fbpx

Konservatorion piano-oppilaat kantaesittävät Joonas Pohjosen uuden Hyönteiset-kokoelman

Helsingin Konservatoriolla kuullaan 21. marraskuuta kantaesityksenä uutta suomalaista pianomusiikkia, joka on sävelletty kouluikäisille piano-oppilaille. Konservatorion nuoret pianistit esittävät silloin ensimmäistä kertaa Joonas Pohjosen Hyönteiset-kokoelman, joka sisältää 11 pientä kappaletta pianolle. Teos kuullaan Pianistit lavalla -konsertissa 21. marraskuuta klo 18. Konservatoriolaiset esittävät sen myös seuraavana iltana konserttisalissa osana Valtakunnallista Nuorten Chopin -tapahtumaa.

– Olen ollut aina kiinnostunut pianonsoiton lisäksi myös luonnontieteistä, ja tässä kokoelmassa nämä mielenkiinnon kohteeni yhdistyvät. Elävän luonnon valtava monimuotoisuus ilmenee erityisesti juuri hyönteisissä, ja monet niistä herättivät minussa vahvoja musiikillisia mielikuvia, kertoo Joonas Pohjonen. Uuden kokoelman kappaleilla on myös pedagoginen tarkoitus.

– Kaikissa kappaleissa on taustalla jokin pianistinen idea, esimerkiksi Mittarimato-osassa soittajan kädet etenevät koskettimilla vuorotellen venyttämällä sormia ja tuomalla ne takaisin yhteen. Ne ovat siis eräänlaisia etydejä, mutta samalla myös karaktäärikappaleita, joiden tarkoitus on ruokkia oppilaan mielikuvitusta ja ilmaisutaitoa. Jokaiseen osaan liittyy myös kuva ja pieni esittelyteksti kyseisestä hyönteisestä, jotka voivat osaltaan auttaa kappaleen tulkinnassa, Pohjonen kertoo.

Esittäjät saavat luoda oman tulkintansa kappaleista

Joonas Pohjonen on ohjannut tänä syksynä nuoria pianisteja kursseillaan ennen kantaesitystä.

– Konservatorion nuoret pianistit ja heidän opettajansa ovat tehneet erinomaista työtä kantaesitykseen valmistautumisessa, joten odotan sitä suurella innolla. Olen kertonut kurssilla niistä mielikuvista, joista kappaleet ovat syntyneet, ja miten ne voisivat heijastua tulkinnassa. Havainnollistin näitä ajatuksia paljon myös soittamalla. On kuitenkin tärkeää, että esittäjät saavat silti luoda oman tulkintansa kappaleista, eikä niitä välttämättä tarvitse soittaa juuri siten kuin itse olen ajatellut, sanoo Pohjonen. Hän aloitti pianonsoitonopettajan uransa 1990-lopulla sijaisena Helsingin Konservatoriossa. Nykyisin hän työskentelee lehtorina Metropolia Ammattikorkeakoulussa.

– Kantaesitys oli luontevaa antaa konservatorion oppilaiden soitettavaksi, koska nyt syksyn toimimme vielä samassa rakennuksessa, taustoittaa Pohjonen. Hyönteiset-kokoelman nuotti on tulossa lähiaikoina core.musicfinland.fi-sivuille.

Entä mikä on säveltäjän oma lempihyönteinen?

– Kokoelmassa esiintyvien ötököiden lisäksi lempihyönteisiini lukeutuvat esimerkiksi viehättävät sinisiipiperhoset ja mitä mielikuvituksellisemman muotoiset kummitussirkat. Inhokkilistani kärjessä taitaa olla hirvikärpänen, paljastaa Joonas Pohjonen.

Pianistien konsertti 21.11.

teksti: Raija Kaljunen
kuvat: Naoko Shibayama-Aarnio

Takaisin edelliselle sivulle