Visollo-orkesteri lähtee esiintymään Hollantiin

Helsingin Konservatorion Visollo-orkesteri esiintyy 9.–11.5. Hollannin Sneekissä kansainvälisellä nuoriso-orkestereiden, yhtyeiden ja kuorojen At the Watergate -festivaalilla. Visollon 11–20-vuotiaat nuoret muusikot esittävät tapahtumassa Schubertin Keskeneräisen sinfonian 1. osan, Ravelin Pavanen kuolleen prinsessan muistolle ja Sibeliuksen Valse Tristen. Lisäksi kuullaan musiikkia Narnia-elokuvasta Velho ja leijona.

At the Watergate -festivaalille on tulossa jopa 6000 osallistujaa 20 eri maasta. Festivaalin aikana esityksiä on noin 1000. Visollo esiintyy kolmessa eri paikassa Sneekissä ja sen lähialueilla, osallistuu avajais- ja päätöskonsertteihin yhteisessä festivaalin tunnuskappaleessa ja kuuntelee muiden esiintyjien esityksiä. Oma ohjelmisto soitetaan kotiyleisölle lauantaina 5.5. konservatorion konserttisalissa.

– Kannattaa tulla todistamaan Visollon lähtökunto omin korvin läksiäiskonserttiimme, jossa ohjelmassa on klassisen ja elokuvamusiikin helmiä: Ravelin pehmeän taipuisaa sävelkieltä, Narnian jännitteisiä sävyjä, Sibeliuksen pyörryttävää kalmanvalssia ja Schubertin jylhää, mutta koskettavaa tragiikkaa. Parasta musiikkia siis! luonnehtii Mari Kortelainen, joka on yksi orkesterin johtajista.

Uusia ystäviä ja parempaa yhteissoittoa

Visollossa kolmosviulua soittava 14-vuotias Meta Cohn on osallistunut Visollon viikonloppuleireille, mutta matka Hollantiin on hänelle ensimmäinen ulkomaanmatka orkesterin kanssa.

– Siitä tulee tosi kivaa! Kaikki ihmiset orkesterissa on kivoja ja nyt matkalla tullaan varmaan vielä paremmin ystäviksi, kun ollaan koko ajan yhdessä. Kaikkien kanssa ei niin paljon tule harjoituksissa juteltua. Varmaan meidän yhteissoittokin muuttuu paremmaksi. Ehkä saan uusia kavereita muista festareilla esiintyvistä orkestereista, pohtii Meta.

Kappaleita hän on harjoitellut orkesteriharjoitusten lisäksi opettajansa Sari Aallon johdolla soittotunneilla. Kolmosviulun soittajille on ollut omia ylimääräisiä stemmaharjoituksia. Matkalla esitettävistä kappaleista mieluisin Metalle on Narnia-kappale.

– Se on leffamusaa ja vähän dramaattisempaa. Sitä soittaessa orkesteri tuntuu ja kuulostaa isolta ja hienolta! Schubert on myös kiva ja hieno kokonaisuus, kun on puhaltimia ja lyömäsoittimia mukana. Pavanesta on niin paljon pidä, siinä on pizzicatoa ja sitä on soitettu jo aika pitkään. Sibeliusta on ihan OK soittaa, siinä on pari kertaa ykkösviulun kanssa melodiakohdatkin, kertoo Meta. Hänestä on mielenkiintoista kuulla, mitä ja miten muut orkesterit soittavat. Matkalta hän odottaa lisäksi lämpimiä säitä ja bussimatkoja orkesterikavereiden kanssa.

Koulutehtävien järjestelyjä ennakkoon

Visollossa oboeta soittava 16-vuotias Nelli Vuokko odottaa matkaa levollisena, vaikka jonkin verran jännittääkin.

– En ole hirveästi ollut matkoilla ja nyt lähdetään kuitenkin vähän kauemmas kuin Tallinnaan, jossa pärjää vielä suomen kielellä. Tallinnassa olen ollut esiintymismatkalla Raaseporin musiikkiopiston orkesterin kanssa. Reissua odotan hyvällä mielellä, ja yhteiset kokemukset matkalla lähentävät ihmisiä tosi paljon, toteaa Nelli.

– Esitettäviä kappaleita ei juurikaan tarvitse miettiä, sillä tiedän, että osaamme ne. Meillä on ollut läpimenoja, joissa on hiottu jotain yksityiskohtia ja nyt sitten lauantaina vielä lähtökonsertti. Ravelin Pavanen hienoja melodioita on tosi kiva soittaa. Schubertissa saan soittaa yhteisen soolon klarinetistin kanssa. Pidän teoksesta muutenkin, se on hieno kokonaisuus ja siinä on hienoja teemoja, kertoo Nelli.

Matkaa varten hän on sopinut opettajiensa kanssa, miten koulutehtävät hoidetaan.

– Opiskelen musiikkilukiossa, ja siellä suhtauduttiin hyvin tällaiseen matkaan. Teen ennakkoon valmiiksi maantiedon ja englannin portfoliot.

Matkat lujittavat orkesterin yhteishenkeä

37 visollolaista, konservatorion opettajat Mari Kortelainen, Juha Keikkonen ja Tapio Tuovila ja neljä huoltajaa lähtevät matkaan 7.5. Ensin matkataan laivalla Travemündeen ja sieltä bussilla kohti Sneekiä. Perillä yövytään koulumajoituksessa.

– Pitkien bussimatkojen aikana luvassa on varmasti paljon mm. kortinpeluuta ja vitsituokioita. Toivottavasti pääsemme nauttimaan myös perillä aurinkoisesta Hollannista, sanoo Mari Kortelainen. Orkesterimatkojen hän tietää olevan erittäin tärkeitä.

– Ne tsemppaavat harjoittelua ja auttavat saavuttamaan uuden yhteissoiton tason. Samalla ne toimivat loistavina orkesterin hengen lujittajina. Tiivis yhteinen aika matkalla hitsaa orkesterilaiset uudella tavalla yhteen. Matkalta palaava orkesteri ei ole koskaan aivan sama kuin matkalle lähtenyt bändi, sanoo Mari Kortelainen.

Visollon Hollannin-matkan läksiäiskonsertti 5.5.

teksti ja kuvat: Raija Kaljunen

Takaisin edelliselle sivulle