttä kirjastoon.

Helsingin Konservatorion verkkopalveluista ainoastaan verkkokirjasto sijaitsee kyseisellä palvelimella. Hyökkäys ei siis vaikuttanut Helsingin Konservatorion verkkosivujen, ilmoittautumislomakkeiden tms. toimintaan tai turvallisuuteen.

Tietosuojavaltuutetulle on annettu alustava ilmoitus tietoturvaloukkauksesta 24.6.

Uutista päivitetty 2.7. asti

Lisäys ti 29.6. Palvelin on edelleen poissa käytöstä. Järjestelmätoimittaja Axiell on vahvistanut, että merkkejä tietojen vuotamisesta ei ole havaittu.  Palvelut siirretään uuteen, turvattuun ympäristöön.

Lisäys ke 30.6. Axiell palauttaa järjestelmän 21.6. tehdyn varmuuskopion pohjalta. Kyseinen varmuuskopio on viimeinen ennen hyökkäystä valmistunut varmuuskopio. Hyökkäys tapahtui 23.6. Tästä syystä järjestelmässä ei näy tietoja, jotka on tallennettu siihen tiistaina 22.6. Mikäli palautit tai lainasit tuolloin aineistoa kirjastosta, ota yhteyttä informaatikko Ilkka Mikkolaan (ilkka.mikkola@konservatorio.fi).

Mikäli palautit tuolloin aineistoa, saatat saada aiheettoman muistutuksen palauttamattomasta aineistosta. Asia ratkeaa, kun kyseinen aineisto etsitään hyllystä.

Axiell on ilmoittanut, että henkilö- tai lainaustietoja ei ole päätynyt vääriin käsiin.

Lisäys pe 2.7. Verkkokirjasto toimii taas. Pieniä häiriöitä voi vielä ilmetä. Mikäli palautit tai lainasit aineistoa kirjastosta 22.6., ota yhteyttä informaatikko Ilkka Mikkolaan (ilkka.mikkola@konservatorio.fi).

Järjestelmätoimittajan mukaan henkilö- tai lainaustietoja ei ole päätynyt vääriin käsiin.