fbpx

Lied kuuluu myös lapsille

Esiintyjiä Lasten ja nuorten lied -konsertissa keväällä 2022

Esiintyjiä Lasten ja nuorten lied -konsertissa keväällä 2022

Lied – tuo elinvoimainen klassisen musiikin taidemuoto – näkyy ja kuuluu Helsingin Konservatoriossa vahvasti. Konservatoriossa opiskelee monen ikäisiä laulajia ja pianisteja, pienistä lapsista aina musiikkialan perustutkintoa suorittaviin ammattiopiskelijoihin.

Helsingin Konservatoriossa toimii myös Lasten ja nuorten lied -ryhmä, jossa 7-15-vuotiaat pianistit ja laulajat opiskelevat liediä. Ryhmän opettajina toimivat Ilona Jokinen-Sipilä ja Marjukka Eskelinen. Ryhmä on toiminut Helsingin Konservatoriossa syksystä 2019 alkaen.

”Joukkomme on kasvanut koko ajan, nyt tuli Helsingin Konservatoriossa kolmas vuosi täyteen Nuorta liediä”, kertoo Ilona Jokinen-Sipilä. ”Meillä on ollut hieno ryhmähenki ja todella ihanat ja aiheeseen sitoutuneet ryhmäläiset! Ollaan tehty valtava määrä ohjelmistoa taas tämänkin vuoden aikana, myös usealla eri kielellä. Erityisesti keskitymme musiikin ilmaisuun ja tarinankerrontaan, laulajan ja pianistin yhteistyöhön.”

Mitä on lied?

Vaikka lied on sekä laulua että pianonsoittoa, ryhmässä tehdään muutakin, kuin hiotaan tekniikkaa ja harjoitellaan duo-esiintymistä. Lied on tarinankerrontaa klassisen musiikin keinoin.

Harjoitus lied-tunnilla

Ryhmissä tutustutaan liedin teksteihin ja opetellaan tulkitsemaan niitä. Kappaleet esitetään parityönä, mutta niiden tuottamista mielikuvista keskustellaan koko ryhmän kesken. Ryhmäläiset kuuntelevat tallenteita liedin huippu-ammattilaisten esityksistä ja keskustelevat niistä. Tietysti myös konsertoidaan, ja harjoitellaan konserttiohjelmistoa.

Miten ryhmään pääsee?

Lasten ja nuorten lied on Helsingin Konservatoriossa osa musiikin laajan oppimäärän opintoihin sisältyvää yhteismusisointia. Ryhmäläiset opiskelevat joko musiikin perus- tai syventäviä opintoja (musiikkiopisto), tai konservatoriossa vuodesta 2014 toimineessa Nuorten laulukoulussa.

”Mukaan mahtuu kaiken ikäisiä, eskarilaisista ylöspäin” Ilona Jokinen kertoo. ”Pianistimme ovat pääosin pääainepianisteja, mutta laulajissa on myös muiden instrumenttien edustajia, esim. viulisteja, jotka tulevat lasten liediin laulamaan. Tänä syksynä toimii kolme ryhmää, kaikki torstai-iltaisin. Tähän saakka meillä ollut kaksi ryhmää: ala-aste- ja yläasteikäiset.

Yleensä siinä 16-17-vuotiaina oppilaat siirtyvät konservatoriossa jo Heikin (lied-opetuksen virtuoosi Heikki Pellinen) lied-tunneille, jos innostus kantaa”.

Ensimmäinen konsertti järjestetään lauantaina 19.11. Klo 12.00. ”Tuo viikonloppu on jo muodostunut perinteeksi, sillä silloin on Lapsen oikeuksien päivä” muistuttaa Ilona Jokinen. ”Tänä vuonna se tosin osuu sunnuntaille, mutta konsertti on lauantaina. Jokaisella lapsella on oikeus myös liediin!”

Lasten Lied

Helsinki Lied -kilpailu järjestettiin viimeksi syksyllä 2021. Seuraava järjestetään vuonna 2024.

Pianisti ja pianonopettaja Marjukka Eskelinen on luonut Lasten lied -konseptin. Hän on julkaissut yhdessä Saara-Maija Strandmanin kanssa myös kaksi nuottikirjallista pienille laulajille ja pianisteille sopivia lied-kappaleita. Näistä kirjoista uudempi, Lasten lied 2, on ilmestynyt vuonna 2020.

 

Vuodesta 2015 asti Helsingin konservatorion Säätiö on järjestänyt myös Suomen ainoaa lied-pareille tarkoitettua kilpailua, Helsinki Liediä.

Takaisin edelliselle sivulle