fbpx

Rauhasta roihuun – kitarataiteilija Patrik Kleemola konsertoi Helsingin konservatoriolla

Kitarataiteilija Patrik Kleemola konsertoi perjantaina 17. helmikuuta klo 19.00 Helsingin Konservatorion konserttisalissa osana kiertuetta, joka kattaa helmikuussa useita kaupunkeja Etelä- ja Pohjois-Suomessa. Konsertissa kuullaan kolme teosta, kolmelta eri vuosisadalta ja kolmella eri kitaralla soitettuna. Säveltäjäniminä Fernando Sor, Manuel Ponce ja Markku Klami.

Konserttiin on vapaa pääsy!

Konsertin ensimmäisellä puoliskolla kuullaan varhaisromantiikan ajan kitaralla Fernando Sorin teos Le Calme (1832) sekä 1900-luvun klassisen kitaraohjelmiston kulmakiviin lukeutuva meksikolaisen Manuel Poncen monumentaalinen Folia-variaatiot (1930), jota Andrés Segovia piti yhtenä hienoimmista hänelle kirjoitetuista kitarateoksista. Poncen teoksen Kleemola soittaa englantilaisen Brian Cohenin rakentamalla perinteisellä Torres/Hauser-mallin kitaralla. Konsertin toisella puoliskolla Kleemola soittaa Markku Klamin Etydit (2021), jotka syntyivät Kleemolan tilauksesta ja teossarjan kymmenessä etydissä kuullaan uusia ja jopa ennennäkemättömiä soittotekniikoita laajentaen kitaran perinteistä sointimaailmaa. Klamin etydit kuullaan italialaisen Rinaldo Vaccan rakentamalla soittimella, jonka sointi taas heijastaa 2000-luvun kitaranrakennuksen uusia virtauksia.

Patrik Kleemola (s. 1981) esiintyy aktiivisesti soolokonsertein, kamarimuusikkona ja sinfoniaorkesterin solistina niin kotimaassa kuin ulkomailla. Voitettuaan Toru Takemitsulle omistetun kansainvälisen II Guitaristival -kitarakilpailun Turussa ja saavutettuaan palkintosijoja mm. Gargnanon kansainvälisessä kitarakilpailussa Italiassa hän on esiintynyt solistina useilla merkittävillä musiikkifestivaaleilla paitsi kotimaassa myös mm. Lontoossa, Buenos Airesissa, Roomassa, Ateenassa, Tallinnassa, Dublinissa, Milanossa, Firenzessä ja Oberstdorfissa. Kleemola on esittänyt Rodrigon, Castelnuovo-Tedescon, Poncen, Takemitsun, Giulianin, Vivaldin, Gerungin ja Maggion konserttoja mm. Orquesta Sinfonica de la Juventud Venezuelana El Sisteman, Orchestra I Pomeriggi Musicalin, San Remon sinfoniaorkesterin, Leccen sinfoniaorkesterin, Turun filharmonisen orkesterin sekä Uusinta Ensemblen solistina.

Kleemolan laaja ohjelmisto ulottuu 1500-luvun renessanssista aikamme musiikkiin ja hänet tunnetaan intensiivisestä yhteistyöstä lukuisten säveltäjien kanssa. Kleemolan tekemät sävellystilaukset ovat laajentaneet kitaraohjelmistoa jo yli kuudella kymmenellä teoksella soolokappaleista kamarimusiikkiin ja kitarakonserttoihin. Säveltäjät kuten Ada Gentile, Hans-Jürgen Gerung, Mikko Heiniö, Pertti Jalava, Markku Klami, Juha T. Koskinen, Paola Livorsi, Seppo Pohjola, Harri Suilamo ja Harri Vuori ovat säveltäneet teoksiaan Kleemolalle. Kleemolan useat levytykset ovat saaneet kansainvälisesti innostuneen vastaanoton ja hänen alati päivittyvää YouTube-kanavaa seurataan aktiivisesti ympäri maailmaa.

Kleemola toimii kitaransoiton lehtorina Turun Konservatoriossa ja pitää usein myös mestarikursseja kiertueiden yhteydessä ja viime vuosina kotimaan lisäksi mm. Argentiinassa, Englannissa, Italiassa ja Virossa.

Takaisin edelliselle sivulle