fbpx

Marja Eskolan laulu- ja näyttämöoppilaat esiintyvät opettajansa muistokonsertissa

Marja Eskola, Il campiello. kuva: Eskolan kotiarkisto

Marja Eskola, Il campiello. kuva: Eskolan kotiarkisto

Helsingin Konservatorion pitkäaikaisen laulunopettajan, sopraano Marja Eskolan (1936–2003) muistoksi järjestetään konsertti 5. lokakuuta. Eskola opetti konservatoriossa vuosina 1983–1999. Muistokonsertissa esiintyy hänen laulu- ja näyttämöoppilaitaan konservatorion opetusuran ajalta. Konserttisalin lavalle nousevat mm. Martina Roos, Riikka Hakola, Tomi Metsäketo, Mika Nikander, Laura Leisma, Tuire Grönthal, Pia Rantasaari, Jorma Kulmala, Veli-Pekka Väisänen ja Katriina Kerppola. Konsertin pianisteina ovat Liisa Pimiä ja Ilona Lamberg, jotka tekivät Marja Eskolan kanssa pitkään yhteistyötä konservatorion oopperaluokan korrepetiittoreina. Konsertin on suunnitellut konservatorion laulunopettaja Mika Nikander, joka myös juontaa konsertin Tarja Taurulan kanssa.

– Marja Eskola oli eläytymisvoimainen näyttämötaiteilija, jolle roolityö oli aina näyttelijäntyön ja laulun kokonaisuus. Konsertin kulkua johdattelevat Marjan roolikuvat ja ura, kertoo Mika Nikander.

Marja Eskola, Lucia di Lammermoor. kuva: Taisto Tuomi, Suomen Kansallisoopperan ja -baletin arkisto

Oopperalaulaja, opettaja ja ohjaaja

Marja Eskola opiskeli Sibelius-Akatemiassa Lahja Lingon oppilaana 1953–57 ja debytoi Suomen Kansallisoopperassa vuonna 1957 Yön kuningattaren roolissa. Hän oli uransa aikana kiinnitettynä Suomen Kansallisoopperaan, Wienin Kammeroperiin ja Staatsteater Braunschweigiin. Lisäksi hän vieraili oopperalaulajana ulkomailla ja kotimaassa erilaisissa tuotannoissa.

Marja Eskolan ohjelmistoon kuului useita kymmeniä oopperapääosia, operetti- ja musikaalirooleja. Helsingin Konservatoriossa hän aloitti opettajana vuonna 1983 ja oli laulun yliopettajana 1991–99. Hän ohjasi konservatorion oopperaluokan lisäksi myös Helsingin suomalaisen työväenopiston oopperaluokkaa. Yhteensä Eskola ohjasi uransa aikana yli 30 tuotantoa. Opetustehtäviä Marja Eskolalla oli Helsingin Konservatorion lisäksi Sibelius-Akatemiassa, Tampereen konservatoriossa, Hämeenlinnan ja Kirkkonummen musiikkiopistoissa sekä Bayreuthin oopperajuhlilla.

Marja Eskolan muistokonsertti 5.10.

 

teksti: Raija Kaljunen

Takaisin edelliselle sivulle