Mackenzie Melemed konsertoi ja pitää mestarikurssin Helsingin Konservatoriossa

Vuoden 2017 Kansainvälisen Maj Lind -pianokilpailun voittaja Mackenzie Melemed saapuu konsertoimaan Helsingin Konservatorioon perjantaina 5. lokakuuta. Hän soittaa konserttisalissa klo 19 Bachin, Beethovenin, Chopinin, Schumannin, Sibeliuksen ja Dormanin musiikkia. Konsertin järjestää Helsingin Konservatorio yhteistyössä Suomen Chopin-yhdistyksen kanssa.

Mackenzie Melemed kertoo, että hän on hyvin huolellinen valitessaan ohjelmistoa konsertteihinsa.

– Pohdin tarkkaan, syntyykö minulle joku erityinen suhde teokseen, kun kuulen sen ensi kertaa. Joskus niin käy välittömästi. Konservatorion konserttiin olen valinnut teoksia, jotka puhuttelevat minua vahvasti – teoksia, jotka haluan jakaa yleisöni kanssa!

Mackenzie kertoo nauttivansa konserttipianistin työstä.

– Tykkään matkustaa tuttuihin ja uusiin paikkoihin. Saan matkoilta paljon inspiraatiota esiintymisiini.

”A little bit of everything”

Mackenzie Melemed soittaa konsertissaan myös yhden Avner Dormanin (s. 1975) teoksen. Dorman on kotoisin Israelista ja asuu Yhdysvalloissa.

– Tutustuin hänen musiikkiinsa eräässä pianokilpailussa vuonna 2012. Hänen kaksiosainen sonaattinsa perustuu israelilaiseen kansanmusiikkiin. Sonaatin toisessa osassa on mukana elementtejä jazz-improvisoinnista ja Messiaen-tyyppisiä kuvioita. Kappale on aivan mahtava!

Konsertissa kuullaan myös harvemmin esitetty Beethovenin Pianosonaatti F-duuri op. 54.

– Sonaatti sijoittuu Waldstein- ja Appassionata-sonaattien väliin. Se ansaitsee tulla soitetuksi, toteaa Melemed tästä hänen mielestään turhaan väheksytystä teoksesta.

Harjoitteluun pitää keskittyä

Mackenzie Melemed pitää konserttipäivänä myös mestarikurssin Helsingin Konservatorion pianonsoiton oppilaille.

– Harjoitteluaika on käytettävä 150-prosenttisesti ainoastaan harjoitteluun. Se helpottaa niin paljon aivojen keskittymistä opiskeltavaan musiikkiin. Opin itsekin paljon nopeammin keskittyessäni vain musiikkiin kuin jos minulla olisi kännykkä vieressäni koko ajan, sanoo Melemed. Hän myöntää, että joskus hänellekin keskittyminen on vaikeaa. Silloin auttavat hyvät harjoittelutaidot.

– Ei saa harjoitella liikaa ja kannattaa asettaa saavutettavissa olevia tavoitteita. Ne voivat joskus olla hyvinkin pieniä, vaikkapa yksi sivu. Saatat hämmästyä, miten paljon voi edistyä lyhyessä ajassa!

Mackenzie Melemedin mestarikurssi on 5.10. klo 15–17 Helsingin Konservatorion kamarimusiikkisalissa. Yleisöllä on tilaisuuteen vapaa pääsy.

Lue lisää Mackenzie Melemedistä hänen verkkosivuiltaan

Tutustu Mackenzie Melemedin konsertin ohjelmaan ja osta liput ennakkoon

teksti: Raija Kaljunen
kuva: Viivi Kohonen

Takaisin edelliselle sivulle