Maaliskuu on elävän kulttuuriperinnön Lied-kuu

Helsingin Konservatorio on mukana kolmella konsertilla Suomen Lied-akatemian valtakunnallisessa Lied-kuu -festivaalissa. Konservatorion Lied-kuu -konserteissa kuullaan Hanna-Leena Haapamäen, Tehi Sulonen-Georgin ja Heikki Pellisen oppilaita ja opiskelijoita. Lied on tänä vuonna erityisen ajankohtainen, sillä lokakuussa Helsingin Konservatorio järjestää toista kertaa valtakunnallisen Helsinki Lied -kilpailun.

 

Hanna-Leena Haapamäelle liedin tekemisessä ja opettamisessa mielenkiintoisinta ja samalla haastavinta on etsiä ja löytää loputon värien ja sävyjen kirjo, jonka runo ja musiikki yhdessä luovat.

– Runon sisältöä sekä musiikin liikkeitä voi tutkia loputtomasti. Lied on parhaimmillaan hetkessä elävää, jatkuvaa vuoropuhelua pianon ja lauluäänen kesken. Yhteispeli vaatii keskinäistä luottamusta ja kykyä heittäytyä kokeilemaan sävymaailman vivahteita. Runot antavat mahdollisuuden käyttää lauluääntä hyvin monipuolisesti. Toki säveltäjillä on omat tyylipiirteensä, mutta jokainen muusikko värittää säveltäjän ja runoilijan tekstuuria omalla instrumentillaan. Tämä on mielestäni hyvin kiehtovaa, sanoo Haapamäki.

14.3. Laulun siivin -konsertti

 

Tehi Sulonen-Georgi lähtee liedin opetuksessa tekstistä ja kielestä.

– Ensin pitäisi olla tekstistä käännös, ja sitä katsotaan ensin oppilaan kanssa yhdessä. Sen jälkeen aletaan työstämään teosta mahdollisimman autenttisen kuuloiseksi, avaa Sulonen-Georgi liedin opiskelun lähtökohtia.

16.3. Laulajien ilta -konsertti

 

 

 

Heikki Pelliselle lied on ihmisen puhetta yli sukupolvien: kulttuuriperintöä, jossa runous tulee eläväksi osaksi tätä päivää.

– Liedin kautta voimme päästä käsiksi menneiden aikojen ihmisten ajatteluun ja herättää se uudelleen henkiin. Aihepiireissä toistuvat usein myös sellaiset historian tapahtumat, mytologiat ja tarut, jotka muuten voisivat jäädä tuntemattomiksi nykyihmisille. Näin pidämme hengissä myös omaa suomalaista kulttuuriperintöämme – ei sitä kukaan muukaan tee, toteaa Pellinen.

19.3. Liederkreisit op. 2 -konsertti

 

 

Takaisin edelliselle sivulle