fbpx

Konserttisali on sykkinyt 20 vuotta oman talon sydämenä

Helsingin Konservatorio muutti Fredrikinkadulta Ruoholahteen kanavan rannalle omaan uuteen taloon syksyllä 1999. Juhlakonsertissa 15. marraskuuta klo 18 talon sydän eli 515-paikkainen konserttisali täyttyy musiikista ja muistoista matkan varrelta.

– Halusimme konsertissa kertoa tämän talon tarinan: mistä olemme lähteneet, missä ollaan nyt ja mihin olemme matkalla. Alusta alkaen oli selvää, että juhlakonsertissa pitää näkyä kaikki talon toiminta-alueet tavalla tai toisella. Musiikkiteatteri ja oopperat ovat tiivis osa talon historiaa, joten halusimme tuoda perinteisestä konsertista poiketen myös ohjauksellista dramaturgiaa tähän juhlakonserttiin. Annetaan näyttämöllisyyden valua konsertinkin puolelle, kuvailee tuottaja Jaakko Haapaniemi.

Konservatorio Ruoholahdessa 20 vuotta -konsertissa esiintyvät mm. Helsinki Concordia -orkesteri Petri Sakarin johdolla ja Audite-kuoro Jani Sivénin johdolla. Luvassa on myös kamarimusiikkia, liediä, oopperaa ja pianonviritystä. Konsertin juontavat konservatorion klarinetinsoiton opettaja Okko Kivikataja ja laulunopettaja Mika Nikander. Konserttiin on vapaa pääsy.

Konsertin sisältöä suunnitelleessa työryhmässä olivat Mart Ernesaks, Jaakko Haapaniemi, Okko Kivikataja, Ilona Lamberg ja Heikki Pellinen sekä ohjaaja Ville Saukkonen, joka vastaa konsertin dramaturgiasta.

Turvaliivejä ja pianonviritystä

Oma uusi konserttisali oli merkittävin muutos, kun konservatorio muutti syksyllä 1999 Fredrikinkadulta Ruoholahteen vasta valmistuneeseen omaan taloon.

– Salimme on tunnetusti akustisesti erinomainen. Tässä juhlakonsertissa katsomme, mihin kaikkeen se taipuu, kun käytämme sitä ripauksen monipuolisemmin kuin tavallisesti ja mukana on myös dramaturgiaa. Ehkäpä jotain voi päätellä siitä, että konserttia varten on tilattu 37 turvaliiviä ja 37 kypärää, luvassa on Bachia parvelta ja pianonvirittäjäkoulutuskin on osa ohjelmaa. Ei tästä teatteriesitystä ole tulossa, muttei ihan tavallistakaan konserttia, toteaa tuottaja Jaakko Haapaniemi.

Kuvia konservatoriotalon rakentamisen ajalta

Juontajien muisteluksia 20 vuoden takaa

Juhlakonsertin juontajilla Okko Kivikatajalla ja Mika Nikanderilla on molemmilla omakohtaisia muistoja Fredrikinkadulta.

Okko Kivikataja

– Aloitin ammattiopiskelijana ensimmäisen vuosikurssin ammattikorkeakouluopiskelijana vanhalla konsalla Fredrikinkadulla. Olimme siis ensimmäiset opiskelijat tuossa uudessa järjestelmässä. Opinnot pohjasivat vielä osittain vanhaan konservatorion opetussuunnitelmaan, mutta tietysti uudenlaistakin oli, kertoo Okko Kivikataja.

– Tulin Helsingin Konservatorioon musiikkiopistoon Fredrikinkadulle pianonsoiton opiskelijana 1986. Opettajani oli ensin vuoden verran Anita Talvio, joka oli myös konservatorion apulaisrehtori. Tämän legendaarisen viipurilaisen pianoladyn tunneilta muistan erityisesti Bachin f-mollikonserton ja tarkkaan analysoidut Haydnin pianosonaatit. Anitan jäädessä eläkkeelle sain opettajakseni Anitan suosituksella Violeta Petrovan, joka oli juuri tullut Bulgariasta Suomeen. Temperamentikkaan Violetan johdolla soitin II-kurssiin saakka vuoteen 1991. 1992 pääaineeksi vaihtui laulu ja opettajaksi dramaattinen mezzosopraano Raija Varis. Marja Eskolan oopperaluokka imaisi myös lähes heti pyörteisiinsä, eikä paluuta enää ollut! Laulupedagogilinjalla opiskelin 1994–97, kertoo Mika Nikander.

Avajaiskonsertissa ja ensimmäisessä oopperatuotannossa

Muutto Fredalta Ruoholahteen osui Okko Kivikatajan opiskeluvuosiin.

– Uusi talo Ruoholahdessa oli ja on edelleen komea ilmestys. Verrattuna Fredan tiloihin, jotka tietysti olivat omalla tavallaan hyvin sympaattiset, oli uusi rakennus uskomaton muutos olosuhteisiin. Avajaiskonsertissa olin mukana soittamassa vielä aika tuoreena musiikin ammattiopiskelija-keltanokkana. Beethovenin 9. sinfonia kajahti komeasti uudessa salissa!

Mika Nikander

Mika Nikander opiskeli muuttosyksynä 1999 jo Sibelius-Akatemiassa ja Wienissä.

– Olin kuitenkin vierailemassa Jevgeni Oneginin nimiroolissa ensimmäisessä oopperatuotannossa, joka tehtiin uuden talon konserttisaliin. Sali tuntui suurelta, viileältä, tyylikkäältä ja soi kovaa. Muistan nauttineeni suuresti saadessani laulaa täyden orkesterin kanssa suurta pääroolia. Olin opiskellut roolin Wienissä venäjäksi, konsalla se tehtiin sitten suomeksi. Tuo tehtävä toi myös ensimmäisen kiinnityksen Kansallisoopperaan, kun talon silloinen taiteellinen johtaja Heljä Angervo kävi katsomassa esityksemme Ruoholahdessa.

Millä mielellä valmistaudutte juhlakonsertin juontajan tehtävään?

– Juhlakonsertti on tärkeä tapahtuma ja muistuttaa kaikkia siitä, miten suuri muutos uusi talo oli ja miten paljon tällaiset rakenteet ja seinät myös mahdollistavat opiskelua ja työntekoa. Juontamista odotan mielenkiinnolla. Toki jonkin verran orkestereita johtaneena olen konserttien yhteydessä tottunut puhumaan, mutta nyt on ensimmäinen kerta, kun konsertissa on vain tarkoitus puhua ilman omaa musisointia! hymyilee Okko Kivikataja.

– Juhlakonsertin juonto on mukava tehtävä opetus- ja esiintymiskiireiden keskellä. Mukava, että minua pyydettiin! Ja hauskaa tietenkin on myös se, että konsertissa esiintyy myös oppilaitani, sanoo Mika Nikander.

Konservatorio Ruoholahdessa 20 vuotta -konsertti 15.11.

Lue lisää konservatoriotalon rakentamisesta ja historiasta

teksti: Raija Kaljunen
konservatoriotalon kuvat: Helsingin Konservatorion arkisto
Okko Kivikatajan kuva: Okko Kivikatajan kuva-arkisto
Mika Nikanderin kuva: Tomi Wahlroos
Juhlakonsertin tunnus: Castanja Marketing Services

Takaisin edelliselle sivulle