fbpx

Olipa kerran piano -konsertti vie aikamatkalle pianon historiaan

Mitä ihmettä? Helsingin Konservatorion kamarimusiikkisalissa esiintyvät 28. helmikuuta Vladimir Horowitz ja Glenn Gould!

– Kyllä, he ovat ehkä illan nimekkäimmät esiintyjät. Miten tämä on mahdollista, se selviää sitten konsertissa, myhäilee pianonvirityksen lehtori Jarkko Peltola salaperäisenä. Hän on valmistellut ammatillisen koulutuksen pianonvirittäjä- ja muusikko-opiskelijoiden kanssa yhteistä konserttia, jossa esitellään pianon historiaa ja teknistä kehitystä ja kuullaan eri aikakausien musiikkia.

– Tämä on elämyksellinen konsertti kaikille, jotka ovat kiinnostuneita akustisista ja mekaanisista kosketinsoittimista, niiden historiasta ja niillä aikanaan sävelletystä ja soitetusta musiikista. Esittelemme soittimen aikakauden viritysjärjestelmää ja -tasoa. Kokonaisuutta täydentävät puvustus ja valaistus, joten pääsemme mahdollisimman lähelle soitinten oman aikakauden olosuhteita, kertoo Jarkko Peltola.

Uruista uusiin innovaatioihin

Olipa kerran piano -konsertissa esiteltävät soittimet ovat urut, klavikordi, cembalo, fortepiano, pianoforte, nykyaikainen flyygeli ja Steinway & Sonsin Spirio, joka Jarkko Peltolan mukaan edustaa yhtä uusimmista innovaatiosta pianon kehityksessä.

– Konsertissa pääsee näkemään ja kuulemaan videolta, miltä alkuperäisen Bartolomeo Cristoforin 1700-luvun alkupuolella rakentaman ns. ensimmäisen pianon rekonstruktio näyttää ja kuulostaa.

Jarkko Peltola kertoo, että vuonna 1988 Tukholmassa järjestettiin pianon akustiikkaa käsittelevä seminaari. Se päättyi From harpsichord to concert grand -konserttiin, josta Peltola kuuli nuorena pianonvirittäjäopiskelijana.

– Idea syntyi tuosta konsertista ja on nyt jalostunut pidemmälle: Olipa kerran piano -konsertissa soittimia on enemmän, ja esityksessä kerrotaan myös viritysasioista. Opiskelijat innostuivat ideasta, ja olemme kehittäneet toteutusta koko ajan hyvässä yhteistyössä, kertoo Peltola.

Pianistin ja pianonvirittäjän yhteistyö tärkeää

– Tämä on muusikko- ja pianonvirittäjäopiskelijoiden ensimmäinen yhteinen projekti, jonka kautta avaamme uudenlaista yhteistyötä virittäjien ja pianistien kesken. On tärkeää, että pianisti ymmärtää myös virittämistä ja toisaalta myös virittäjän pitää ymmärtää muusikon tarpeita, toteaa Jarkko Peltola.

Konsertin juontavat pianonvirittäjäopiskelijat Elisa Vikki ja Markus Dunder. He kertovat, miksi kukin soitin on kehittynyt juuri sellaiseksi kuin se on ja esittelevät kansantajuisesti jokaisen soittimen teknisen toiminnan.

Konservatorion muusikko-opiskelijoista esiintymässä ovat Niilo Ruotsala, Liisa Smolander ja Harriet Tulokas. Lisäksi lavalla nähdään vierailevina esiintyjinä klavikordisti Päivi Vesalainen ja fortepianon pääaineopiskelija Eléonore Luciani Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta.

Olipa kerran piano 28.2.

teksti: Raija Kaljunen
kuva: Olipa kerran piano -projektiryhmä

 

Takaisin edelliselle sivulle