Pianot vireeseen opiskelijatöinä

Helsingin Konservatorion pianonvirittäjäopiskelijat ovat avanneet loppukevääksi harjoitusyrityksen, jonka kautta he tarjoavat edullista pianonviritystä Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa. Pianon virittäminen ja tarvittaessa viritystason korjaus opiskelijatyönä maksaa 80 euroa.

– Nyt kannattaa virityttää oman pianon lisäksi vaikkapa koulun, seurakunnan tai järjestön piano, vinkkaa pianonvirityksen lehtori Jarkko Peltola. Työhön on varattu kolme tuntia ja jos aikaa jää, opiskelijat tekevät pianolle myös tarpeen mukaan pieniä huolto- ja korjaustöitä. Virityksiä tehdään maanantaista torstaihin klo 9.00–15.00. Pianonvirittäjän voi tilata numerosta 040 253 9460 ma–pe klo 9.00–15.00. Harjoitusyrityksen toiminta päättyy 31. toukokuuta.

Pienyrittäjän työ tutuksi harjoitusyrityksessä

Harjoitusyrityksessä työskentelee yhdeksän opiskelijaa, jotka ovat valmistumassa pianonvirityksen osaamisalalta. Helsingin Konservatorio on Suomen ainoa oppilaitos, jossa voi opiskella pianonvirittäjäksi. Harjoitusyrityksessä opiskellaan pienyrittäjän työtä käytännössä.

– Jokainen opiskelija on viikon kerrallaan yrityksen toimitusjohtaja, joka hoitaa puhelimitse tilausten vastaanoton ja niiden jakamisen muille opiskelijoille. Virityksen tehnyt opiskelija tekee viritystyön jälkeen laskun ja kuitin. Lisäksi harjoitellaan yksinkertaisen kirjanpidon pitämistä ja ajopäiväkirjan täyttämistä, kertoo Jarkko Peltola. Varsinaiset laskut asiakkaille lähetetään opiskelijoiden toimittamien tietojen pohjalta Helsingin Konservatorion hallinnosta.

Asiakaskäyntien harjoittelusta hyötyä

Opiskelija Anton Kilpi odottaa saavansa harjoitusyrityksen työkeikoista hyvää harjoitusta asiakaskäynneistä, vaikka hän jo jonkin verran niitä on tehnytkin.

– On hyvä, kun tässä harjoitellaan nyt täyttämään ajopäiväkirjaa ja tekemään kirjanpitoa. Silloin näkee käytännössä, pystynkö itse tekemään ne vai otanko kirjanpitäjän omaan yritykseeni. Harjoitusyrityksen asiakaskäynneiltä voi onneksi myös soittaa opettajalle, jos tulee kysyttävää, pohtii Kilpi.

Viestintää ja markkinointia työelämälähtöisesti

Opiskelijat ovat myös perehtyneet yrityksen viestinnän ja markkinoinnin suunnitteluun konservatorion viestintäasiantuntija Raija Kaljusen kanssa.

– Kävimme läpi harjoitusyrityksen avulla viestinnän keskeisiä periaatteita työelämälähtöisesti. Tavoitteena on, että opiskelijat saavat muutamia käytännön työkaluja tulevaisuutta varten ja perustietoa siitä, miten oman yrityksen viestintää kannattaa suunnitella ja toteuttaa, kertoo Raija Kaljunen.

Jarkko Peltola muistuttaa, että pianonvirittäjän ammatin opiskelu jatkuu koko elämän, vaikka opinnot ammatillisessa koulutuksessa päättyvät.

– Nyt tämä porukka on saanut hyvät valmiudet harjoittaa pianonvirittäjän ammattia. Ajokortti on kohta kädessä ja nyt saa lähteä yksin ajamaan, vertaa Peltola.

 

teksti: Raija Kaljunen
kuvat: Raija Kaljunen, Jarkko Peltola

Takaisin edelliselle sivulle