fbpx

Orkesterien konsertissa mukana 19-vuotiaan Shenran Wangin teos Three Waltzes

Visollo-orkesteri soittaa Orkesterien konsertissa 17.4. Helsingin Konservatorion oman oppilaan, Shenran Wangin sävellyksen Three Waltzes. 19-vuotias Shenran opiskelee pianonsoittoa Liisa Malmivaaran johdolla ja aloitti viime syksynä tietotekniikan opinnot Aalto-yliopistossa. Visollo-orkesterin lisäksi Orkesterien konsertissa esiintyvät myös Valmennusorkesteri Valonsäde ja Lastenorkesteri Elohopea.

Shenran Wang kertoo, että kolmeosainen Three Waltzes -teos sai alkunsa keväällä 2016, kun hän opiskeli Turussa Puolalanmäen musiikkilukiossa.

– Halusin säveltää nimenomaan valssin. Ensimmäisen osan idea syntyi pianon äärellä improvisoiden. Kun olin löytänyt teeman, inspiraatio vei mukanaan. Kesän aikana työstin 2. ja 3. osaa ja syksyllä ehdotin teostani koulun Concentus Aboensis -orkesterin johtajalle. Orkesteri kantaesitti sen keväällä 2017, kertaa Shenran teoksensa syntyhistoriaa. Vaikeinta hänestä oli keksiä teokselle nimi.

– Siihen meni varmaan yhtä kauan kuin säveltämiseen! Musiikki on viime kädessä olennaisempaa kuin nimi ja päädyin lopulta varsin yksiselitteiseen nimeen, muistelee Shenran sävellystyön viimeistä vaihetta.

Säveltäjä ehdotti itse teosta Visollo-orkesterille

Three Waltzes on sävelletty sinfoniaorkesterin kokoonpanolle. Alkuperäisen teoksen vaskipuhaltimet korvaavat Visollo-orkesterissa saksofonit. Visollon konserttiin teos päätyi Shenranin oman aktiivisuuden ansiosta.

– Näin somessa syksyllä jutun, että Visollo esittää Joonas Pesosen Myrsky-teoksen. Ajattelin, että ahaa, olisikohan Visollolla kiinnostusta esittää minunkin sävellykseni. Otin sitten alkuvuodesta yhteyttä Tapio Tuovilaan ja tarjosin kappaletta Visollolle, ja sitten kaikki etenikin nopeasti.

Haastattelupäivänä konserttiin on vielä noin kuukausi. Orkesterin palautetta teoksesta hän ei ole vielä kuullut, mutta Turussa orkesterilaiset olivat pitäneet teoksesta paljon.

Teoksia pianolle ja orkesterille

Shenran Wang on soittanut pianoa lapsesta alkaen. Ensimmäiset teoksensa hän sävelsi ollessaan 8.-luokkalainen.

– Tuli vain halu tehdä itse pianokappaleita, kun en löytänyt yhdessä vaiheessa itselleni sopivaa soitettavaa. Sävelsin aluksi ihan korvakuulolta, mutta lukiovuosina opiskelin myös sävellystä sekä Puolalanmäen lukiossa että Turun konservatoriossa. Olen säveltänyt pääosin pianomusiikkia, mutta pari teosta myös orkesterille, kertoo Shenran. Hänellä on työn alla tällä hetkellä yksi piano- ja yksi orkesteriteos.

Lempimusiikkia Rahmaninov, Dvořák ja Borodin

Tällä hetkellä Shenran Wangin lempimusiikkia ovat pianomusiikin puolella Rahmaninov ja orkesterimusiikin säveltäjistä Dvořák ja Borodin.

– Rahmaninovissa on uskomattoman kauniita melodioita ja tuotanto on ihailtavan monipuolista. Pidän slaavilaisesta musiikista erittäin paljon, mutta Dvořákin ja Borodinin sävellykset ovat erityisen viehättäviä, kertoo Shenran. Omaa musiikkiaan hän luonnehtii pyydettäessä näin:

– Se on varsin melodiapainotteista ja tonaalista. Three Waltzes -teoksen nimi kertoo rakenteen, mutta muuten sitä on vähän vaikea kuvailla. Mieluummin antaisin kuulijoiden tehdä oman tulkintansa sävellyksestä. Toivon mukaan se on elämys!

Orkesterien konsertti 17.4.

teksti ja kuvat: Raija Kaljunen

Takaisin edelliselle sivulle