Harvinaisen kitara- ja klavikordiduon mahdollisuudet ja voima ovat hiljaisuudessa

Helsingin Konservatorion opettajakonserttien sarjassa on vuorossa 24.11. harvinainen soitinyhdistelmä, kun pianon- ja cembalonsoiton opettaja Päivi Vesalaisen ja kitaristi Janne Malisen duo esiintyy Kitaralla & klavikordilla -konsertissa.

– Klavikordin ja kitaran yhdistelmä on ainutlaatuisen intiimi kokoonpano, jonka mahdollisuudet ja voima ovat hiljaisuudessa. Tälle soitinyhdistelmälle ei ole historian saatossa sävelletty mitään, ja sen vuoksi olemme kokeilleet hyvinkin erilaista ohjelmistoa, kertovat Päivi Vesalainen ja Janne Malinen. He eivät ole löytäneet toistaiseksi vastaavaa vakiintunutta kokoonpanoa. Vesalainen ja Malinen ovat esiintyneet duona kahden vuoden ajan. He esiintyvät nyt ensi kertaa Helsingin Konservatoriossa.

Sovituksia barokkimusiikista

Päivi Vesalainen ja Janne Malinen ovat löytäneet tähän mennessä duolleen sopivan yhden nykymusiikkiteoksen: Graham Lynchin sävellyksen Sing, memory. Sen klaveeriosuuden voi cembalon sijaan soittaa myös klavikordilla.

– On siis luonnollista, että ohjelmistopolku pääosin kulkee sovitusten kautta. Koska erityisesti barokin aikana oli tyypillistä esittää teoksia saatavilla olevilla soittimilla, on ohjelmisto osittain tästä syystä painottunut juuri tuohon aikakauteen, kertoo Päivi Vesalainen. Hänen soittimensa on Renée Geoffrionin rakentama kopio noin vuonna 1784 rakennetusta “Hubert”-tyylisestä sidotusta klavikordista. Siinä on neljä ja puoli oktaavia ja se on rakennettu A 415 vireeseen.

Klavikordin historia vie kauas 1500-luvulle, mutta niin myös duon toinenkin soitin.

– Modernin kitaran sijaan soitan tässä kokoonpanossa vuonna 1838 valmistunutta italialaisen Louis Panormon rakentamaa romanttista kitaraa. Se on oivallinen kumppani klavikordille intiimien sävyjen ja herkän äänentuottonsa vuoksi, toteaa Janne Malinen.

Kitaralla & klavikordilla 24.11.

Päivi Vesalaisen verkkosivut

Janne Malisen verkkosivut

teksti: Raija Kaljunen
kuva: Ville Paul Paasimaa (Päivi Vesalaisen kuva), Mika Kirsi (Janne Malisen kuva)

Takaisin edelliselle sivulle