Konservatorion ammattilaiset tuovat kuoron kouluun Jätkäsaaressa

 

Jätkäsaaren uuden peruskoulun kaikki 1.- ja 2.-luokkalaiset pääsevät maksutta ja ilman pääsykokeita kokeilemaan kuorolaulua koulun omassa kuorossa. Kuoroa johtavat Helsingin Konservatorion ammattipedagogit, lasten ja nuorten kuorojen johtaja Anna Nora ja musiikkileikkikoulun opettaja Liisa Rauhala. Jätkäsaaren koulun kuoro on jatkoa Ruoholahden ala-asteen koulun kuorolle, joka perustettiin vuosi sitten. Konservatorion ja sen kahden lähikoulun yhteinen Kuoro kouluun -hanke sai tänä syksynä jatkorahoituksen kevääseen 2018 asti Opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

– Haluamme, että mahdollisimman moni lapsi saisi rohkeutta ilmaista itseään laulamalla ja saisi mahdollisuuden kokeilla tällaista uutta, iloa tuovaa harrastusta. Valitsemme pikkukoululaisten laulettavaksi mielikuvitusta kutkuttavaa, laadukasta ja sävykästä lastenmusiikkia, kertoo Anna Nora. Ammattilaisena hän tietää, että kuorolaulu luo lisäksi yhteisöllisyyttä ja tutustuttaa kavereihin. Koulu puolestaan saa uudenlaista ohjelmistoa juhliinsa.

– Tässä tarjotaan kaikille koululaisille maksuton harrastus. Kuoroharjoitukset ovat koulupäivän jälkeen koululla, joten vanhempien ei tarvitse kuljettaa lapsia mihinkään, Anna Nora toteaa.

Uusia ja vanhoja lastenmusiikin klassikoita

Kuoro kouluun -hanke tuo taiteen perusopetuksen pedagogisen osaamisen ja musiikkikasvattajien asiantuntemuksen lähikoulun käyttöön. Kuorolaiset saavat monipuolista laulu- ja äänenkäyttöopetusta ja kehittävät laulutaitoaan esimerkiksi äänileikkien avulla. Kuorot harjoittelevat yksiäänisesti, kaksiäänisiä lauluja kokeillaan hiukan.

Anna Nora kertoo, että hän haluaa valita laulettavaksi uutta, hyvää lastenmusiikkia, jotta voisi syntyä uusia klassikoita.
– Yksi koulukuorojen suursuosikki on ollut esimerkiksi Marjatta Meritähden säveltämä ja Jukka Itkosen sanoittama Kahvi kiehuu. Siinä on humoristinen teksti, se on helposti laulettava ja taiteellisesti ehjä teos. Kaisa Nuoliojan K-kaupan kummitusyö alkaa puolestaan hauskasti rap-osuudella, joka vaihtuu lähes huomaamatta lauluksi, kertoo Anna Nora. Vanhoja klassikoita on mukana ohjelmistossa myös ja esimerkiksi Ruoholahden ala-asteella joulukonsertissa soi vuosi sitten Kilisee, kilisee kulkunen.

Hyräilyleikki, äänenavaus ja esiintyminen kivoja

Jätkäsaaren peruskoulun kuoro sai nimekseen Soivat aallokot. Kuorolaiset Bea, Henna ja Mikaela tykkäävät eniten hyräilyleikistä. Siinä joku hyräilee kappaleen ja muut arvaavat, mikä laulu on kyseessä.

– Se on hauskaa, kun saa itse keksiä laulun ja saa päättää, kuka saa arvata, tokaluokkalaiset Bea ja Mikaela ja ekaluokkalainen Henna kertovat. Hauskoina asioina he mainitsevat myös äänenavauksen ja esiintymiset. Vaikeita asioita kysyttäessä tytöt mainitsevat rauhoittumisen, mutta muuta hankalaa ei tule mieleen edes pienen tuumauksen jälkeen.

Vanhemmat ja koulut tyytyväisiä

RuoholahdenkoulunkuoroRuoholahden ala-asteella koulun kuoro on yksi tapa tukea sellaisia lapsia, joille suomi ei ole äidinkieli. Toiminnallinen musiikinopiskelu ja yhdessä laulaminen tukee kielellistä kehitystä myös suomea äidinkielenään puhuvilla lapsilla.
– Kuoron vahvin anti on ollut 1.–2.-luokkalaisille, jotka ovat olleet innoissaan mukana. He ovat näppärästi käyneet kuoroharjoituksissa iltapäiväkerhosta käsin. On ollut tärkeää, että lapset pääsevät esiintymään koulun juhlissa. Anna on ollut positiivinen ja aktiivinen kuoronjohtaja, kehuu luokanopettaja Katriina Kamu Ruoholahden ala-asteelta.

Anna Nora on saanut hyvää palautetta koulun kuoroista sekä Ruoholahden että Jätkäsaaren kouluista.
– Vanhemmat ovat olleet onnellisia ja kiitollisia, että lapset pääsevät mukaan tällaiseen musiikkiharrastukseen. Kuorolauluhan on maailman halvin ohjattu harrastus, jossa ei tarvita mitään varusteita! Olisi hienoa, jos tällaista harrastustoimintaa voitaisiin jatkossakin tarjota kouluissa. Kyse on kuitenkin varsin pienistä kuoronjohtaja- ja nuottimateriaalikustannuksista, joiden avulla iso joukko lapsia pääsee kokemaan yhdessä laulamisen iloa, sanoo Anna Nora.

 

teksti: Raija Kaljunen
kuvat: Raija Kaljunen, Katriina Kamu (pystykuva Ruoholahden ala-asteen koulusta)

Takaisin edelliselle sivulle