Valeria Resjanille Alicia-tytär on vaativa ja lahjakas oppilas

Alicia Ibañez-Resjan kuvailee äitiään Valeria Resjania ”aika vaativaksi opettajaksi”, mutta vaativaksi luonnehtii myös äiti tytärtään oppilaana. 17-vuotias Alicia on ollut äitinsä oppilas Helsingin Konservatoriossa 8-vuotiaasta asti ja jo sitäkin ennen kotona. Maaliskuiseen esiintymiseen New Yorkin Carnegie Hallissa Alicia valmistautui äitinsä opastuksella. Äidillä olikin varsin ratkaiseva rooli siinä, että Alicia-tytär päätyi esiintymään New Yorkiin.

– Esiinnyin marraskuussa konservatoriolla Valtakunnallisessa Nuorten Chopin 2017 -tapahtumassa ja esiintymiseni taltioitiin. Äiti oli tietämättäni lähettänyt dvd-tallenteen Golden Classical Music Awards -kilpailuun ja tuli sitten tammikuussa kertomaan, että olen sijoittunut ensimmäisen palkinnon saajien joukkoon omassa sarjassani! Palkintoesiintyminen oli 14.3. Carnegie Hallin Weill Recital Hallissa, kertaa Alicia viime talven tapahtumia.

 Carnegie Hallissa esiintyminen ei eronnut muista konserteista

Alicia soitti gaalakonsertissa Chopinin Nocturnon F-duuri. Millaista oli esiintyä Carnegie Hallissa?

– Weill Recital Hall on aika pieni, eikä yleisön reaktioita oikein nähnyt pimeässä salissa, mutta vastaanotto oli lämmin. Salin soitin oli amerikkalaismallinen New York Steinway ja huomasin kyllä eron tutumpaan Hamburg Steinwayhin. Pedaali oli vähän jännä ja kosketus hiukan erilainen, mutta ei se vaikuttanut soittamiseeni, Alicia kertoo. Chopinin Nocturno oli tuttu kappale, jonka hän oli esittänyt jo vuonna 2016.

– Soittaminen ei sinänsä eronnut mistään muusta konsertista ja valmistauduin samalla tavalla. Lämmittelin ja keskityin backstagella. Kun on varma olo, pääsee lavalla heti musiikkiin sisälle, pohtii Alicia.

Soittamisen lisäksi Valeria-äidin kanssa käytiin läpi myös itse esiintymiseen liittyviä asioita kuten pukua ja hyvän vaikutelman antamista lyhyen esiintymisen aikana. Valeria Resjan tietää, miten tärkeää se on.

– Tällaiset yhden kappaleen esiintymiset ovat hankalampia, koska olet lavalla vain lyhyen aikaa ja koko vaikutelma syntyy heti siinä. On oltava edustava. Harjoittelimme Alician kanssa myös, miten juhlapuvun kanssa ollaan lavalla ja flyygelin ääressä.

Lahjakas oppilas haluaa tietää paljon

Valeria Resjan kuvailee tytärtään lahjakkaaksi ja hyvällä tavalla vaikeaksi oppilaaksi.

– Alicia on vaativa: hän haluaa kyseenalaistaa asioita ja joudun selittämään joskus paljonkin. Se ehkä hidastaa prosessia, mutta toisaalta hänen kanssaan uskaltaa myös tehdä ja vaatia enemmän. On ollut kiva huomata, miten paljon Alicia tekee töitä. Hän oppii, että häneltä vaaditaan ja samalla hän vaatii itse itseltään. Vain itse tietää, mihin pystyy. Toisaalta joskus on hyvä muistaa, että esiintyminen on aina ainutkertainen tilanne, eikä yleisö tiedä, miten esiintyminen meni harjoituksiin verrattuna.

Aiemmin Valeria antoi uuden kappaleen nuotit ja niitä katsottiin ensin yhdessä, ehkä merkittiin yhdessä sormituksiakin. Nykyään Alicia perehtyy uusiin kappaleisiin itsenäisesti ja tuo ne sitten tunneille. Soittotunnit äidin kanssa ovat Alicialle treenejä. Soittotunneiksi hän kutsuu toisen opettajansa, Hamsa Jurisin tunteja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa.

Ammatillisen koulutuksen opintojen viimeinen vuosi edessä

Alician toinen vuosi ammatillisessa koulutuksessa on lopuillaan. Takana on paljon pianonsoittoa, mutta myös muita opintoja: liediä ja kamarimusiikkia.
– Ne ovat olleet hauskaa vaihtelua.

Vaikka opinnot jäävät kesätauolle, harjoittelu tutuissa konservatoriotalon luokissa jatkuu. Syksyllä alkaa kolmas ja viimeinen vuosi klassisen musiikin muusikko-opinnoissa.
Kesällä Alicia esiintyy monissa tapahtumissa. Hänellä on työn alla mm. Griegin Pianokonsertto ja Ginasteran Pianosonaatti.

– Ginasteraa en ole aiemmin soittanut. Siinä on mielenkiintoisia lattarirytmejä ja harmoniaa. Se on kaiken muun lisäksi todella mukaansatempaavaa musiikkia, kuvailee Alicia.

Kotona he eivät kovin paljon puhu pianonsoitosta. Alician isä johdattelee tytärtään oopperan ja sinfonioiden maailmaan.

– Isä sanoikin kerran minulle, että ”Äiti opettaa pianoa, isä opettaa musiikkia.” Haluaisinkin olla nimenomaan muusikko, enkä pelkkä pianisti, sanoo Alicia.

 

teksti ja yhteiskuva: Raija Kaljunen
kuvat Carnegie Hallista: Golden Classical Music Awards

Takaisin edelliselle sivulle