fbpx

Päivi Vesalainen ja Eero Saunamäki soittavat 26.1. uutta ja vanhaa cembalo- ja nokkahuilumusiikkia

Nokkahuilun ja cembalon juuret ovat ns. vanhassa musiikissa, mutta Päivi Vesalainen ja Eero Saunamäki soittavat niillä Helsingin Konservatorion opettajasarjan konsertissaan 26.1. myös uudempaa musiikkia.

– Konserttimme koostuu italialaisesta barokkimusiikista sekä 1900-luvun jälkipuoliskolla sävelletystä musiikista. Halusimme tuoda nämä kaksi aikakautta yhteen, sillä vaikka sävellysten välissä on kulunut aikaa pari sataa vuotta, ovat ne kaikki täynnä yllätyksiä, kertoo Päivi Vesalainen. Konsertin nimeksi valittu Echo’s Lament -teos on ruotsalaisen F. Österlingin v. 2011 säveltämä teos. Vesalainen ja Saunamäki ovat valinneet konserttiinsa teoksia myös mm. P. Castruccilta, G.B. Fontanalta, A. Berardilta, I. Yunilta ja N. Hakimilta.

– Italialainen musiikki soljuu vapaasti, aivan kuin soittajat improvisoisivat kaiken, mikä osittain onkin totta. Barokin ajan sonaatit antavat paljon tilaa melodioiden koristeluun ja muunteluun sekä melodiainstrumentin soittajalla sekä basso continuon soittajalla eli cembalistilla. Nautimme molemmat suuresti improvisoinnista ja erilaisten karaktäärien etsimisestä, Päivi Vesalainen ja Eero Saunamäki kertovat.

Uusia elämyksiä ja yllättäviä käänteitä

Päivi Vesalainen ja Eero Saunamäki ovat esiintyneet duona noin kolmen vuoden ajan erilaisilla ohjelmistoilla. Tilanteen ja ohjelmiston mukaan myös muitakin muusikoita on liittynyt yhtyeeseen.

– Valitsemme konsertteihimme vain musiikkia, josta kumpikin duon jäsen pitää. Koska kummallakin on vanhan musiikin koulutuksen lisäksi tutkinnot myös moderneissa instrumenteissa — Eerolla saksofonissa ja Päivillä pianossa — meille on erityisen luontevaa soittaa musiikkia kaikilta aikakausilta. Konsertin uudemmat, 1900-luvun jälkipuoliskon sävellykset ovat kaikki melodisia, mutta yllättävät kuulijan jatkuvasti erikoisilla käänteillään. Konserttiin sisältyy myös rentouttavia ja sfääreihin kurkottavia hetkiä, kertovat Vesalainen ja Saunamäki.

Echo’s Lament -konsertillaan taiteilijat haluavat tuoda kuulijoille uusia elämyksiä ja innostaa cembalo- ja nokkahuilumusiikin pariin.

– Olemme onnistuneet tehtävässämme, jos yleisön ymmärrys cembalosta ja nokkahuilusta laajenee konsertin myötä!

 

Päivi Vesalaisen verkkosivut

Eero Saunamäen verkkosivut

Lisätietoja konsertista ja lipunmyynnistä

teksti: Raija Kaljunen
kuva: Jonte Knif

 

Takaisin edelliselle sivulle