fbpx

Säännöt

VALTAKUNNALLINEN HELSINKI LIED – KILPAILU

Kilpailun säännöt

I

Helsingin Konservatorion Säätiö sr. järjestää Helsingissä 25.–27.10.2024 kansallisen liedkilpailun.

Kilpailu on avoin musiikkiopistossa, konservatoriossa, ammattikorkeakoulussa tai Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa laulua tai pianonsoittoa opiskeleville suomalaisille, Suomessa asuville tutkintoon tähtäävästi opiskeleville ulkomaalaisille sekä ulkomaisessa korkeakoulussa laulua tai pianonsoittoa opiskeleville suomalaisille. Osallistujien on opiskeltava edustamassaan oppilaitoksessa kilpailuun ilmoittautumisen ajankohtana, laulaja ja pianisti voivat kuitenkin edustaa eri oppilaitoksia.

II

Kilpailussa on kaksi sarjaa

  1. A) vuonna 1999 tai sitä ennen syntyneet (25-vuotiaat ja sitä vanhemmat) sekä ikään katsomatta kaikki Sibelius-Akatemiassa ja ulkomaisessa korkeakoulussa opiskelevat
  2. B) vuonna 2000 tai sen jälkeen syntyneet (alle 25-vuotiaat)

Ikäraja määräytyy kilpailun kalenterivuoden ja duon vanhemman jäsenen mukaan.

III

Kilpailu järjestetään Helsingin Konservatorion konserttisalissa. Kilpailun aikataulu on seuraava

Esikarsinta touko-kesäkuu
Kilpailujärjestyksen arvonta to 24.10.2024
A-sarjan alkuerät pe 25.10.2024
B-sarjan alkuerät la 26.10.2024
A-sarjan välierä la 26.10.2024
Finaalit ja palkintojen jako su 27.10.2024

IV

Kilpailun osallistumismaksu on 100 € /lied-duo. Ilmoittautuminen vahvistetaan maksamalla osallistumismaksu Helsingin Konservatorion Säätiön tilille Danske Bank FI78 8000 1500 0649 78 viimeistään tiistaina 30.4.2024. Viestikentässä mainittava duon molempien kilpailijoiden nimet. Ilmoittautumismaksu maksetaan yhtenä kertamaksuna.

Osallistujat vastaavat itse matka- ja majoituskustannuksistaan.

 

V

Kilpailuun ilmoittaudutaan internet-sivuilla www.helsinkilied.fi olevalla ilmoittautumislomakkeella 1.-30.4.2024 välisenä aikana. Ilmoittautumislomakkeeseen liitetään

  1. videotallenne, joka sisältää yhden saksalaisen liedin ja kaksi vapaavalintaista liediä kilpailuohjelmasta
  2. valokuva duosta jpg-tiedostona kilpailun viestintää ja markkinointia varten

 

Kopioita henkilötodistuksesta / passin henkilötietosivusta tai tositetta maksetusta osallistumismaksusta ei tarvitse lähettää ilmoittautumisen yhteydessä.

 

Ilmoittautumislomakkeen liitteiden tarkemmat ohjeet (mm. tiedostomuodot) ilmoitetaan kilpailun internet-sivulla helmikuussa 2024.

Myöhästyneitä tai puutteellisia ilmoittautumisia ei käsitellä. Tallenteita, ilmoittautumisasiakirjoja tai ilmoittautumismaksua ei palauteta.

VI

Jos kilpailijoiden määrää on rajoitettava, kilpailutoimikunta suorittaa esikarsinnan lähetettyjen ilmoittautumisasiakirjojen ja tallenteiden perusteella. Ilmoitukset kilpailuun hyväksymisestä lähetetään sähköpostitse 7.6.2024 mennessä. A-sarjan välierään valitaan enintään 12 lied-duoa. Finaaliin valitaan enintään 6 lied-duoa /sarja.

VII

Kilpailujärjestys arvotaan torstaina 24.10.2024. Arvontatilaisuudessa on jokaisen kilpailijan oltava henkilökohtaisesti läsnä tai lähetettävä arvontaan valtakirjalla valtuuttamansa edustaja.

Esiintymisjärjestys säilyy samana koko kilpailun ajan.

VIII

Kilpailijat esittävät suunnittelemansa ohjelman, jonka tulee muodostaa mielenkiintoinen konserttiohjelman kaltainen kokonaisuus. Ohjelmiston suunnittelu mahdollistaa kilpailijoiden profiloitumisen.

Kilpailuohjelmistoon tulee sisältyä:

A-sarjassa:

  • vähintään kaksi saksalaista liediä eri säveltäjiltä, toisen on sisällyttävä alkuerän ohjelmaan
  • vähintään kaksi suomalaisen säveltäjän laulua, joista toinen on suomen- ja toinen ruotsinkielinen
  • vähintään yksi vuonna 2000 tai sen jälkeen lauluäänelle ja pianolle sävelletty teos (koti- tai ulkomainen säveltäjä)

B-sarjassa:

  • vähintään kaksi saksalaista liediä eri säveltäjiltä, toisen on sisällyttävä alkuerän ohjelmaan
  • vähintään kaksi suomalaisen säveltäjän laulua, joista toinen on suomen- ja toinen ruotsinkielinen

Ohjelmiston soivat enimmäiskestot ovat seuraavat:

A-sarjassa: alkuerä 10 min., välierä 15 min. ja finaali 20 min.

B-sarjassa: alkuerä 12 min. ja finaali 20 min.

Teoksia esitettäessä on käytettävä ainoastaan laillista nuottimateriaalia. Jos kilpailija esittää julkaisemattomia teoksia, hänen on toimitettava teoksista kopio tuomaristolle tutustumista varten kolme viikkoa ennen kilpailun alkamista.

Kilpailussa pianisteilla on mahdollisuus käyttää lehdenkääntäjää.

IX

Tuomaristoon kuuluu puheenjohtajan lisäksi 3 jäsentä. Arvosteluperiaatteet ja -menettelyt sisältyvät kilpailutoimikunnan hyväksymään tuomariston ohjesääntöön.

X  PALKINNOT

A-sarja B-sarja
I palkinto 6000 € 4000 €
II palkinto 4000 € 2000 €
III palkinto 2000 € 1000 €

Tuomaristolla on oikeus jakaa palkinnot toisinkin tai jättää jokin palkinto jakamatta. Palkintoihin voi sisältyä konsertointimahdollisuuksia. Lisäksi voidaan jakaa tuomariston päätöksellä erikoispalkintoja.

Palkinnot jaetaan sunnuntaina 27.10.2024 finaalien päätyttyä.

XI

Kilpailun järjestäjällä on rajoittamaton oikeus tallentaa ja julkaista kilpailuesityksiä haluamissaan muodoissa maksamatta korvausta kilpailijoille.

Kilpailijoille ei toimiteta materiaalia omasta suorituksestaan jälkikäteen tallenteella.

XII

Kilpailijoista ilmoittautumislomakkeella ja sen liitteillä kerätyt tiedot muodostavat henkilötietolain mukaisen tietorekisterin, jota ylläpitää, säilyttää ja arkistoi Helsingin Konservatorion Säätiö. Tietoja ja asiakirjoja luovutetaan kilpailijoita arvioivien asiantuntijoiden käyttöön, kilpailun edellyttämien yhteydenottojen mahdollistamiseen järjestäjän ja kilpailijoiden kesken sekä Helsinki Lied -kilpailun tiedottamisessa koskien kilpailun alku-, väli- ja loppukilpailuun selvinneitä kilpailijoita.

XIII

Kilpailun järjestäjällä on oikeus siirtää tai peruuttaa Helsinki Lied -kilpailu force majeure -tilanteessa, mikäli kilpailun järjestäminen ei ole turvallista. Kilpailuun ilmoittautuneille ei korvata kilpailun siirrosta tai peruuntumisesta aiheutuvia suoria eikä välillisiä kuluja.

XIV

Esikarsinnan suorittavalla toimikunnalla ja kilpailun tuomaristolla on oikeus sulkea kilpailusta pois lied-duo, joka ei noudata näitä sääntöjä.


HELSINKI LIED -KILPAILU, HELSINGIN KONSERVATORIO

Ruoholahdentori 6, 00180 Helsinki
puh. 040 518 4429
helsinkilied@konservatorio.fi