Suuret mainingit aaltoilevat Helsingin ja Lahden konservatorioiden yhteiskonsertissa

Kapellimestari Tuomas Rousi on valinnut Helsingin ja Lahden konservatorioiden sinfoniaorkestereiden yhteiskonserttiin vaativan ja monipuolisen, mutta nuoria soittajia motivoivan ohjelmiston. Yhteiskonsertti Merellisiä tarinoita kuullaan 11.4. Lahden konservatoriossa ja 13.4. Helsingin Konservatoriossa.

– Nikolai Rimski-Korsakovin Sheherazade on värikäs ja mielikuvitusta herättävä teos, joka varmasti inspiroi nuoria. Halusimme tarjota yleisölle kokonaisuuden, jota kehystää merellinen tarusto. Se on hallitseva teema myös Mikko Nisulan Vellamon neidot -teoksessa, kertoo Tuomas Rousi. Rimski-Korsakovin ja Nisulan teoksilla on myös tietynlainen henkinen sukulaisuus.

– Molemmissa on värikäs ja rehevä orkestraatio ja suurten maininkien aaltoilua, luonnehtii Rousi. Hauska yksityiskohta on myös se, että konsertti alkaa ja päättyy opusnumerolla 35 varustetuilla teoksilla.

Solisteja molemmista konservatorioista

Yhteiskonsertti on tuotannollisesti iso projekti konservatorioille. Molemmat orkesterit pitävät omia harjoituksiaan ennen yhteisiä harjoituksia, joita on molemmissa kaupungeissa.

– Soittajia on lavalla enimmillään yli 70 ja yhteensä konserteissa esiintyy lähes 80 soittajaa, kertoo tuottaja Jaakko Haapaniemi Helsingin Konservatoriosta. Mukana on myös Erasmus+-vaihto-ohjelman opiskelijoita Espanjasta ja Madeiralta.

Konserttimestarin tehtävä jaettiin Sheherazade-teoksessa puoliksi ja siihen valittiin koesoiton perusteella Helsingin Konservatorion ammatillisen koulutuksen opiskelija Onni Kunnola ja perusopetuksen oppilas Alberto Friman. He saivat hyvää kokemusta koesoittotilanteesta ja siihen valmistautumisesta. Nisulan, Weberin ja Mendelssohnin teoksissa konserttimestarina soittaa Jenni Ollikainen Lahden konservatoriosta.

Konservatorioiden omat solistit soittavat valitsemansa konsertot. Klarinetisti Kerttu Keinänen Helsingin Konservatoriosta esittää ensimmäisen osan Carl Maria von Weberin Klarinettikonsertosta nro 1 f-molli. Lahden konservatoriosta viulisti Sirkku Helin soittaa ensimmäisen osan Felix Mendelssohnin Viulukonsertosta e-molli.

– Nämä molemmat ovat soittimiensa klassikkoja ja suosittuja nuorempienkin soittajien käsissä, toteaa Tuomas Rousi.

11.4. Merellisiä tarinoita (Lahti)

13.4. Merellisiä tarinoita (Helsinki)

teksti: Raija Kaljunen
kuvat: Pexels, Raija Kaljunen (Onni Kunnolan ja Alberto Frimanin kuva)

Takaisin edelliselle sivulle